Skocz do zawartości

marcusfff

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kraków

Ostatnie wizyty

151 wyświetleń profilu

Osiągnięcia marcusfff

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ok, przekonaliście mnie- będzie pieczeń na świąteczny obiad =] Na pieczeń przepisów mnogo, ale wygrzebałem z książki Pani Ćwierczakiewiczowej następujący przepis. Co prawda na dzika, ale myślę, że się nada: Marynata: -0,5 litra wina czerwonego wytrawnego -sok z cytryny -odrobina skórki cytrynowej - 2 cebule w plastrach -ziele angielskie -pieprz -3 goździki -20 suszonych jagód jałowca -ząbek czosnku -liść laurowy -kawałek imbiru -12 suszonych śliw -odrobina marchwii, pietruszki i selera Mięso zalewam wrzącą marynatą na 3 dni i obracam co jakiś czas. Po tym czasie wyciągam je, solę i szpikuję słoniną. Obsmażam na gęsim tłuszczu, żeby się zamknęło i piekę ok. 2 h. po czym prószę mąką i jeszcze na chwilę do zarumienienia. Powstały przy pieczeniu sos doprawiam: - łyżką marmolady z głogu - cynamon - cukier, sól Ewentualnie rozcieńczam sos marynatą. Na koniec przecieram go przez sito. Uważacie, że ok? Może macie jakieś własne doświadczenia? Przypraw więcej/mniej? Jak najlepiej piec to mięso (temperatura, czas)? Pytam, bo nie mam doświadczenia z dziczyzną=]
  2. To mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie. Jak widzicie jestem kompletnym początkującym i raz jeden robiłem szynkę wieprzową. Pisze bo mam straszny mętlik w głowie, i zwiększa się on im dłużej przeglądam internety w poszukiwaniu przepisów. Ale do rzeczy. Mam zamrożony ok. 2,5kg kawałek szynki z jelenia i chciałbym zrobić jakąś wędlinę do chleba na świąteczny stół. Nie dysponuję ani wędzarnią ani specjalnym sprzętem, więc jedyne co, to mogę szynkę peklować, gotować i piec. A czasu zostało mało. Z tego co przeglądałem przepisy, choć jest ich stosunkowo mało, to jedni pieką, drudzy gotują, a ja jestem rozdarty. Zwracam się z wielką prośbą o jakiś konkretny przepis, któremu bym podołał.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.