Skocz do zawartości

pawelw23

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O pawelw23

  • Urodziny 19.11.1981

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Wrocław- Pilczyce

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia pawelw23

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. O wyłożeniu środka komory drewnem już nie pierwsza osoba pisze . Jakim drewnem najlepiej wyłożyć ?
  2. Wiele błędów już mi dzisiaj wytknięto , okoniem stawiać to się akurat nie mam co bo każda uwaga jest słuszna ale panowie!! Jako mam postawić sobie drugą wędzarnie ? Litości ja to wszystko mam oddalone o 200 m od najbliższego asfaltu bez możliwości dojazdu z materiałami budowlanymi . Jak ja się wytłumaczę przed własnym kręgosłupem ? portfelem ? i co najgorsze przed żoną ? Jak wyżej napisałem . popełniłem masę błędów , które teraz zacznę eliminować .W miejscu styku górnej krawędzi drzwiczek komory z zadaszeniem ceglanym usunę pierwszy rząd cegieł , przykryję jutom i już przepływ dymu będzie swobodniejszy . Jak to nie pomoże to wykonam kilka dodatkowych otworów . W najgorszym przypadku rozbiorę górę i wymienię na konstrukcje drewnianą . Poniżej wrzucam jeszcze zdjęcie komory i to co udało się stworzyć . Komora wewnątrz ma wymiar 35 cm szerokości x 55 cm długości i 35 cm wysokości . W całości wyłożona cegła szamotową a szczeliny wypełnione zaprawą piecową. Pozdrawiam
  3. Dziekuje wszystkich za odpowiedź .Do zaznajomienia się mam z akademią dziadka . W najbiższym czasie dokonam wedzenia wg.tegoż to vademecum . -mięso osuszę -wędzarnie wygrzeję -dymu nie ukiszę -temepraturę podniosę -czas wędzenia skrócę z nie "czytaniem książek" mogę miec problem ale czego się nie robi dla sprawy Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuje
  4. @Adek o tym kiszeniu uświadamiam sobie z każdym kolejnym postem . Tunel jest ocieplony watą i zalany zaprawą szamotową .Błędy , które popełniłem sukcesywnie wyłapuje . Mieso trzymałem w zalewie 5 dni Nie opłkiwałem wodą tylko mokre bezpośrednio wieszałem do wędzenia Zdarzało się nawet że komin przykrywałem kawałkiem drewna by dym trzymać w komorze na chwilę obecną więcej grzechów nie pamiętam a za wszystkie szczerze żałuję Blachy do góry podnieść nie moge a myślę czy czasem nie rozebrać górnej części konstrukcji celem modyfikacji lub wykonać kilka dodatkowych otworów by "ten przepływ" , który okazuje się BARDZO WAŻNY był znacznie szybszy
  5. @piksiak ten koc dotyczył beczki a ja mam zadaszenie wykonane z blachy grubości 3 mm z wylotem kominowym wrzucam jedyne w chwli obecnej fotki wędzarni
  6. No własnie widzisz . Ty mnie pytasz dlaczego tak długo a wiekszość przepisów na wędzenie czy to zimne czy ciepłe instruują uzytkownicy na kilkudniowe . O killerach 14-25 dniowych nie wspomnę . Piszesz o przepływie więc ja zapytam co z tymi ,którzy dymią w beczce. Nic mnie tak nie zirytowało jak sąsiad w ciągu godziny wykopał sobie krótki tunel ,wstawił beczke , stworzył prowizoryczne palenisko i ...ogień , po 6 h szynka była wysmienita . Co do przepływu - wszystko przykryte grubym kocem . Mój tunel ma 1,6 m długości i średnice 175 mm . osadzony pod katem 6 stopni. Wylot z komory jest śrendicy 160 mm . Zdjęcia wyrobów i wędzarni dołącze popołudniu
  7. Witam wszystkich Mój pierwszy post i już prośba o pomoc. Mianowicie od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem wędzarni murowanej . Trochę z głowy , większosc z forum . Tunel od palniska do komory ma 1.60 m z zachowaniem kątów i wszelkich porad jakie wcześniej mogłem przeczytać na forum . Problem mój polega na tym , iż nie potrafię do końca zrobić wedliny . Wyroby są okopcone , a intensywny zapach jest wręcz nie do zniesienia . Palę olchą lub wiśnią . Temperatura nie przekroczyła nigdy 40 stopni a mimo to mieso jest "miękkie". Ostatni twór wędziłem 2x8h w średniej temreaturze 35-40 stopni . Dodam , że w chwili otwarcia drzwiczek od komory widoczność wynosi około 5 cm . Jedyne co mi wychodzi to ryby ale i z nimi bywało róznie .Co robię nie tak ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.