Skocz do zawartości

lechu1984

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    częstochowa

Osiągnięcia lechu1984

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dobra pokopałem głębiej i wychodzi na to że popełniłem szereg błędów. Palenisko zbyt małe,kanał dymowy nie ocieplony i chyba zbyt długi, komora wędzarnicza z cegły co powoduje szybkie wygładzanie się i problem z nagrzaniem oraz skroplinami, co popycha mnie do kolejnego błędu czyli podnoszenia temp. w palenisku. Wygląda na to że czeka mnie długa przeprawa jeszcze z naprawianie błędów popełnionych przez zbyt pochopną budowę. Liczę na konstruktywne podpowiedzi, czytam forum lecz nie zawsze wszystkie odpowiedzi znajduję odrazu.
  2. Problem polega na tym że wędzarnie zbudowałem u szwagra na placu, pozwolił mi sobie tam trochę dłubnąć, ale nie mogę przesadzać z gabarytami, a poza tym nie chcę nadużywać jego gościnności. W takim razie zacznę poprawki krok po kroku. Na początek powiększę palenisko i ocieplę kanał dymowy. Pod powiecie jaki stosunek wymiarów powinna mieć komora spalania do komory dymowej??
  3. Mało to konstruktywne i pomocne.Z resztą nie widzę różnicy ( poza konstrukcją i zastosowaniem) cug to cug czyż n ie tak??
  4. Trochę tych postów poczytałem i wiem że ocieplona wędzarnia ma lepszy cug i ciepły komin w tym pomaga, ale zastanawia mnie dlaczego nie ma cugu przy takiej różnicy poziomów między paleniskiem a kominem, czy nie powinny działać tu prawa fizyki?? Poza tym sąsiad za płotem ma wędzarnie podobną z bloczka betonowego nie ocieploną i praktycznie bez komina i brak jakiegokolwiek problemu z paleniem, no i są przecież wędzarnie z beczek i tego typu podobne i też problemów z paleniem nie ma więc o co kaman??
  5. Witam zbudowałem wędzarnie z cegły i mam problem z cugiem. Wędzarnia jak widać na załączonych zdjęciach jest dość prowizoryczna, palenisko wyłożone zwykłymi cegłami, kanał dymny z cegły wentylacyjnej śr. ok 20cm, kąt kanału dymnego jest niewielki ale jest wznoszący w kierunku wędzarni, komora dymna w całości z cegły 80x80 nie ocieplona. Ostatnio dodałem prowizoryczny komin z kwasówki śr. ok. 40cm ( akurat taki miałem pod ręką). Problem polega na tym że cug jest mizerny i to w dodatku po długim wygrzewaniu komory wędzarniczej, nie wiem gdzie jest problem, aby w ogóle zacząć wędzić muszę "ręcznie" wtłaczać powietrze do komory spalania co w praktyce uniemożliwia mi suszenie wędlin przed wędzeniem. Macie jakieś sugestie??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.