Skocz do zawartości

pietro

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ostrowiec św

Osiągnięcia pietro

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No i właśnie link który podałeś to dwa posty przepisów a reszta szkoda czasu na przekomarzanie i pisanie o niczym Ale dzieki bo codziennie czytam i wyciągam wnioski niestety nad szafą tez siedziałem i rysowałem a teraz wiem co bym poprawił ale to szczególy a główną funkcjonalność udało mi sie zachować i mam nadzieje ze i tutaj tak będzie Jezeli chodzi o dymienie to mieszkam w miare spokojnej okolicy ale jak wiadomo wszedzie znajdzie sie ten jeden któremu nic nie pasuje:) Wszyscy teraz starają sie jeść zdrowo i dbać o zdrowie ale kurna do pieca to wrzucają co maja łącznie z butelkami pet itd mimo iż za śmieci i tak i tak musza zaplacic i tego nei jestem w stanie zrozumiec tak samo jak nie rozumiem zazdrości o...w sumie o wszystko Ale odbiegłem od tematu atu garść kolejnych pytań czy wysokość paleniska ma znaczenie w wędzeniu bo to ze za niskie jest nie dobre to juz wyczytalem ale co w przypadku wyższego? jaką srednice powinna miec rura doprowadzjaca dym do wedzarki i czy jest to od czegoś zależne ? z jakiego drzewa najlepiej zrobić srodek wedzarki i jakiej grubości deski? biorąc pod uwage samą wedzarke musze miec regulacje ilosci powietrza do paleniska ilosci dymu miedzy paleniskiem a wedzarnia regulator dymu w wedzarce czyli wywietrznik /górny regulowany/ czy o czymś zapomniałem ? No i przeszla przez głowe kolejna myśl czy do tego wszystkiego nie dolozyc pieca chlebowego ale to mnie przerasta bo nigdy nie robilem ani takiego pieca ani nie pieklem chleba ale .....moze kiedys musi byc ten pierwszy raz Przepraszma ze męcze ale niestety jak się człek uczy to niestety tak to jest
  2. Dziękuje gosmanowi za link Byłem przeglądałem i...... no chyba Was nie rozczaruje jak powiem że i owszem mamy jakieś typy ale.... : ) Najbardziej podoba mi się /no właśnie "podoba"/ wedzarnia Adama i wedzarnia Jacka z Tanzanii Chodzi o duży narożnik tak to nawie W obu podanych przypadkach jest rozwiązanie paleniska pod wędzarką Zastanawia mnie fakt czy nie lepiej przesunąć palenisko może do wędzenia będzie potzrebne więcej drewna ale za to uzyskuje chyba lepsze panowanie nad temperaturą i druga rzecz wówczas otrzymuje nad paleniskiem komore do dopiekania po zimnym dymie Nie wiem podstawowej rzeczy czy na taką budowlę potrzebne jest pozwolenie czy tylko ewentualne zgloszenie czy w ogóle nic bo te przepisy się tak zmieniają ze szok Mam do zabudowania dośc pokaźny róg tarasu który jest zbudowany ok 80 cm nad poziomem trawnika całe lato praktycznie spędza sie na tarasie i pomyślałem aby właśnie nie stawiać gdzieś wedzarki z boku tylko zbudowac cały kompleks własnie na tarasie aby mozna bylo grilować wedzić a obok po prostu biesiadować Mam o tyle dobrze ze owa budowla będzie jakby doklejona do tarasu co daje możliwosc np zbudowania paleniska ponizej poziomu tarasu ale tą opcje poki co rozwazam bo to świeża myśl a poczatkowo wszystko mialo być frontem do klienta Pomijając jakieś pierdółki ozdobne i wygląd chciałbym przejść do rzeczy i zacząć pomału to projektować i stad kilka pitań budując z klinkieru palenisko od środka wymurować czerwoną cegła "zwykła" ? rure doprawadzająca lepsza będzie kamionkowa czy stalowa ? rure docieplać keramzytem ? sama wedzarnia może być zrobiona z klinkieru czy wymurowywac wewnatrz tez cegła czerwoną a może obłozyc deskami ? macie jakies sposoby na drzwiczki z drewna tzn jak zrobic i odizolowac ? Wiem ze to dość dużo pytan ale mając te dane znam wielkosci i można coś wstepnie projektowac
