Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować. Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym. Powodzenia życzę Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować. Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym. Powodzenia życzę Też chciałem zadać to pytanie odnośnie osadzania i osuszania. Czyli po tych 3 godzinach np. skierowanym wiatrakiem na kiełbasę, wsadzamy do wędzarni nagrzanej do 130 stopni i nie osuszamy w temp. ok. 50 stopni, aż kiełbasa będzie sucha w dotyku?