Witam wszystkich serdecznie !! Tak jak w temacie planuję budowę wędzarni na balkonie, widziałem tutaj kilka fajnych projektów i mam zamiar zaczerpnąć z nich wiedzy. Wędzeniem zajmuję się od niedawna mam 2 wędzenia za sobą, raz mojego wyrobu kiełbaska, a w tą sobotę udka kuraka, które wyszły b.dobre( w porównaniu do śmiecia ze sklepu) Masarstwem zajmuję się dłuższy czas bo swoje kiełbaski robię od 2 lat. Ale mniejsza o to. Chciałbym zbudować wędzarnię u siebie na balkonie, aby nie wykorzystywać zbytnio kolegi gościnności ( kończy się ona bólem wątroby ) Niestety mieszkam w bloku na 7 pietrze i cały czas zastanawia mnie co z tym dymem? Zimą ok wieczorowa pora okna pozamykane i jakoś to pójdzie, ale co teraz gdy robi się coraz cieplej ? Zastanawiałem się czy filtry węglowe na końcu rury odprowadzającej coś dadzą ? I czy da radę odprowadzać takie "przefiltrowane " dymki do komina wentylacyjnego? Niestety nie ma w bloku ogrzewania gazowego to i nie ma oddzielnego komina na spaliny Do budowy chciałbym użyć grilla elektrycznego jako grzałkę i wytwornicy dymu ( sam coś sklecę bo i pompka do akwa się znajdzie) jak i reszta materiałów. Widzę tutaj że często gęsto ktoś buduję wędzarnie z desek iglastych jak i z płyty meblowej ? A czasami nie powinno się stosować drzewa liściastego? Jestem tutaj nowy i mam jeszcze problemy w poruszaniu się po forum jeżeli istnieją już linki do moich pytań prosiłbym o wklejanie ich tutaj. Z góry dziękuję za pomoc