Skocz do zawartości

jacq5

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kalisz

Ostatnie wizyty

51 wyświetleń profilu

Osiągnięcia jacq5

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Tak będzie parzona. Dziękuję za pomoc.
  2. Witam Trochę odgrzeję wątek. Mam zamrożoną białą z Wielkanocy (stan surowy). Czy mogę ją uwędzić?
  3. Dziękuję i pozdrawiam
  4. Wiem, że trochę namieszałem. Postaram się raz jeszcze rozpisać. 11 kg mięsa, przygotowałem dla tej ilości 4,4 litra solanki. Zawsze miałem tą ilość w jednym wiadrze i nie było pytań ale teraz rozłożyłem to mięso (tylko ze względu na wygodę - łatwiej w niższych wiadrach "nurkować" ręką i przewracać mięso) w dwa wiadra. W każdym jest +- równo mięsa. Następnie zalałem przygotowaną solanką, po równo, mięso w każdym wiadrze. Pytanie moje, czy w takiej sytuacji jest wszystko w porządku?
  5. starałem się rozłożyć te 11kg mięsa równo i zalać je również na pół czyli po około 2,2 tak aby zakryć w każdym wiadrze mięso (tak jak pisałem przygotowałem 4,4 litra solanki). Roztwór procentowy soli jest stały bo przygotowałem go wcześniej (4,4 litra x 9 dag = 396 g peklosoli) dla całej ilości mięsa ale teraz moczy się po 5,5 kg w tym roztworze. Też mi się wydaje że ilość (w jednym wiadrze) za mała w stosunku do % roztworu. Ale z drugiej strony nawet jakbym zalał 1 kg mięsa 0,4 litrem tej mojej zalewy to procent zasolenia będzie zachowany. (solanka ma określony procent i myślę aby było ok to należy zalać odpowiednią ilością) ?
  6. Witam kieruję pytanie do autora wątku, kolego Miro korzystam z Twojego przepisu już kilka lat ale tym razem mam wątpliwość. Zrobiłem zalewę na 11 kg mięsa (4,4 litra) ale rozłożyłem mięso (z przyczyn praktycznych) mniej więcej po równo na dwa wiadra i zalałem solanką tak aby w każdym zakryła mięso. Czy rozlanie jej na dwa wiadra jest ok? Im więcej myślę o tym, tym więcej wątpliwości gdyż zalałem ok. 5,5 kg mięsa roztworem przygotowanym dla 11 kg.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.