Witam. Mam pytanie albo i dwa do was nie wiem czy w dobrym dziale ale.... Mam na działce po poprzednim właścicielu wymurowaną wędzarnie z bocznym paleniskiem ma ona palenisko z rusztem. Kilka razy już wędziłem, ale nie wychodziło Perfekt! Nie było też tragedii. Chociaż trochę nerwów miałem przy obsłudze, pilnowaniu podczas wędzenia (prawie cały czas spędzony na regulowaniu i pilnowaniu) oraz wygrzewaniu aby pozbyć się wilgoci. Oto moje pytania:
1. Mógłby ktoś dać lekką prostą i instrukcje lub jakieś podpowiedzi jak używać tego paleniska z rusztem jak zrobić dobrze żar, co z kominem na ile przymknąć szyber ?
2. Zastanawiam się ewentualnie nad przebudową na wiosnę/lato tej wędzarni lub zrobienie nowej, i moje drugie pytanie brzmi co najlepiej zrobić, jaki typ?
Nie wiem czy dobry dział jak nie to przepraszam z góry 😇. Dziękuję i pozdrawiam