Witam Pierwszy temat więc jeszcze raz witam Przedstawie może zdjęcia mojej wcześniejszej wędzarni, którą wykonałem na podstawie informacji z forum - wędzarni kanałowej, która bardzo dobrze się spisywała, aż moja kochana Małażona potraktowała ją jak piec, chcąc mi pomóc, zamknęła licznik termometra a w środku wszystko się spaliło. Nawet nie mam zdjęcia efektu finalnego Oczywiście człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach, więc aktualnie budowana wędzarnia z pewnością będzie miała otwierany dach Trochę słów brzydkich padało wyjmując kije Na wszystkich zdjęciach ten najbardziej oczekujący na wędzonki Zawsze musi "pomagać" mi przy pracach w ogrodzie Wędzarnie, a raczej komore rozebrałem Teraz będzie taka otwierana od góry, też drewniana. Mam jednak pewne wątpliwości co do tego czy w zimie będzie się dało uzyskać w niej odpowiednią temperature. Stad moje pytanie do was drodzy zadymiacze, czy istnieje możliwość ocieplenia komory wędzarniczej od zewnątrz? Grubość obecnych desek to około 22mm. Co polecacie, czy może to być np styropian z siatką? (wiem, że będzie zbyt szczelnie, ale dach postanie nieocieplony z wyjmowanymi deskami) Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Martinez