Do domowego wyrobu masła ni jak nie jest moim zdaniem potrzebny specjalny sprzet.
Ja to robię tak:
Zakładam że większość z was posiada przyzwoity mikser z podstawka do robienia ciast. Takie coś:
http://www.zelmer.pl/gfx/zelmer/oferta_produktowa/pl/ikony/277/222.jpg
Ja do tego wlewam śmietanę albo 36% ze sklepu albo smietanę odciągniętą z mleka jak robię ser. Albo można kupic swojską śmietanę. Kto co lubi.
W mikser wkładam końcówki trzepiące włączam i idę robić coś innego za pół godziny wracam i jest masło jak nie ma to idę robić coś innego na kolejne pół godziny i wtedy na 100% mam masło. Ilosc masła zalezy jak tłusta jest śmietana. Później odcedzam od maślanki (mozna ją wypić, mi nie smakuje więc wylewam), Z miksera masło jest bardzo rozdrobnione dlatego płukanie na sitku woda wystarcza do wypłukania maślanki. Wystarczy zebrać do ręki i ulepić kulę lub inny dowolny kształt. Mozna też delikatnie posolić. Masełko pierwsza klasa nawet z kupczej 36% śmietany. Tylko smietana bez dodatków.