Witam wszystkich zadymiaczy, To mój pierwszy poważny wpis na forum proszę o wyrozumiałość Po długich i ciężkich rozważaniach na temat kupna wędzarni postanowiłem wybudować swoją własną. Wędzarnia elektryczna z desek . Materiał już posiadam deski boazeryjne ( iglak ale nie sosna - gościu w taratku mówił, że sosna ma najwięcej żywicy, liściaste za drogie...) Wędzarnia którą mam zamiar wybudować będzie w środku posiadała wymiary 50cm x 50 cm x 130cm izolowana 5 cm wełny - od środka deski i od zewnątrz. Dymogenerator wykonałem sam fach ślusarza w tym pomógł pomysł zaczerpnięty z projektu rogera za co bardzo dziękuję . Na spodzie wędzarni grzałka około 2000W ze sterowaniem ( spód wyłożony blachą nierdzewną 3mm). I tutaj kilka moich pytań . Czy wystarczy mi taka wielkość wędzarni jak na początek "przygód" z wędzeniem ? Jak zrobić wyloty z wędzarni ? Po bokach otwory regulowane czy lepiej komin i szyberek ? ( dach dwuspadowy) Dziękuję za pomoc .