Witam wszystkich serdecznie. Jako że jest to mój pierwszy post, chciałbym się również przywitać. Mam na imię Paweł, jestem z Bielska, a konkretnie z Wapienicy. Jak chyba wszystkim, mi również coraz mniej odpowiada jakość popularnie dostępnych produktów, a tych których jakość mi odpowiada to cena przy kasie powala Zacząłem piec chleb, warzyć piwo, czas na wyrób wędlin Tutaj chciałem podziękować osobom które odwiodły mnie od kupienia niedrogiej gotowej wędzarni, a wrtując forum natrafiłem na projekt który szalenie mi się spodobał, zarówno pod kątem idei (prostota głównej konstrukcji, modułowość), jak też wykonania i dostępności elementów, że też o cenie końcowej szalenie funkcjonalnego sprzętu już nie wspomnę Ale do rzeczy, bo jak zawsze się rozgadałem :P Mam kilka pytań do Autora projektu jak też do osób które robiły podobne konstrukcje: 1. Beczka ma wycięty dekiel, czy też odcięty? (wycięty "od środka" czy też cała góra została obcięta?) 2. Grzałka jest luźno wsadzona i dotyka elementem grzejnym spodu (tak to wygląda na zdjęciu) czy też nie? Jesli nie, to jak jest podparta? 3. Jak mocowane są pręty użyte do podtrzymania deflektora i zawieszania wędzonek? Spawane? (nie mam spawarki :/) 4. Mam belę maty korkowej, 1 czy 2mm grubości, leży i się kurzy - może wykorzystać do dodatkowego ocieplenia? Jeśli tak, to czym kleić (wskazania/przeciwwskazania)? 5. Roger pisał w poście #42 o montażu grzałki żeby termostat nie był zamknięty w środku. Z jakiego powodu i jak to osiągnąć? 6. Moc grzałki - jak zastosowanie grzałki np. 1300W zamiast 2000W odbije się na wędzeniu? Czy docieplenie beczki nie skompensuje niższej mocy oddawanej? Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam pafocie