Skocz do zawartości

pafocie

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Bielsko-Biała

Osiągnięcia pafocie

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Maciekzbrzegu, jako że mogę wędzić tylko w sobotę, więc niestety będzie boczek pokrojony na dość wąskie pasy, wtedy ma szanse się w miarę zapeklować. Już tak niestety musiałem robić, i było jadalne, oraz stanowiło wspaniałą alternatywę do zupełnego braku... Co do kiełbasy, rzeczywiście, będę próbował, szukam obecnie jakiegoś prostego przepisu. Kupiłem maszynkę do mięsa Kenwood MG 510 z nasadkami, mam nadzieję że jakoś się sprawdzi. Dziękuję i pozdrawiam, P.
  2. Panowie, stoi mały Borniak, jakość wykonania na bardzo dobrym poziomie, do świetnego trochę brakuje, ale i tak byłem mile zaskoczony. W sobotę testy na boczku Dziękuję za poświęcony czas, rady i wsparcie. PS. Borniak zaczął dodawać taką małą klapkę przykrywającą z góry otwór na zrębki GD, wygląda jak prostokątna pokrywka. PS2. Podobno znikają większe worki zrębek, zostają małe po 9.90 - trochę przesada, jak żyć? Paweł z Bielska
  3. Dla mnie 5-6 kilo to już dużo... Pooglądam na żywca, pomyślę, może rzeczywiście się do Polanki przejadę. Warto dopłacać do wersji z dodatkami?
  4. Frapio, do 70tki powinno się zmieścić do ok 8 kilo, to mi wystarcza, a i rodziców i teściów obdarować można, nawet jabkym wędził tylko raz w miesiącu. Paweljack, u Mira nie widzę żeby była dostępna niestety Maciek, tak jak pisałem, pewnie starczy Zostanie mi nieużywany dymogenerator od Kolegi z forum, jakoś nie chciało mi się obecnej wędzarni pod niego przerabiać, wolę gotowca Jakby ktoś miał pomysł gdzie lokalnie można kupić, to "biere kase i lece" chyba że żona zaprotestuje :P
  5. Dzięki Maćku, w najbliższej okolicy to jedynie hurtownia materiałów budowlanych w Żorach gdzie nikt telefonów nie odbiera, oraz sklep myśliwski w Czechowicach, gdzie sprowadzają na zamówienie... Co do zobaczenia, to raczej myślałem o sklepie, w zasadzie byłem przekonany do Borniaka 70, jedynie zastanawiam się w której wersji, różnica w cenie jest wyraźna, wersja komfort od podstawowej różni się głównie przystawką do wędzenia na zimno i wentylatorem do suszenia. Najwyżej zamówię wysyłkowo, ale wolałbym wspierać lokalny biznes Natomiast mając już taką, chętnie wprosiłbym się do kogoś zobaczyć jak wędzi (np. z izotonikami na "P"), coś podpatrzeć i zapytać... Teraz mam wędzarnię z Juli, nie wychodzi źle, ale boję się złego palenia i niezamierzonego podtruwania siebie i co gorsza, rodziny.
  6. Nigdzie nic nie ma na jej temat... Chyba jednak Borniak będzie, szkoda że go w okolicach Bielska zobaczyć i kupić nie można...
  7. Witam Czy miał ktoś może przyjemność, bądź przyglądał się tej konstrukcji? http://www.electronic-star.pl/Klarstein-Flinstone-piec-wedzarniczy-z-generatorem-dymu-smoker-elektryczny-650-W-czarny_i262905.htm Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na jej temat, a konstrukcja może się podobać. Dziękuję
  8. co do ocieplenia, to można bardzo prosto w sumie to załatwić: wystarczy zwykłym sznurkiem całość przewiązać. Chwilowo przytrzymać taśmami, potem sznurek, a następnie dechy Z czego robicie pręty przechodzące przez beczkę? GD leci do mnie, dechy w domu mam, brakuje beczki :/ Grille właśnie na allegro przeglądam, coś koło 50pln z wysyłką wychodzi. Dziękuję i pozdrawiam.
  9. Witam wszystkich serdecznie. Jako że jest to mój pierwszy post, chciałbym się również przywitać. Mam na imię Paweł, jestem z Bielska, a konkretnie z Wapienicy. Jak chyba wszystkim, mi również coraz mniej odpowiada jakość popularnie dostępnych produktów, a tych których jakość mi odpowiada to cena przy kasie powala Zacząłem piec chleb, warzyć piwo, czas na wyrób wędlin Tutaj chciałem podziękować osobom które odwiodły mnie od kupienia niedrogiej gotowej wędzarni, a wrtując forum natrafiłem na projekt który szalenie mi się spodobał, zarówno pod kątem idei (prostota głównej konstrukcji, modułowość), jak też wykonania i dostępności elementów, że też o cenie końcowej szalenie funkcjonalnego sprzętu już nie wspomnę Ale do rzeczy, bo jak zawsze się rozgadałem :P Mam kilka pytań do Autora projektu jak też do osób które robiły podobne konstrukcje: 1. Beczka ma wycięty dekiel, czy też odcięty? (wycięty "od środka" czy też cała góra została obcięta?) 2. Grzałka jest luźno wsadzona i dotyka elementem grzejnym spodu (tak to wygląda na zdjęciu) czy też nie? Jesli nie, to jak jest podparta? 3. Jak mocowane są pręty użyte do podtrzymania deflektora i zawieszania wędzonek? Spawane? (nie mam spawarki :/) 4. Mam belę maty korkowej, 1 czy 2mm grubości, leży i się kurzy - może wykorzystać do dodatkowego ocieplenia? Jeśli tak, to czym kleić (wskazania/przeciwwskazania)? 5. Roger pisał w poście #42 o montażu grzałki żeby termostat nie był zamknięty w środku. Z jakiego powodu i jak to osiągnąć? 6. Moc grzałki - jak zastosowanie grzałki np. 1300W zamiast 2000W odbije się na wędzeniu? Czy docieplenie beczki nie skompensuje niższej mocy oddawanej? Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam pafocie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.