Tier mi nie zależy na zrobieniu sera twarogowego mowa jest o tym, że zakupiłam podpuszczkę u sprzedawcy, który dostracza ją osobom wyrabiającym ser twarogowy czy też a la twarogowy. Zdaje sobie sprawę z tego, że twaróg podpuszczki nie potrzebuje, niemniej jednak osoby produkujące ser u nas dodają tego specyfiku Przynajmniej takie informacje uzyskałam od tego pana, iż ta podpuszczka ma m.in. takie zastosowanie. Problem polega na tym, czy to co kupiłam jest podpuszczką nadającą się do produkcji sera korycińskiego, a bardziej ogólnie czy to w ogóle jest podpuszczka? bo zaczynam mieć wątpliwości co do tego w sumie zaufałam sprzedawcy, że jest tak jak mówi. W moim regionie wyrabia się tylko białe sery więc on może nawet nie wiedział, nie zrozumiał jaki rodzaj sera chce uzyskać i uznał, że jak chodzi o ser to się nadaje EAnna dziękuję za wyjaśnienie. Bardzo możliwe, że właśnie podobne sery, o których piszesz są u nas wytwarzane. Są to sery o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu z tego co wiem. Tyle tylko, że nazywają ich po prostu ser biały Ja sie nie wzoruje na tego typu serach. Stwierdziłam jedynie, że zakupiłam podpuszczkę, która inni stosują do produkcji serów białych o których wyżej. Zrobiłam na niej ser koryciński wg technologii opisanej w tym wątku i niestety nie pojawiły się dziurki. W związku z tym ktoś zauważył, że brak dziur mógł być spowodowany zakupem złej podpuszczki. Wydaje mi się to bardzo możliwe, gdyż jak wspomniałam nie było etykiety na tym produkcie, choć pan sprzedawca powiedział, że wykonana z żołądków cielęcych. Sugerując się tą informacją uznałam, że właśnie mi o taką chodzi. Mogłam też namieszać z ilością podpuszczki czego również nie wykluczam Poczyniłam ser nr 2 zobaczymy jak ten wyjdzie. Jeżeli nadal będzie brak w nim dziur zrobię kolejną próbę z tym, że dam mniej tej podpuszczki. Gdy okaże się, że i to nie pomoże to zakupię podpuszczkę z agrovisu. Nadszedł czas solenia tego sera. Spróbuję natrzeć go suchą solą, a nie w solance. Ta zasada procentowa nacierania polega na tym, że słoność 2% to oznacza 2 dkg na 1 kg? Jeżeli błędnie piszę to niech mnie ktoś poprawi