Skocz do zawartości

adamski1973

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Dobroń

Osiągnięcia adamski1973

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam projektantów zadymiaczy Poniżej przedstawię pomysł na zbudowanie mibilnej elektrycznej wędzarki wykorzystując nieużywaną grilową płytę kuchenną ( nie mylić z płytą to gotowania ) na bazie dwóch grzałek łącznej mocy 3500 W. Projekt tworzę bazując jedynie na teorii dlategoteż proszę o pomoc i cenne uwagi czy nie popełnię błedu przy budowie. Wędzarka prawdopodobnie będzie na kółkach, żeby na zimę móc ją umieścić w garażu i tam wędzić w lepszych warunkach. Wymiary komory to wys. 100 cm , szer. 60 cm , głęb. 50 cm ( wymiary dopasowane do boków płyty grilowej ), wykonana z konstrukcji drewnianej, na zewnątrz obita deską boazeryjną, wewnątrz ocieplona wełną mineralną z płyty 5 cm ( łącznie z drzwiami ) od wewnątrz również deska boazeryjna. Drzwi uszczelnione uszczelką do kominków. Źródło ciepła jak wspomniałem płyta grilowa niemieckiej firmy ATAG z dwiema grzałkami ( połowa powierzchni grzejnej lub cała płyta ) zamontowana na dnie komory. Oryginalnie posiada dwie niezależne regulacje temperatury grzałek ale postanowiłem z tego zrezygnować , połaczyć równolegle obie grzałki i ze względu na ich dużą kupić regulator mocy http://allegro.pl/regulator-mocy-grzalki-obrotow-3600w-i4764842304.html i regulator temperatury ES10 http://allegro.pl/regulator-sterownik-inkubator-wedzarnia-termostat-i4748379526.html ( z czujnikiem umieszczonym w pobliżu wędzonek ). Moc chciałbym zmniejszyć do poziomu 750 -1000 W obu grzałek. Płyta tak długo trzyma ciepło, że po osiągnięciu określonej temperatury pewnie przez długi czas nie będzie włączana przez czujnik i grzała jedynie zkumulowanym ciepłem. Rozgrzałem płytę na maxa i przez dobrą godzinę po wyłączeniu nie mogłem jej dotknąć...... Zródło dymu to dymogenerator http://allegro.pl/generator-dymu-dymogenerator-wedzarnia-wedzarka-i4779415933.html , mam na terenie dużo drzew olchowych i chciałbym sam używając rozdrabniarki do drewna produkować opał. Kanał kominowy o średnicy 120 cm , w przypadku wędzenia w garażu podłączony do komina. I teraz moje pytanie, czy taka wędzarka będzie spełniać swoją funkcję?, proszę o cenne uwagi czy konieczne jest obicie wnętrza kwasówką?, czy muszę zrobić jakiś regulowany dolot powietrza z zewnatrz? czy pod wylotem dymu z DG muszę umieścić jakiś pojemnik na smołę?
  2. adamski1973

    Przywitanie

    Witam wszystkich Od dawna chciałem zająć się wędzeniem na własne potrzeby ale bez wędzarki to raczej nie możliwe. Postanowiłem więc zrobić własną mobilną, inowacyjną, elektryczną wędzarkę. Na początku miała to być tradycyjna murowana w ogrodzie wraz z grilem ale zmieniłem zdanie i chcę zrobić taką w której zimą będę wędził w garażu a resztę roku na zewnątrz. Żeby nie zaśmiecać tego działu mój pomysł przedstawie w odpowiednim dziale. pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.