Skocz do zawartości

luce11

Użytkownicy
  • Postów

    22
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zabrzeg

Osiągnięcia luce11

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. witam kolegów, dzisiaj po 10ciu dniach peklowania uwędziłem pierwsze schaby, wszystko pięknie ładnie ale trochę wyszły za słone i nie wiem czy przez to że dałem większą dawkę soli wg kalkulatora czy też dlatego że musiałem zrobić świeżą zalewę (pierwsza zrobiła się mętna 3go dnia) i mięsko wchłonęło za dużo soli. Dzieciom smakuje i porównują mięso do oscypka jakieś rady co do tej soli?
  2. ok, dzięki za rady, na pewno skorzystam
  3. mam taką nadzieję, poza kominem zrobiłem otwory wentylacyjne w bocznej ścianie i przy wędzeniu głównie ich będę używał, komin przede wszystkim jest do grilla poza tym posiada szyber
  4. Dawno mnie tu nie było... wędzarnia jest już na ukończeniu- dzisiaj przepaliłem ją pierwszy raz na sucho ponieważ mięsko już się pekluje trochę obawiam się pierwszego wędzenia, ale myślę, że jakoś to będzie. Temperaturę bez problemów da się opanować- pobawiłem się trochę temperaturą w zakresie 40-70st. Zapomniałem przed próbnym dymieniem nasmarować wnętrza olejem. Komin został tak jak zamierzałem jednak ociepliłem do wełną mineralną a na to poszła deska. Przy okazji wrzucę więcej zdjęć a na razie tylko jedno bo zaczęło padać, pozdro
  5. tak, Andyego- z tym kominem to może i masz rację ale mogę zrobić otwory dymowe tylko z jednej strony- wystarczy?
  6. binio- po twojej komorze widzę że też pod koniec zwolniłeś bo nie masz otworów dymowych a zwykły komin nie mam otworów dymowych bo do wędzarni doklejona będzie altana, jak zawieje wiatr to cały dym z wędzarni lub grilla będzie wdychać moja rodzina, wiem jakie są wady zwykłego komina i liczę się z nimi (liczę że solidne ocieplenie komina zminimalizuje skraplanie się wody na jego ściankach). Staram się trzymać projektu maxella, silikatka jest dobrym zamiennikiem betonu ognioodpornego, a ja mam jej pod dostatkiem, wymiary mojego paleniska są nawet większe niż tego z projektu, komora może faktycznie mogłaby byś szersza, ale najpierw były drzwi a później wędzarnia nie zamierzam teraz zmieniać jej wymiarów.
  7. binio- po twojej komorze widzę że też pod koniec zwolniłeś bo nie masz otworów dymowych a zwykły komin nie mam otworów dymowych bo do wędzarni doklejona będzie altana, jak zawieje wiatr to cały dym z wędzarni lub grilla będzie wdychać moja rodzina, wiem jakie są wady zwykłego komina i liczę się z nimi (liczę że solidne ocieplenie komina zminimalizuje skraplanie się wody na jego ściankach). Staram się trzymać projektu maxella, silikatka jest dobrym zamiennikiem betonu ognioodpornego, a ja mam jej pod dostatkiem, wymiary mojego paleniska są nawet większe niż tego z projektu, komora może faktycznie mogłaby byś szersza, ale najpierw były drzwi a później wędzarnia nie zamierzam teraz zmieniać jej wymiarów.
  8. palenisko jest szerokości i długości takiej samej jak komora, ponieważ jest dodatkowo wyłożone w środku białą cegłą silikatową, poza tym tak wygląda estetyczniej a ja nie mam zamiaru robić konkurencji Heńkowi Kani tylko przydymić od czasu do czasu i tylko dla siebie i żony
  9. efekty z dnia dzisiejszego- sklejką proszę się nie sugerować, nie będzie jej, docelowo wnętrze wyłożone będzie blachą stalową 1.2 czarną, ocieplenie 4cm watą niepalną rockwool, a na zewnątrz deska podłogówka na pióro-wpust. Drzwiczki (widoczne na zdjęciu) pójdą do piaskowania, wewnątrz wata i obicie deską. Kantówki z prawej strony wędzarni planuję ładnie wmurować w klinkier tak aby były widoczne z zewnątrz. Powstanie zamykany grill z ujściem dymu do komory wędzarni ( przelot zamykany na czas wędzenia a otwierany podczas grilla) i kilka półeczek na przybory. Dach celowo nie wystaje z przodu całej konstrukcji ponieważ będzie dostawiona altana w niedalekiej przyszłości. Komin standardowy, z profila stalowego, z szybrem, będzie ocieplony i wykończony drewnem.
  10. ok, dzięki za rady na pewno ze wszystkich skorzystam, jestem laikiem w temacie wędzenia. Jak będę miał sprzęt to powolutku będę się od was uczył ale to już inny temat.
  11. myślałem jeszcze nad czymś takim żeby nad górnym deflektorem zrobić prowadnicę na wsuwaną blachę nierdzewną z rantem (na kapiący tłuszcz) blacha musiałaby być węższa z każdej strony o (tak myślę) 5cm aby dym spokojnie mógł przedostać się do górnej części komory. Ktoś ma takie rozwiązanie i podpowie jak to działa w praktyce? [Dodano: 04 cze 2017 - 09:54] najpierw spróbuję uszczelnić sznurem ognioodpornym tak jak jest w piecach C.O a jak to nie wypali to wstawię szeroki płaskownik pod nadprożem
  12. rura w stropie 20x20, co do drzwiczek to robione na szybko w tzw "wolnej chwili" w pracy i powiem szczerze że najpierw je zrobiłem a później dopiero znałem wymiary- blacha już jest przygotowana jakby dymek spierniczał górą. Szyber z regulacją. Od strony paleniska wspawany do rury deflektor z blachy 12mm drugi będzie od strony komory tylko nie wiedziałem ile będę ją musiał przyciąć po zalaniu deki.
  13. dawno mnie nie było, ale nie próżnowałem- tak to wygląda na chwilę obecną (poza tym że wyczyściłem cegły po zalewaniu)
  14. pierwsza warstwa wymurowana jestem z siebie dumny bo wyszło całkiem fajnie jak na pierwszy raz, za 2 godziny idę na imprezę więc nie ma się co dalej chwytać za robotę
  15. Człowiek by coś wymurował, a tu cały czas lało... dzisiaj robi się pogoda tylko fundament wilgotny po deszczach- czekać aż wyschnie czy robić?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.