Kolego Wojtku oczywiście nie twierdze że wyssałeś sobie te wszystkie informacje z palca, bo na pewno masz wiedzę która pozwala Ci tak pisać. Ja jak i Ty również mam dostęp do wszelkiego rodzaju maszyn i urządzeń oraz fachowców do obróbki metali itp., a to że pytam innych to nie znaczy że nie mam pojęcia o tym co pisze. Pytałem o nakrętki do lejka bo chciałem kupić gotowca i oczywiście znalazłem (nakrętka M52x2,0). Proszę Cie czytaj uważniej mojej posty bo nigdzie nie napisałem że denko będzie miało 1 mm. Pytałem tylko o ściankę rury czy 1 mm wystarczy. Jakoś wątpię że Rossler ma grubość ścianki rury 2 mm a nawet 1,5 mm. Dla osób które będą może zainteresowane napisze z czego ostatecznie będę robił nadziewarkę: Nadziewarka będzie miała 6,15 l -rura nierdzewna fi 129 x 2 mm dł. 50 cm -kolano nierdzewne fi 48 x 2 mm (ścięte pod skosem z dospawanym gwintem) -denko i jego otwory oraz tłok wycięte laserem o grubości 3 mm (tłok ewentualnie wytoczony z teflonu z rowkiem na uszczelkę) -rama z profilu 30x30 lub 40x27 (raczej ten drugi) -nakrętka na lejek M52x2,0 (z małą przeróbką) Mechanizm: -koło zębate modułowe Moduł 1 większe M1z70 (70 zębów 72 mm średnicy, średnica otworu 12 mm) mniejsze M1z17 (17 zębów 19 mm średnicy, średnica otworu 8) -trzpienie wytoczone z pręta nierdzewnego fi 12 -wszystko na łożyskach kulkowych wzdłużnych -korba od maszynki do mięsa którą mam Rozmawiałem z tokarzem i może nawet wyoblenie nadziewarki przy wejściu tłoka uda się zrobić. Dodam jeszcze że rama malowana proszkowo, a rurka surowa, ale jak będę miał trochę chęci i czasu dorobię sobie przystawkę do szlifowania i polerowania rur pod szlifierkę kątową i będzie lustro