Skocz do zawartości

carbon

Użytkownicy
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Pl

Osiągnięcia carbon

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. carbon

    Kiełbasa na soli

    Hejka Co prwada nie robię kielbaski na samej soli , ale robię wieprzowinę szarpana ,która jest przyprwiona sola i pieprzem tylko , z racji że kawał duży to wędzenie w temp 90 st trwa nawet 8 godz, pozniej wiadomo zamrażam , bo na raz tego cieżko zjeść. Sam byłem ciekawy jak sprawa się ma z botulizmem , więc poszperałem no i z wiekszości opracowań wynika że należy kierować się prosta zasada 4 godzin , mianowicie że mięso nie może mieć temp w najgrubszym miejscu między od 4 a 60 st C przez dluższy czas niż 4 godziny .Powyżej 4 godzi jeśli w mięso ma temp między 4 a 60 st możewystepowac bardzo szybki rozwój bakteri w tym też botulizmu ktore ma idealne warunki do rozwoju podczas wędzenia ( brak dostepu tlenu)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.