Skocz do zawartości

radeck

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Świdnica

Osiągnięcia radeck

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Powłoki niestety nie mam. Pleśń skroiłem, przesmarowałem solanką. Będę informował czy udało się je uratować. Dzięki za odpowiedź.
  2. Szanowni Forumowicze, Półtora miesiąca temu rozpocząłem moją przygodę z produkcją sera. Efektem są dwa ponad-miesięczne krążki, zrobione z przepisu na ser gouda. Pierwotnie, krążki były trzy, lecz jeden (najstarszy) z nich wyparował. Dwa pozostałe sery, ok. 2 tygodnie temu pokryłem parafiną. Od razu zaznaczę, że po lekturze forum i książki o wyrobie sera mogę śmiało stwierdzić, iż popełniłem MASĘ błędów. Z nimi w przyszłości sobie poradzę, jednak pojawił się problem, z którym uporać muszę się natentychmiast. Dnia dzisiejszego zauważyłem czarne plamki pod parafiną i słusznie założyłem, że jest to pleśń. Po zdjęciu parafiny ukazał mi się widok takowy. http://i58.tinypic.com/2isbj29.jpg http://i58.tinypic.com/2nl92pt.jpg Moje pytanie jest takie. Czy da się te serki uratować? Czy ściągnięcie warstwy pleśni i przemycie powierzchni sera roztworem solnym będzie właściwym rozwiązaniem? Z góry dziękuję za podpowiedź! Radek
  3. radeck

    Przywitanie

    Dzień dobry! Chciałem się przywitać z szanownymi Koleżankami i Kolegami. Od dłuższego czasu obserwuję Waszą stronę i wysiłek, który w nią wkładacie; teraz postaram się od czasu do czasu dodać coś od siebie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.