Skocz do zawartości

Przetrwalnik

Użytkownicy
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Przetrwalnia

Osiągnięcia Przetrwalnik

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jestem początkujący i czekam obecnie na dostawę sprzętu do produkcji sera. Ogólnie jak przeglądam tematy serowarskie (jeszcze dużo do czytania zostało) i widzę Wasze sery ( Perszing37, EAnna i innych), to jest imponujące jak Wam to wychodzi. Przejdę teraz do moich pytań. Mleko kupujemy bezpośrednio od krowy od lat - zakładam, że jest pewne. Będę miał możliwość brać 5-10 litrów na raz, aby zrobić ser. Nie mam zamiaru go pasteryzować. Czy do pierwszego sera mam dodać kefir/jogurt, a może lepiej od razu bakterie, które kupiłem - nazywa się to MSE - Cheese-Tek kultura starterowa (mezofilne) Zastosowanie: Półtwarde, twarde i miękkie odmiany sera: Gouda, Cheddar, Ser Koryciński, masło i inne Przy okazji, czy do twardszego sera początkowo wystarczy jakiś słoik jako obciążenie, bo prasę dźwigniową zrobię potem, jak będę już wiedział co mi potrzeba i jakiej wielkości.
  2. Podstawowym zabezpieczeniem PC z windows jest dobry Firewall np. Comodo -->HIPS bywa pomocny (wszystkie pozostałe FW np. dołączone do danego AV trzeba wyłączyć, żeby się nie gryzły). Wyłączenie javy, ewentualnie flasha. Kontrola tego co instalujemy i otwieramy. W przeglądalce jakiś uBloc. Antyvirus jest dodatkiem, bez którego bardziej zaawansowani użytkownicy mogą się obejść. Bardzo dobrym AV jest Avira. Malwarebytes' Anti-Malware jest obowiązkowy. Kolejną podstawową rzeczą to konfiguracja softu aka wszytko na high heurystyka w AV itp. Warto też pamiętać, że trzeba samemu dyski skanować dość regularnie. Z Avastem to raczej dajcie sobie spokój. Jak chcecie się czegoś dowiedzieć o bezpieczeństwie to korzystajcie z odpowiednich źródeł np. http://www.av-test.org/en/award/2014/Opieranie swojej wiedzy na "testach" przeprowadzonych przez "fachowców", którzy nie mają nawet odpowiedniego laboratorium do przeprowadzenia danych testów, mija się z celem. Ps. Bitdefender też jest ciekawym AV.
  3. zibi178 to chyba normalne, że za przesyłkę się płaci. Tak jest w każdym sklepie. beatag kupić to jest jedna rzecz, a potem odpowiednio zadbać o klienta to druga sprawa. W mojej opinii ewentualna reklamacja w tamtym sklepie może wiązać się z problemami. Przeglądałem też ich stronkę i ogólnie złe odczucia. Szczególnie rzuca się w oczy "certyfikat ochrony prawnej i windykacyjnej" Kto tak robi? Dodatkowo regulamin tak napisany, żeby trudno było się doczepić UOKiK, a jednak kogoś nieobeznanego w przepisach może to wprowadzić w błąd, na jego niekorzyść. Ja mam tą zgrzewarkę z 3 letnią gwarancją :P
  4. Tutaj znalazłem tańszą folie/rękaw 28cm x 12m - 48zł http://www.proficook.pl/folia-w-rolce-do-pc-vk-1015-28cm-x-6m.html
  5. Poszukałem trochę opinii o tym sklepie i rezygnuje. Chyba, że ktoś z forum wysyłał tam coś na reklamację i nie miał problemów?
  6. Na pierwszy raz, żeby było pewnie to https://www.wasserman.pl/pl/p/Folia-2x-rolki-do-zgrzewarki-VK-1015/4160 jest ok? Może coś innego z tego samego sklepu polecicie do Profi Cook PC-VK 1015
  7. Wentylatorki od komputera to dobry patent - też tak zrobię. Tym bardziej, że mogę je zasilić z jakiegoś ogniwa. Pytanie co do tej grzałki - ona jest prądowa? Generalnie chce uniknąć prądu z racji kosztów i ewentualnych zawirowań geopolitycznych. Mam wolne Arduino, to pewnie jakiś regulator sobie zaprogramuje. Jakąś podkowę w piecu robić i suszarnie z desek? A może prościej docieplony przewód wentylacyjny fi 100 z komory pieca do suszarni + wentylator z jakimś regulatorem obrotów? Do komina pieca chlebowego bym to podłączał. Dzięki temu uniknę kolejnej "dziury" i mostków termicznych. Jeszcze mi taka myśl przeszła, czy dzięki takiemu suszeniu ciepłym powietrzem mógłbym uzyskać suszoną wołowinę - "Beef Jerky"?
  8. Noszę się z zamiarem budowy pieca chlebowego, w którym będę mogł suszyć owoce - jabłka, truskawki itp. Piec będzie budowany na zewnątrz. Iść w stronę pieca chlebowego, a może coś z piekarnikiem i palenisko pod spodem? Macie może jakieś zdjęcia poglądowe/projekty z budowy pieca z piekarnikiem? Dobra opcją byłoby suszenie około 10kg - 20kg owoców na raz (jabłka). Ktoś się oriętuje ile może trwać takie suszenie i jaką max temperaturę mogę mieć w piecu podczas tego procesu? Aby ograniczyć gabaryty pieca mogę zrobić jakieś półki w środku.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.