Skocz do zawartości

sunfires1989

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Santok

Osiągnięcia sunfires1989

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Mam nietypową sytuację, wczoraj umyłem sobie moje babcine garnuszki kamionkowe do peklowania mięsa. Umyłem, wyparzyłem, zostawiłem ze wrzątkiem w łazience i.... wieczorem mój syn (nie wiem co mu za żarówka zaświeciła w głowie, ale pomysłowość 4 latka nie ma granic) stwierdził że wleje żel pod prysznic do środka i jeszcze psiknie perfumem... grrr, wymyłem jeszcze raz dokładnie, ale cały czas czuję perfum w garnku... a chciałem dzisiaj mięso do solanki włożyć...
  2. Świeta tuż tuż to i czas bylo odkurzyć wędzarnie, to moja 3 próba więc byłem dobrej myśli, bo wcześniejsze wyroby wyszły rewelacyjnie. Niestety w tym roku i psy będą miały święta bo szynka trafi do ich miseczek. Ale od początku. Peklowanie na 7 dni według tabeli Dziadka. Przyprawy mix jak zawsze majeranek, pieprz, czosnek cala główka na pół do każdego gara, suszone pomidory, ziele. Poszło wszystko do glinianych garków po babci i do piwnicy. Temperatura w okolicach 8-10 max, mieszane co 2 dni. Niestety w dzień wyciągnięcia gar z szynkami zrobił się mętny, mocno szaro różowy (z tej złości zapomniałem zdjęcia szczelić). A szynki dostały dziwnego zapachu. Drugi gar był ok. Mimo płukania, moczenia i wędzenia podejrzany zapach pozostał wewnątrz szynki. Nie ryzykuje karmienia rodziny tym. Noc suszenia w komorze bocznej i z rana wędzenie. Pierwszy raz wędziłem na mixie drzewa jesion akacja dąb. Wędzonki wyszły ciemniejsze niż zwykle. Ale aromat i smak jest super. Tylko szkoda tej szynki. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.