Przeczytaj mój wpis 2000 w tym poście używam tylko oryginalnych worków i tych otwarte 24 Worek nie musi być czysty aby dobrze go zgrzać problem pojawia się przy produktach tłustych spożywczych lub coś jak proszek do prania. Wszystkie folie próżniowe są wykonane z foli PA/PE i na łączenie ma wpływ temperatura, siłą docisku i czas zgrzewania (w zależności od grubości folii). Przy bardziej zabrudzonych workach szeroki zgrzew, docisk i dłuższy czas zgrzewu załatwia sprawę. Przy domowych pakowarkach nie zawsze można liczyć na szeroki zgrzew czy mocny docisk. Większość ma jednak regulacją czasu zgrzewania - jak każda inna zgrzewarka do folii (impulsowa). Można też zastosować prosty patent czyli przed napełnieniem worka zawinąć jego brzegi tak by się nie pobrudziły. Duże znaczenie ma również "chłodzenie zgrzewu" czyli czas po zgrzaniu gdy folia jest dociskana przez szczęki grzewcze. Folia potrzebuje chwili aby się utwardzić i zachować szczelność, dlatego maszyny profesjonalne chwilę dłużej przytrzymują folię aby się utwardziła. Proszę jednak wziąć pod uwagę że pakowarka listwowa nie jest pakowarką próżniową - to dwie zupełnie inne zasady działania. Listwowa jedynie odsysa powietrze (poziom próżni można określić na ok 80-85%) i nie wiele się różni od zwykłego odkurzacza. Komorowa pakowarka próżniowa - 99,7% max próżni - zasada działania na różnicy podciśnień. Wizualnie wygląda to tak że powietrze jest usuwane i zmieniane ciśnienie w komorze, worek się wtedy wizualnie nadyma , następnie robiony jest zgrzew i dopiero po jego zamknięciu wyrównywane jest ciśnienie przez co folia dopasowuje się do produktu ściskając go (powietrza dawno już nie ma wewnątrz komory). Różnica w terminie przydatności do spożycia jest dosyć znacząca. Według jednego z dystrybutorów pakowarek próżniowych: dane zaczerpnięte z Przeglądu Gastronomicznego nr 5/2006, opracowaną przez dr inż. Dorotę Czerwińską z Katedry Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie: przechowywanie - lodówka (temp.+3-5°C) Szynka i inne wędzonki 3 tyg.Szynka krojona 3 tyg.Kiełbasy świeże 2 tyg.Kiełbasy wędzone 4 tyg.Kiełbasy suche 6 tyg.Parówki 2 tyg. http://www.empra.com.pl/index.php/baza-wiedzy/24-proznia-a-czas-przydatnosci-do-spozycia Szynka niestety nie zostanie zjedzona - nie jestem zwolennikiem eksperymentów na zdrowiu. Niemniej jednak chodzi mi po głowie zakończenie eksperymentu w jakiś bardziej wyrafinowany sposób niż kubeł na śmieci. Czy orientujecie się może czy istnieje możliwość przekazania przez osobą prywatną takiej "próbki" do badania? Kto takim badaniem mógł by się zająć? Sanepid? Jaki mógł by być koszt takiego badania? Podane wartości są czysto szacunkowe. Termin przydatności do pożycia zatwierdza sanepid lub certyfikowane instytucje badawcze na podstawie próbek i testów (trwa to kilka tygodni / kilka miesięcy). Czy dla osoby prywatnej to nie wiem. Nie wydaje mi się również aby takie testy miały sens przy zgrzewarkach listwowych. Przy maszynach komorowych itp już tak, one gwarantują próżnię. Listwowe to tylko odsysanie powietrza. Nie daje to żadnej gwarancji na termin przydatności. Prosty test: Dwa produkty. 1 zapakowany pakowarką listwową a drugi komorową. Oba po zamknięciu umieszczone są w pakowarce komorowej. Różnica w zapakowanym produkcie, ilości usuniętego powietrza dosyć znacząca:
Pakowarka listwowa do warunków domowych jak najbardziej ok, do zastosowań komercyjnych nie do końca chyba że produkt jest pakowany na krótki okres czasu.