Skocz do zawartości

i3anpr

Użytkownicy
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Malbork

Osiągnięcia i3anpr

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Impregnacja wewnątrz to tak jak inni napisali - dym sam utrwali drewno. Na zewnątrz polecam wszelkiego rodzaju pokosty (naturalne oleje modyfikowane), najlepiej sprawdzi się olej tungowy. Jeśli chodzi o konkretny środek to ja używałem oleju do drewna firmy bodajże altax. Zwykły olej jadalny też w pewnym stopniu zabezpieczy drewno ale po naniesieniu musi schnąć w suchym miejscu przez kilkanaście dni.
  2. Ok,, dzięki za poradę, ale czy nie będzie problemu jeśli komora będzie wyłożona drewnem tylko od pewnej wysokości? (przypominam że ta sama komora służy jako grill więc u samego dołu temperatury są zbyt wysokie by stosować tam drewno). Szyber na kominie jest, na dolocie nie. Najlepiej spalanie reguluje mi się po prostu stopniem uchylenia drzwiczek od komory spalania.
  3. Artur Dor - zdjęcia się popsuły po obróceniu ich już po przesłaniu na serwer imageshack. Tutaj można pobrać w normalnych rozmiarach i jakości. https://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDRDliVmZWU3JqSFk/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDT1lxYXR0dGlGVE0/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDUnJlakZXbHNwQjQ/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDVEdPay0td0QxbHM/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDVTAzYkVwZ0hlNUU/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDVnpfU0V1ZV9hbUE/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDWFpHcjNJaXBtVzA/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDa0NyNGNrekFCQkU/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDbDRvMW9nNllrZDg/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDcS0wSGhVSjBEZkE/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDdU9Fdm9WMHgyaTA/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDeTlqSWdNVXZibXM/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDeWxWM0VxT1hGT0E/edit?usp=sharing W komorze nic oprócz cegieł nie ma, a o drewnie poczytam Apropos sztuki wędzenia to też dopiero się uczę, jutro szykuje się moje trzecie wędzenie. gosman- masz rację, nieprzemyślane i tyle, narazie jeszcze nie zdążyło mi to uprzykrzyć życia. Może w przyszłości zdecyduje się na poprawkę, ale póki co dość remontów czas na wędzenie.
  4. Witam wszystkich! Jestem nowy na forum i w ramach przywitania chciałem "pochwalić" się wytworem swoich rąk. Jak sugeruje temat budowa opierała się na materiałach z odzysku, uzyskanych po znajomości lub kupionych najtaniej jak się da Chcę przez to pokazać, że nie posiadając wielotysięcznych budżetów można dojść do dość dobrego (moim zdaniem) efektu wizualnego i funkcjonalnego. Od razu zaznaczam, że podczas budowy nie zachowałem wielu ścisłych reguł budowy tego typu konstrukcji ale funkcję swoją spełnia ona dobrze, wystarczająco jak na moje potrzeby. I wybaczcie uchybienia jeśli takowe zauważycie, nie jestem budowlańcem, pierwszy raz w życiu coś murowałem, jeśli są jakieś poważne uwagi to z chęcią ich wysłucham W relacji umieszczam zdjęcia już gotowej budowli, gdyż nie myślałem, że będę umieszczał tego typu opis na forum. Mam nadzieję, że wniesie on coś a być może pomoże mnie i innym Fundament wykonany z gotowej zaprawy cementowej, na głębokość ok. 30 cm (wiem, że próg przemarzania jest dużo głębiej ale niskobudżetowo to niskobudżetowo :P). Zbrojenie wykonane ze starych rurek i gruzu (z zasobów własnych). Po wylaniu schnięcie ok. tygodnia i następnie izolacja. Posiadałem resztki papy termoizolacyjnej, więc rozgrzałem nad ogniem i przykleiłem do betonu. Rozpoczęło się murowanie. Cegła czerwona z odzysku (z rozbiórki jednej ze ścian w domu, poniemiecki solidny wyrób). Po wymurowaniu ok. 8 warstw cegły wykonałem palenisko z cegieł i płytek szamotowych, oraz kanał dymny o długości 1m o kilkustopniowym nachyleniu ku górze w stronę komory (początkowo z powodu małej ilości szamotu wykonany z rury aluminiowej wentylacyjnej - całkowita klapa, wytrzymałość do 600 stopni ale nie gdy jest w kontakcie z cementem). Palenisko przykryte od góry blachą o grubości ok. 3 mm, drzwiczki żeliwne od pieca kaflowego (kupione na złomowcu) . W komorze wędzarniczej wylany strop na zbrojenie ze złomu (kawałki starej bramy), o grubości ok. 5 cm. W stanie zamkniętym prezentowało się to tak. https://imageshack.com/i/iq3jSdWKj Między ostatnią warstwą cegieł komory a cegłami budującymi komin wstawiłem pręty metalowe, co by wieszać na nich przyszłe wędzonki. https://imageshack.com/i/eyLMCwMCj Komora wędzarnicza wyłożona na spodzie płytkami szamotowymi (palenisko grilla) a między cegły włożony sztywny drut jako podpórka dla kratki grillowej (na kilku kondygnacjach). Widać że wylot kanału dymnego (przekrój ok. 20cm x 24 cm) jest z boku, wędzonki mogą nierównomiernie dojrzewać, aczkolwiek rozwiązaniem jest położenie na wylocie kanału polana drewna lub przysłonięcie kawałkiem blachy. https://imageshack.com/i/f0lxNc3Oj Zamiast tynkowania postanowiłem wykorzystać materiał drewniany, zrobiłem stelaż z kilku listewek i przykręciłem do tego okorowane półwałki świerkowe. Następnie pomalowane zostały olejem do drewna (polecam, trochę kosztuje jak na wyrób lakierowy ale daje ładny efekt i jest dość wydajny przy malowaniu powierzchni szlifowanych). Drzwi wędzarni wykonał znajomy stolarz a zawiasy użyłem od starej drewnianej bramy. https://imageshack.com/i/ipgAo7Buj Jako zadaszenie wykorzystałem gotowe, faliste daszki bitumiczne, przytwierdzone do lekkiej konstrukcji z kantówek o wymiarach 4x2. Nie zrobiłem wiatrownic, aczkolwiek może się okazać że nie będą potrzebne. https://imageshack.com/i/p2fXx1Mkj https://imageshack.com/i/exB9aMD8j Blat wykonany z kawałków płyt kamiennych, również od znajomego. Może stół to nie jest ale położyć coś na tym można lub przygotować coś do grilla. Polecam smarowanie kamiennych elementów zwykłym olejem jadalnym (tak polecił mi znajomy kamieniarz), mają wtedy ładny połysk. Po pewnym czasie olej wsiąka nieco w kamień a reszta tworzy powłoką na nim. https://imageshack.com/i/p5zBJ3Jlj Ogólnie o zachodzie słońca wędzarnia prezentuje się tak https://imageshack.com/i/p4SxeJxoj No i jeśli chodzi o budżet to zamknąłem się w około 600zł (całkowicie budowa i wykończenie ciągnęło się przez dwa sezony). Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy i liczę na w miarę ciepłe przyjęcie :P
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.