Skocz do zawartości

chopinnn

Użytkownicy
  • Postów

    14
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    RDE

Ostatnie wizyty

481 wyświetleń profilu

Osiągnięcia chopinnn

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ciekawe ile kilometrów zrobili wszyscy w obu kierunkach - tak strzelam ale z 10 000 km razem będzie ???
  2. JA czyli 15, mogę być, wpłacone ale jeszcze nie jestem na zielono. Mam nadzieję że nie popełniłem jakiegoś złego konta.
  3. Numer 15 wpłacone - czyli termin listopad, ale gdyby doszło do sytuacji że ktoś nie może być w lutym to można ze mną pertraktować zmianę
  4. Dziczyzna to dzik sztuk dwie, oraz jeleń a na kratce litera Ł odpowiada łopatce czyli normalnej świni. Właśnie skonsumowałem kolacje z pasztetem (szczególnie smakuje ten wędzony - podziękowania dla Rafała - pomysłodawcy) i kiełbasą - słoność trafiona w punkt (kto był to wie o czym piszę ) ale system rozwalają kabanosy. Na święta będzie pół wędzarni tego przysmaku - bo gdyby nie szkolenie to pewnie bym się za to nie zabrał a w nowej wędzarni warunki będą idealne.. Idę robić słoikówkę - co prawda nie w kociołku panormaixa jaki posiadali Dziadek i Bagno ale normalnym garnku. jak tak dalej pójdzie to przez trzy miesiące nie kupię wędliny w pobliskim sklepie. Wartało zrobić prawie 900 km w obie strony.
  5. Gdy byłem na kursie podstawowym w lipowej dolinie był tam chłopak z podkarpackiego który mówił właśnie o takiej kiełbasie, wszyscy żałowaliśmy że nic nie przywiózł na spróbowanie a on sam po prostu nie pomyślał Nic nie będę mówił ale to chyba ja... się zrehabilituję - przywiozę z trzech masarni.
  6. Ja będę przejeżdżał około godziny 14:00 do 15:00 (oczywiście jak się wszystko zsynchronizuje) bo 400 km do zdobienia - podobno według Google najszybciej. Mam nadzieję że się nie spóźnię bo na początku najważniejsze. A i jeszcze jedno (pytanie z gatunku czy wieść drewno do lasu) - czy ktoś z innych regionów chciałby spróbować kiełbasy z oczkiem - czyli u nas swojskiej - na soli?
  7. Czas na podsumowania. Wędziłem po raz trzeci i wyszło takie coś (pierwszy raz po kursie) mam nadzieję że wygląda jako tako.. Po lewej wersja parzona - już wiem że za pierwszym razem miałem za wysoką temperaturę parzenia - teraz wyszło idealnie, szczególnie polędwica. Po prawej wersja pieczona. Kiełbasa ala krakowska, troszkę mniej dam mięsa z tłuszczykiem następnym razem. Podpatrzony sposób na kursie z dwoma termometrami zdał egzamin. Tym razem wiedziałem jaka jest temperatura (rzeczywiście termometr bimetaliczny jest do bani) co prawda w jednym okresie czasowym trochę przeholowałem ale nie tyle gdy robiłem pierwszą kiełbasę. Oczywiście kiełbasa wiązana na klamce . Nabijane zwykła maszynką do mielenia, założony tylko lejek.
  8. Według tej tabeli kładliśmy szynkę na wagę i nastrzykiwaliśmy solanką do wagi która była podana w tabeli. Natomiast stężenie solanki było inne - nie robiłem zdjęć obliczeń (takowe były robione) być może ktoś z uczestników przypomni stężenie. Nadmienię że słoność była trafiona w punkt (przynajmniej dla moich kubków smakowych).
  9. Kilka zdjęć... https://goo.gl/photos/cWx5UbqkxuXoMZXj8 https://goo.gl/photos/2qnjd8d3LaKWHAEz5 https://goo.gl/photos/Rx3Zet1evTjy3my76 Więcej wrzucę później (muszę ogarnąć wstawianie obrazków nie linków) - lub prześlę w stosowne miejsca. Pomysły podpatrzone i wiedza rozszerzona - będziem dymić przed świętami.
  10. Informacja do organizatorów - ja (Piotr Kawalec) mogę się lekko spóźnić. Jeżeli wyjadę o 12:30 to bez korków się wyrobię, co prawda to tylko 220 km ale piątek...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.