Skocz do zawartości

góral123

Użytkownicy
  • Postów

    10
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zamość

Osiągnięcia góral123

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Miro wiem, że odgrzewam kotleta, ale czy właścicielem tej wędzarni jest jakiś kolega z forum? Jeżeli tak, możesz zdradzić kto to taki ? Miałbym do Niego kilka pytań.
  2. gosman to masz doskonałą sytuację bo masz się z kim dzielić hobby w przenośni i dosłownie wymiana barterowa kiełbasa za szyneczkę :-)
  3. Dziękuję za radę. Ozdobną wikliną nie będę owijać. Beczka może, a nawet powinna odstraszać albo wyglądać jak stary grat, bo strasznie kradną na ogródkach działkowych. W tym roku skradli mi nawet stary zapleśniały dywan A swoją drogą działkowcy jakie macie doświadczenia z wędzeniem na ROD? Zarząd pozwala? Nie obrobili Was? Cholera musiałem edytować bo nie wiem jak się dodaje uśmiechnięte buźki. Te z klawiatury mi nie wchodzą . Nie wiem czy to ma znaczenie ale posługuję się tabletem.
  4. Andyandy ja właściwie to myślę na początek o Twoim pomyśle wlasnie tym /topic/10434-beczka-piotra/?p=459025. No chyba że projekt ewoluował a ja tego nie wyłapałem. Wiem że ocieplenie beczki mocno wpływa na usprawnienie procesu ale czy w tym przypadku jest to nieodzowna konieczność? Jeżeli tak to użyję wełny mineralnej tylko jak ja najprościej nie wiem przykleić obłożyć wokół beczki?
  5. gosman w pierwszej chwili chciałem wzorować się na Twoim pomyśle. Ale po przebrnięciu przez 46 stron o budowie wędzarni, postanowiłem postawić beczkę na "pół beczce". Bo i taniej kupić je z odzysku. Bo i sam przy użyciu szlifierki kątowej i wiertarki powinienem sobie z tym poradzić. A palenisko bezpośrednie to i mniejsze koszty wędzenia i łatwiej zapanować nad procesem no i zdrowiej ponoć. Także same plusy. Proszę poprawcie mnie jeżeli się mylę. No i na koniec obiecuję być bardzo delikatny podczas wędzenia ????. Wybaczcie błędy nowicjuszowi. Dla Was to rzecz oczywista, dla mnie złe dobrego początki ????
  6. Dziękuję za informację. Swoją drogą doczytałem trochę forum i aż dziw bierze że zaden rzemieślnik oferujący wędzarnie np. na allegro ,nie robi ich zgodnie ze sztuką. Wystarczyło by żeby palenisko mialo odpowiedni rozmiar, żeby było bezposrednie żeby były deflektory i inne bajery i już by miał lepszą sprzedaż. Bo i ludzie z forum by pewnie polecili a i koszt produkcji raczej nie uległ by zmianie. W innych rodzajach hobby takich jak np. produkcja alkoholi z łatwością można odnaleźć i polecić producentów , których sprzęt jest zrobiony zgodnie ze sztuką więc z góry nie wyrzucimy pieniędzy w błoto. Reasumując: po pierwsze warto czytać to zacne forum, po drugie postawię jednak na beczkę a właściwie dwie. Kolejne pytanie do Was. Wędzarnia sie skladac z z obcietej beczki jako paleniska i calej na niej jako komory wędzarniczej ( projekt podpatrzony na forum). Jaki powinien być rozmiar otworu w palenisku? Jakis konkretny rozmiar? Czy takizebym swobodnie mógł wrzucać drewno. Dodam ze rozmiar wysokość paleniska bedzie na 60 cm jak to jest w projekcie.
  7. Dziękuję za informację i radę. Z tego co się zorientowałem najlepiej taką wedzarnię zbudować. Tyle że ja mam dwie lewe ręce. No, może wedzarnię z beczki zrobiłbym sam. Ale zapytam czy wogóle są jakieś wedzarnie ogólnodostępne czy to ba allegro, czy w jakimś internetowym skkepie polecane przez forumowiczów? Dodam,że chodzi mio wedzarnię opalaną ďrzewem.
  8. Witam bardzo proszę o ocenę tych dwóch wędzarni : http://allegro.pl/wedzarnia-wedzarka-prezent-otwierany-przod-duza-i5721188802.htmli http://allegro.pl/duza-wedzarnia-ogrodowa-termometr-zrebki-biowin-i5064796849.html .Warto, noe warto jeżeli tak to który model lepszy. Wiem że i taniej i lepiej z beczki zrobić ale nie mam weny twórczej.
  9. Dziękuję za informację. Pomogliście podjąć mi decyzję. Nie będę przepłacał.
  10. Witam wszystkich mięsożerców .To jest mój pierwszy post więc chcialem wszystkich serdecznie pozdrowić. Trafilem tu z "czarnego forum" (pozdrowienia dla kumatych), no i od czegoś trzeba zacząć tą przygodę. Tak wiec moje pierwsze pytanie.Co sądzicie o tym sprzęcie http://allegro.pl/szynkowar-praska-i6668090178.html? Oczywiście w porównaniu do 1,5 l Biowinu. Warto dołożyć czy na początek wystarczy biowinowki szynkowar?
  11. góral123

    Przywitanie

    Witam wszystkich wytwórców domowych mięs i nie tylko. Przy okazji życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.