Być może nie jestem znawcą tematu, ale trafiłem na to forum ponieważ kupiłem jakiś czas temu taki właśnie szynkowar. Z mojego skromnego doświadczenia wynikają same zalety jego stosowania. Próbowałem różne przepisy stosować i z reguły wychodzą wędliny smaczne , pachnące o dobrej konsystencji. Czy to będzie mielonka drobiowa z grzybami, czy też karkówka z majerankiem, całościowe szynki i mięsa po zapeklowaniu na 48 godzin również są dobre. Właściwie to stosuję się do zaleceń ogólnych producenta, czyli marynuję zawartość bezpośrednio w szynkowarze, a parzenie z zewnętrznym termometrem (wg wskazania na skali termometru) ok. 120 minut. Sam materiał z którego jest szynkowar spisuje się bez zarzutu. Mogę więc szczerze polecić ten produkt. Wiem że stalowe są tańsze, ale tu nie muszę stosować folii ( czyste lenistwo )