Skocz do zawartości

Pwa

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Police

Osiągnięcia Pwa

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Pwa

    Kuter, kuter-alternatywa

    Ale co to za sprzęt, nazwa, producent i cena
  2. Pwa

    Kuter, kuter-alternatywa

    Ja tym 2,1 litra blenderem do koktajli robiłem parówki i wyszły więc się sprawdził a misa w BL 682 ma 1,8 litra a nie 2. Jeżeli chodzi o parówki to liczyłem że zmieszczę więcej składników do "kutrowania" i tu się trochę rozczarowałem.
  3. Pwa

    Kuter, kuter-alternatywa

    Wysyła ale BL642. BL682 nadal nie jest wysyłany. W jednym z moich wcześniejszych postów napisałem o który z blenderów chodzl
  4. Pwa

    Kuter, kuter-alternatywa

    Nie ma podanych ilości obrotów ale to teraz standart popatrz na inne blendery i miksery, też nie podają obrotów.
  5. Pwa

    Kuter, kuter-alternatywa

    Kupowałem na Amazonie.de . Z polskim vatem ( bo Amazon przy wysyłce do Polski przelicza VAT z niemieckiego na polski ) przy darmowej wysyłce wyniosło 144,5 €. Można płacić w złp ale przelicznik jest obłędny. Lepiej wychodzi się płacąc w euro z przewalutowaniem w swoim banku. W moim wypadku to było 640 złp W zestawie były trzy pojemniki : 500 ml, 650 ml, i 900 ml oraz ten duży kielich do blendowania o który mi chodziło. Ps. Teraz jeszcze sprawdziłem i nie ma dużej różnicy między przeliczaniem płatności przez bank a Amazon. Tu każdy musi sobie sprawdzić to w swoim banku.
  6. Pwa

    Kuter, kuter-alternatywa

    Z tym powietrzem to chyba racja. Zauważyłem że jedna z trzech blendowanych porcji była wyraźnie jaśniejsza mimo tych samych proporcji mięsa. Prawdopodobnie przesadziłem z czasem blendowania. Pozostałe porcje emulsji były pewnie też napowietrzone ale w mniejszym stopniu.
  7. Pwa

    Kuter, kuter-alternatywa

    Chyba nie ma potrzeby. Dać trochę więcej lodu by końcowa temperatura nie przekroczyła 15°C. W moim przypadku nawet 18°C nie stanowiło problemu. Nie było żadnych podcieków. Chyba ważniejsza jest temperatura emulsji przed dodaniem tłuszczu. Ale tu mogą się wypowiedzieć osoby z większym doświadczeniem bo moje jest zerowe.
  8. Pwa

    Kuter, kuter-alternatywa

    Zgodnie z obietnicą opisuję moje skromne doświadczenia z świeżo zakupionym blenderem Ninja BL 642 Dostawa blendera BL 642 miała być w środę i taką informację dostałem z amazon. Tego dnia okazało się że pieniądze za blender wróciły na konto a Amazon przesunął dostawę do 17 października. Mięso zapeklowane a blendera niema i nie będzie. Całe szczęście że w czwartek wszystko wróciło do normy a dostawa zaawizowana na piątek do 15:30. Przyszedł nawet wcześniej, trafił do zmywarki a ja zabrałem się za mięso. Skład dałem taki jak w przepisie w PW 16. Mięso wieprzowe kl I i kl III oraz wołowina klasa I zmielone razem na sitku 2. Żałowałem tylko że przed zmieleniem nie dodałem przypraw bo w czasie blendowania musiałem przyprawy dzielić na porcję i dodawać proporcjonalnie do ilości miejsca w kielichu blendera. Mięso przed zmieleniem miało 7°C a po zmieleniu 12°C. Maszynkę mam 10 Kenwood, no może noże mogły by być bardziej ostre. Do blendera według mnie optymalnie to góra 900 g i do tego w moim wypadku to 200 g lodu. Po zblendowaniu ( bo nie można tego nazwać kutrowaniem ) temperatura wynosiła 8°C. Według PW 16 lodu powinno być od 40 do 50% wkładu bez podgardla. Tyle to może następnym razem nie dam ale na pewno więcej niż tym razem bo po dodaniu 300 g podgardla i zakończeniu miksowania temperatura wyniosła 18°C. Zblendowałem takie trzy porcję kolejno bez przerw. Raz nawet zapomniałem włożyć noża i blendowałem, blendowałem... Teraz o blenderze. Wysokie temperatury po miksowaniu biorą się z wysokich obrotów pracy. Przy niższych jak już powstaje zaczątek emulsji to obkleja się na nożu i praktycznie obraca się razem z nożem ale to dotyczy też noża z misy blendera BL 682 ( widać to na zdjęciach z jednego z postów ). Wyższe obroty powodują że siła odśrodkowa odrzuca mięso z noża na ścianki i może być dalej miksowane. Przy masie mniej klejącej a najlepiej półpłynnej można by na raz miksować i 2000 g no ale to nie przy parówkach. Może mógłbym krócej miksować, częściowo na niższych obrotach ale brak mi doświadczenia. Nawet określenie czy emulsja już jest taka jak powinna sprawia mi trudność. Co do pozostawania w narożnikach mięsa specjalnie u mnie to nie było problemem, no może niewielkim. Czy jestem zadowolony? Wolał bym mały kuter ale mieszkam w bloku i mam małą kuchnię a żona już narzeka że za dużo miejsca zabieram. No i kuter to około 50 kg, nie na moje zdrowie i siły. Czyli tak jestem zadowolony bo muszę. Emulsja wyszła jednorodna i bardzo zwarta, nie stwarzała problemów przy nadziewania ( trochę dużo powietrza było ale to ja źle ubiłem masę w nadziewarce ) Parówki nie puściły wody ani tłuszczu po wędzeniu i parzeniu. Trochę kolor po wędzeniu wyszedł za ciemny i niejednorodny ale to wina suszenia i wędzenia. Parówki wyszły smaczne i soczyste. Na pewno to nie są moje ostatnie Całość przy około 4000 g farszu czyli mielenie, blendowanie i nadziewanie oraz częściowe posprzątanie ( większość trafiła do zmywarki ) zajęło mi 3 godziny chyba nie najgorzej ( to moje pierwsze parówki )
  9. Pwa

    Kuter, kuter-alternatywa

    Przeczytałem cały wątek o kutrach i skusiłem się na Ninja BL682EU2 z amazona. Niestety brak wysyłki do Polski. Po obejrzeniu zdjęć i kilku filmów doszedłem do wniosku że spełni swoje zadanie Ninja BL642EU który ma tylko pojemnik do blendowania na trzy noże o pojemności 2,1 litra czyli większą pojemność od misy która ma 1,8 litra. Zamówiłem, dostawa w środę a w sobotę próba generalna. Jeżeli się sprawdzi to zdam relację a jeżeli nie to przekonam żonę że całe życie marzyła o tym urządzeniu
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.