Skocz do zawartości

japcio7

Użytkownicy
  • Postów

    54
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • strona WWW
    http://japcio7@wp.pl

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    łódź

Osiągnięcia japcio7

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Na końcu była pozytywna emotka, nie wiem dlaczego są znaki zapytania. Złośliwość elektroniki
  2. Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dobrze ze ma kto dzielić się doświadczeniem ????????
  3. Jaki z rusztem masz na myśli i dlaczego czyszczenie należy do przyjemności ?
  4. Dziękuje za pomoc w postaci dyskusji, rysunków, schematów , objaśnień i rozmów telefonicznych. Wędzarnia działa , wedzonki smaczne ????. Zawsze można coś ulepszyć. Podziękowania dla „ Wróbel 75; TOSHIBA; MIKI ; Taf78; Grzewlod; Muski…. Jak kogoś pominąłem wybaczcie.
  5. Dobra. Bardzo dziękuje za dalsza chęć pomocy
  6. Toshiba : na razie przestaje zajmować się wedzarka i pewnie to będzie na dłuższa chwile odłożone . Mam skopiowane co potrzebne wiec jeśli wroce do tematu to będę cię prosił o narysowanie jak to podłączyć . Dzięki za dotychczasowa pomoc i pozdrawiam
  7. Ok [Dodano: 20 kwi 2021 - 23:08] Miałem na mysli post w którym piszesz o wietrze i zaslanianiu wlotów powietrza. Będę próbował różnych ustawień. Mam chęć dorobić jeszcze jeden deflektor nad grzałki i doprowadzić powietrze tak jak to opisuje i poleca Miki, tylko szkoda mi dziurawić wędzarnie choć mogę zrobić rozdzielacz powietrza i wprowadzić je pod ten deflektor. Ale jeszcze najpierw próby najmniej inwazyjne. Póki co bardzo dziękuje za pomysły i doradztwo. Będę wędził i sprawdzał aż trafie na „swoje” gusta. Na temat smaku i celowości wędzenia mięsa to się nie zgodzimy ale mi to nie przeszkadza w docenianiu twojej wiedzy i doświadczenia i chęci pomocy w technicznych sprawach i naprawdę czapka z głowy w tym temacie.
  8. Nie zrozumieliśmy się z tym zasłanianiem dopływu powietrza. Mnie chodzi o zasłanianie otworu fi 100 zrobionego w spodzie wędzarni a nie w dymogeneratorze. Co o tym myślisz?
  9. Chodziło o ten kawałek dokładanego kanału zasypowego. Teraz po kilku wedzeniach wiem ze nie może być spasowany na wcisk a poza tym przechylenie go powoduje zarazem uszczelnienie. . Co do tego częściowego zasłaniania wlotu świeżego powietrza to mam taka obawę czy to nie wymusi jeszcze większego przepływu powietrza przez dymogenerator
  10. Ot i finezja filozofii :) . Purysta językowy jesteś. Natomiast po tym komentarzu widzę czego można się spodziewać jeśli chodzi o różnice w wędzeniu tradycyjnym a elektrycznym. Natomiast złośliwość ze mogę wrócić do tradycyjnego wędzenia to takie wchodzenie z butami tam gdzie nie powinno się wchodzić . W żaden sposób to nie rozwiązuje np problemu zapalania się zrębków. Gdyby ktoś miał j podobny problem i się z nim uporał to proszę o informacje w komentarzu.
  11. Grzewlod nie mam zduszenia wlotu dymu do komory wedzarniczej. Grzałka po rozpaleniu wyłączona czyli to tez odpada. Matomiast po pełnym zasypaniu zrębami łącznie z nadstawka to u mnie na drugim ząbku na blaszce dymi 3-4 godz i wypalone całe zrębki. Od kiedy wędzi się dla koloru a nie dla smaku???? Dla koloru to można sobie mieszkanie pomalować a nie mięso. Potrawy maja być smaczne a nie ładnie wyglądać z wierzchu a smakować nijako. Taki problem czasem jest z pomidorami ze pięknie wyglądają a smaku zero . Jak komuś nie zależy na smaku jego rzecz ale nie piszmy tu bzdur ze chodzi tylko o kolor. Skoro trzeba sluzej wędzić trudno , ma być dobre i smakować jak wędzonka a nie jak kiedyś za komuny wyroby czekoladopodobne co nawet koło czekolady nie leżały. Grzewlod tak teraz jeszcze mysle a może założyć jakiś szyber ma wlot powietrza w spodzie wędzarni? Może robi się jakiś cug i cały dym szybko wyciąga czy co? [Dodano: 20 kwi 2021 - 17:01] A właściwie to chyba odwrotnie może jest. Ze siatka na kratce wentylacyjnej na tyle zduszą dopływ świeżego powietrza ze ciąg robi się przez dymogenerator i dlatego szybko wypala zrębki a jak otworze mocniej przesłonę to się zapalają.
  12. To prawda , trzeba się uczyc. Trochę inne to wędzenie. Mam nadzieje ze to ogarnę a materiału do czytania jest bez liku. Teraz jeszcze czekam może ktoś coś napisze podpowie jakieś szczegóły mające wpływ na problemy z którymi się na razie borykam
  13. Teraz już zamówiłem ale dzięki za sprawdzony kontakt
  14. Miki wiesz „trochę” to pojęcie względne i dobre dla obeznanych z tematem. Dla mnie na tyle DUŻO względne bo nie mam pojęcia ile ich może albo powinno być ( gdyż, bo, ponieważ ) nigdy nie wędzidłem elektrycznym wedzakiem. Naczytałem się dużo , nasłuchałem i myślałem ze samo się zrobi a tu niespodzianka . Wyczucie smaku mam raczej bardzo duże i nie wiem dlaczego nie kształciłem się na dobrego szefa kuchni , natomiast na razie mi nie pasuje. Mojewedzonki dotychczas nie był osmolone czy niedowodzone albo kwaśne i wiem ze tak ma być. Tu natomiast jest inaczej , najpierw próby samodzielne jak widać mało skuteczne dlatego pomęczę Was bo jesteście daleko przede mną w takim wędzeniu, co nie znaczy ze nic nie osiągnąłem . Natomiast smakowo to daleko temu do wyglądu. Myśle ze może być jakaś drobna sprawa ale na razie sam nie potrafię jej znaleść, a kolejne pewnie dojdą jak zacznę robić pełne wsady bo teraz widzę różnice w temperaturze w wędzarnie w różnych miejscach nawet 5^C. Może będę musiał dołożyć termowentylator bez grzałki , jeszcze nie wiem ale dobrze pamietam nasza rozmowę i jestem bardzo wdzięczny za podzielenie się swoją wiedza i doświadczeniem. Doceniam to i pamietam.
  15. Ychyy . Tylko otworzyłem karton i worek . Rozumiem sugestię. Zawiesić się nie zawiesiły ale smoły dużo i takiej zgorzeli na tej blaszce/filtrze , a jak tylko dosypalem kolejnych to już dymić nie chciało i musiałem wszystko wysypać i czyścić
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.