Skocz do zawartości

dorn

Użytkownicy
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    śląsk

Osiągnięcia dorn

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Niestety nie może być to nic stacjonarnego, jak wspomniałem. Takie akurat panują warunki w miejscu, w którym rzeczona wędzarnia miałaby stanąć Jednocześnie, z przyczyn niezależnych ode mnie, wędzarnia owa powinna zachować jakieś, minimalne choć walory estetyczne Teoretycznie, po zapoznaniu się z technikami budowy wędzarni beczkowych typu "Roger" uznałem, że byłbym zdolny do wykonania takowej. Istnieją jednak czynniki, które w pewnej części uniemożliwiają mi pełną realizację takiego przedsięwzięcia. Z przyjemnością "przytuliłbym" beczkę, jeśli tylko ktoś doświadczony w ich budowie zdecydowałby się przyjąć zlecenie na jej wykonanie, oczywiście w rozsądnej cenie
  2. Dziękuję za powyższy link. "Beczki" naprawdę robią wrażenie i wydają się być świetną alternatywą dla gotowych wędzarni elektrycznych. Jednakże, jak wspominałem, nie mam fizycznej możliwości zbudowania takowych. W międzyczasie postaram się nieco postudiować forum w zakresie wędzenia.
  3. Witam, zarówno na tym forum, jak i w temacie zadymiania jestem kompletnym świeżakiem. Ostatnio urodził nam się z żoną pomysł na zakup przydomowej wędzarni w której można byłoby przygotować rybkę, boczek oraz inne mięsiwo. Ze względów o których nie ma sensu wspominać, w grę nie wchodzi samodzielna budowa wędzarni. Nie jest też możliwe postawienie wędzarni murowanej i generalnie stacjonarnej w jakiejkolwiek formie. Jedyne rozwiązanie jakie wydaje się dla nas dostępne to zakup gotowca o w miarę kompaktowych gabarytach, który można dowolnie przestawiać z miejsca na miejsce. Na dziś dzień nie mogę zdecydować, czy wybrać wersję opalaną zrębkami i drewnem, czy też elektryczną. Najlepiej byłoby chyba, aby mieć obie opcje w jednym ale zdaję sobie sprawę że nie jest z tym tak łatwo (koszt). . Wygoda użytkowania, pewien rodzaj idiotoodporności i powtarzalność jakości uzyskiwanych wyrobów przemawiają za wersją elektryczną. Minusem jest niestety wysoka cena. https://www.thermowind.pl/wedzarnie-elektryczne/wedzarnia-thw1501.html https://www.thermowind.pl/wedzarnie-elektryczne/wedzarnia-thw1502.html Z drugiej zaś strony, konieczność ciągłego doglądania, zabawa z utrzymywaniem pożądanych temperatur na poszczególnych etapach wędzenia trochę mnie przeraża. http://allegro.pl/wedzarnia-wedzarka-przepisy-gratis-nowosc-i5747306302.html#thumb/3 Warto chyba dodać, że nie zamierzam raczej wędzić na potęgę. Szacuję roczną ilość sesji na ok. 10. Tak na początek. Być może z czasem tak nam się spodoba, że będziemy dymili częściej lecz nie sądze aby było to więcej, niż 20 razy w roku. W związku z powyższym proszę doświadczonych "zadymiaczy" o próbę "naprowadzenia" mnie na właściwy trop i skomentowania wskazanych w powyższych linkach wędzarni. Btw. Czy są jakieś istotne różnice, jeśli chodzi o wpływ na proces wędzenia, pomiędzy wędzarniami wykonanymi ze zwykłej blachy a takim ze stali nierdzewnej?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.