Witam wszystkich użytkowników portalu ! Przeglądam jego treści od jakiegoś czasu, zarejestrowałem się na nim gdy postanowiłem spróbować wędzenia i w związku z tym wybudować wędzarnię. W związku z tymi moimi planami mam kilka pytań technicznych, co do których nie znalazłem jasnych (jednoznacznych) dla mnie odpowiedzi w istniejących wątkach i wypowiedziach. Na razie wylałem płytę fundamentową o wym. ok. 130x130 cm. Jej powierzchnia na tę chwilę znajduje się ok.10 cm poniżej gruntu. a moje wstępne pytania są następujące: 1. Jak ważna jest izolacja pozioma przeciwwilgociowa płyty od konstrukcji wyżej (wymurowanego paleniska?) Czy fakt ew. zawilgocenia dna paleniska wpłynie istotnie na palenie w nim i kontrolę procesu wędzenia? 2. Czy podłoga paleniska powinna być wyprowadzona ponad poziom gruntu i być np. zrównana z dolną krawędzią drzwiczek? Takie rozwiązanie na pewno ułatwi czyszczenie paleniska z popiołu, ale może lepszym rozwiązaniem byłoby pozostawienie dna paleniska poniżej gruntu, aby zwiększyć kubaturę paleniska (odległość stropu od żaru?) Dno paleniska poniżej gruntu umożliwiało by także regulację wysokości umiejscowienia żaru - można by palić np. na metalowej blasze pod którą można by podkładać "podstawkę" o różnej wysokości, chociażby z cegieł? 3. Czy strop paleniska powinien posiadać własności izolacji termicznej? Czy na przykład dobrym pomysłem byłoby wylanie go z lekkiego betonu (mieszanina z keramzytem)? Z góry dziękuję za sugestie od doświadczonych konstruktorów wędzarni !