  3. No i jak miałem budować takie "centrum dowodzenia i obżarstwa" to właśnie czytam i czytam i dochodzę do wniosku że nigdy nei ma nic łatwo i albo można wybudowac coś co ładnie wygląda albo coś praktycznego typu jak to nazywacie "kibelek" Chciałbym połączyć właśnie zdrową kuchnie i wędzenie z tym fajnym wyglądem i dużą funkcjonalnością bo bez sensu jest budować wedzarnie w której będe wędził i drugą dla ozdoby Na pewno swoje pomysły będe udostępniał a w neiktórych kwestiach budowlanych mogę pomóc bo jak czytam to sam widze ze nie raz budowane są na prawde super wędzarnie ale w taki sposób z "obawami" ze tak to nazwię Widzę ze jest tu dużo fajnych ludzi i pozytywnie nastawionych dlatego ciesze sie ze tu trafilem
  4. No to żeby nie było witam wszystkich pięknie w ten niedzielny poranek a właściwie przedpoludnie Przepraszam za swoją może i opryskliwość ale bardzo częśto na forum jest tak że pyta człek o coś a potem czyta że mogłeś wpisac w przeglądarke itd itd Dziękuje wszytskim za wyrozumiałość Przepraszam za brak szcegułów ale pomysł mimo noszony kilka lat w głowie nadal tylko tam sie znajduje a teraz z powodu zmiany otoczenia i duzo wolnego miejsca postanowiłem go odkurzyć i przez okres jesienno zimowy zgromadzić materiały ale najpierw wszystko dokładnie przeanalizować i dopracować Myślałem o czymś co faktycznie się widzi nie zdając sobie sprawy z wielu rzeczy jak utrata ciepła czy wytr ącanie się wilgoci Kiedyś korzystając z samoróbek zbijanych z desek nie bylo takiego problemu I owszem juz troche poczytalem i niestety juz moje plany pierwotne legły w gruzach bo myślałem o palenisku szamotowym i rurze stalowej bądź ceramicznej do dorowadzenia dymu a miejsce wedzarnicze z cegły czerwonej ewentualnie klinkieru Kochani a myśleliście o zrobieniu właśnie takiej listy czego nie powinno się robić a zastosowanie czegoś daje najlepsze rezultaty powiedzmy takie 10 przykazań budowniczego wedzarke ? Muszę poprzeglądać Wasze projekty i wówczas może mając większe rozeznanie będe umiał zformułować konkretne już fachowe pytanie Póki co miłej niedzieli
  5. Witam wszystkich bo jest to mój pierwszy post dlatego też proszę o wyrozumiałość Od bardzo długiego czasu zamierzam wybudowac swoją pierwszą i jedyną wędzarnie Jeżeli chodzi o wędzenie moje doświadczenie sięga dwadzieścia lat do tyłu natomiast wybudowanie wędzarni jest to pierwsze wyzwanie tego typu Budownictwo nie jest dla mnie problemem i mam zamiar wszystko wykonac samodzielnie Ale do rzeczy choć właśnei chcę napisać jak najwęcej szczegułów aby dostać jak najbardziej precyzyjną odpowiedź Myślałem najpierw o samej wędzarni no ale to żadne wyzwanie dlatego pomyślałem o czymś co można nazwać kombajnem czyli wszystko w jednym zestawie i chciałbym osiągnąc z jednego paleniska i wędzarnie ,grill, podgrzewacz czy osuszacz do tego schowki i miejsce na drzewo Była jeszcze myśl o wstawieniu fajerek ale to juz chyba za dużo Wychodząc z założenia że nie trzeba kupować browaru aby napić się piwa moje pytania sa następujące jaki materiał jest najodpowiedniejszy? najczęsciej popełniane błędy czyli czego nie robić ? - no to akurat to brzmi jak post: ) może na co zwrócić uwagę typu ktoś kto buduje pierwszy raz wedzarnie dopiero potem dostrzega jakieś mankamenty których nei przewidział na początku posiadam na to dużo miejsca wiec jakieś podpowiedzi mile widziane do czego będe używał ? kilka razy w roku uwedzić wedzonki typu kielbasy i miesko kilkanaście razy w roku wedzenie ryb i slonin no i grilowanie całoroczne Poki co mam problem bo nei wiem czy drzwiczki powinny byc zeliwne ,stalowe czy drewniane? Tak ze piszcie jak dla laika jesli mozecie a za wszystkie ewentualne rady z góry dziekuje Natomiast jezeli macie pisac o wyszukiwarce i wujku google to zachowajcie energie na potem Pozdrawiam i ciesze sie ze tu trafilem
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.