Skocz do zawartości

Soze

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Poznań

Osiągnięcia Soze

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. O fajnie, że jest więcej takich zabytków : ) Często tak jest, że na rzecz funkcjonalności trzeba z czegoś zrezygnować : ) A wędzisz w niej ? Praktycznie tak samo wyglądają : )
  2. Cześć Na strychu domu rodzinnego mojej dziewczyny znalazłem wędzarnie równie starą, jak dom czyli z 1890 roku. Wędzarnia wygląda jak na obrazku, jest to pomieszczenie o wymiarach: Wys: 1700 Szer: 1500 GŁ: 1000 Na suficie ma stalowe haki. Wędzarnia ma trzy otwory: 1. Wylot dymu - w górnym rogu prawej ściany (widoczny na zdjęciu) 2. Drzwi wejściowe do wędzarni - służą do regulacji przepływu powietrza i mają funkcję "wejść - wyjść" :P 3. Otwór na zimny dym, idący z paleniska w piwnicy (ok. 10 metrów niżej) Palenisko jest, żeby było śmiesznie na belkach drewnianych, które są podłogą. Popiół, który widzicie na dnie pamięta jeszcze 1939 rok. Podobno nie wybiera się go Pytanie zasadniczo brzmi: Jak wędzić w takiej wędzarni? Teść wędził ostatnio dobrych kilkanaście lat temu i z jego opowieści to proces wędzenia trwał ponad 12 godzin. Także jedno wiem od niego, a chciał bym się dowiedzieć czy ktoś z Was spotkał się z tego typu zabytkiem ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.