Witam  Pierwszy temat więc jeszcze raz witam    Przedstawie może zdjęcia mojej wcześniejszej wędzarni, którą wykonałem na podstawie informacji z forum - wędzarni kanałowej, która bardzo dobrze się spisywała, aż moja kochana Małażona potraktowała ją jak piec, chcąc mi pomóc, zamknęła licznik termometra  a w środku wszystko się spaliło. Nawet nie mam zdjęcia efektu finalnego  Oczywiście człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach, więc aktualnie budowana wędzarnia z pewnością będzie miała otwierany dach  Trochę słów brzydkich padało wyjmując kije    Na wszystkich zdjęciach ten najbardziej oczekujący na wędzonki  Zawsze musi "pomagać" mi przy pracach w ogrodzie    Wędzarnie, a raczej komore rozebrałem    Teraz będzie taka otwierana od góry, też drewniana.   Mam jednak pewne wątpliwości co do tego czy w zimie będzie się dało uzyskać w niej odpowiednią temperature. Stad moje pytanie do was drodzy zadymiacze, czy istnieje możliwość ocieplenia komory wędzarniczej od zewnątrz?   Grubość obecnych desek to około 22mm.   Co polecacie, czy może to być np styropian z siatką? (wiem, że będzie zbyt szczelnie, ale dach postanie nieocieplony z wyjmowanymi deskami)   Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi    Martinez