Skocz do zawartości

bodek256

Użytkownicy
  • Postów

    34
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O bodek256

  • Urodziny 18.04.1978

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Przemyśl

Osiągnięcia bodek256

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziękuję za odpowiedź. Dziś wędzenie tak, że odpowiedź na czas.
  2. Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować. Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym. Powodzenia życzę Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować. Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym. Powodzenia życzę Też chciałem zadać to pytanie odnośnie osadzania i osuszania. Czyli po tych 3 godzinach np. skierowanym wiatrakiem na kiełbasę, wsadzamy do wędzarni nagrzanej do 130 stopni i nie osuszamy w temp. ok. 50 stopni, aż kiełbasa będzie sucha w dotyku?
  3. Dziękuję za odpowiedzi.
  4. arkadiuszu zapytam jeszcze jak to jest z peklosolą w pasztetach? Moje pasztety idą w puszki i sterylizacja w autoklawie. Czy po zapeklowaniu mięsa na pasztet wydłuży się jego przydatność do spożycia? Ile czasu "poleżą" puszki z pasztetem z peklo a ile bez? Wiem, że pytania nie na temat główny, ale chyba nikt się nie obrazi?
  5. Po parówkach chciałbym zrobić mortadelę. Możecie udostępnić link, gdzie znajdę przepis? Pasztet wnuczka już wykonałem na malakserze i jest bardzo dobry. Poszedł do sterylizacji w puszkach.
  6. A lód kiedy, bo gdzieś wyczytałem, że po dodaniu tłuszczu już nie dodajemy lodu?
  7. A więc zakupiłem kuter masarski 10 l firmy spomasz i teraz mam pytanie, gdyż jako pierwsze będę chciał zrobić parówki wg. Arkadiusza. Czy mięso muszę wcześniej zmielić na wilku, czy mogę dawać w całości do kutra? Jeżeli do kutra to w jakiej kolejności poszczególne klasy?
  8. Pojemność misy to 5,5 l. Wejdzie do nej 8 kg wsadu na raty?Zero kontaktu z tą firmą. Za gwarancję trzeba dopłacić 10 %. Wysyłka chyba z Niemiec i nie ma możliwości zakupu za pobraniem. Trochę to ryzykowny zakup. Natomiast kuter z tej aukcji:https://www.expondo.pl/royal-catering-kuter-masarski-6-l-1460-obr-min-10011627 nie posiada szybkiego demontażu pokrywy, ale pokrywę od wewnątrz ma wyszlifowaną. Są to informacje od konsultantki
  9. Cena jest zaporowa, ale i pojemność jednorazowego wsadu też nie powala, bo około 2 kg. Do tego dochodzi uciążliwe czyszczenie pokrywy kutra, którą, aby zdemontować w modelach za ok. 5 tys. trzeba użyć "kluczy" Tak, że ciężko się zdecydować.
  10. Ten typ kutra pozwala tylko na zemulgowanie mięsa i tłuszczu w warstwie do wysokości osadzonych noży. Otrzymany farsz mięsny jest bardzo lepki. Lepkość farszu nie pozwala na swobodne przemieszczanie się z górnej warstwy do dolnej.Moim zdaniem nie uda się wykutrować jednorazowo 4 kg mięsa. Bango dzięki za odpowiedź.Decyzja podjęta. Albo kupię kuter misowy, albo nie będę robił parówek ???? Myślę o takim : https://www.expondo.pl/royal-catering-kuter-masarski-6-l-1460-obr-min-10011627 Może będzie miał wyszlifowany spod pokrywy? Mam jeszcze takie pytanie. Max. jednorazowego wsadu do takiego kutra to ok. 1,5 kg Jeżeli będę chciał zrobić 9 kg parówek to czy po wykutrowaniu 6x1,5 kg mięsa z przyprawami i następnie przełożeniu do mieszałki elektrycznej da ona radę połączyć te 6 porcji mięsa w jednolitą masę?
  11. Myślicie, że taki sobie poradzi z wsadem ok. 4 kg mięsa? Moc 1,5 kW pojemność 8 l Znalazłem na UA https://hurakan.ua/ua/kutter-8-l-hkn-cl8m.html
  12. Dziadek myślałem też o zakupie takiego garnkowego kutra a raczej malaksera, ale właśnie nie jestem pewny czy potrafi z mięsem zrobić robotę jak typowy kuter?
  13. W linku, który dałem wyżej na stronie mmggastro też jest 10 l tylko chyba z dwoma nożami. Chociaż na 10 l dwa noże to chyba za mało? https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/robot-do-rozdrabniania-cutter-218-kg-h
  14. Myślałem o tym kutrze, który też jest o pojemności misy 10 l. Tyle, że w filmiku na yt jest pokazane, że ma 3 noże a na stronie mmggastro, że posiada 2 noże. To teraz nie wiem. https://www.ggmgastro.com/pl-pl-pln/robot-do-rozdrabniania-cutter-218-kg-h
  15. Misa jest obrotowa. Znalazłem filmik odnośnie tego sprzętu, ale po niemiecku. Z recenzji wynika, że posiada wadę, gdyż mięso dostaje pod podkładkę na tulejce na której zamontowane są noże. Tyle wywnioskowałem z filmu. Może ktoś kto zna niemiecki przetłumaczy komentarze do filmiku i napisze czy go polecają? Link do filmiku :
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.