Skocz do zawartości

bartwysoki

Użytkownicy
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Warszawa

Osiągnięcia bartwysoki

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą
  • Pierwsza rozmowa

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Wyszło tak. Do 120 stopni na pełnej przestrzeni 20 min. Grzałka 2kw + pamel + dymbox + komin 180 + ocieplenie 3cm wełny + zewnątrz blacha 3mm i wewnątrz 1,5. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
  2. Beczka ok, ale rura+koza to niezbyt poprawne. Co do pomysłu co by mieć 2w1. Może lepiej nie łączyć 2 funkcji . 1- zrobić porządną wędzarnię 2. zrobić mniejszą komorę do BBQ. Grzałkę i automatykę możesz przekładać - w zależności co chcesz robić. W małej komorze prąd cię nie zeżre, a w większej moc grzałki wystarczy do wędzenia.Właśnie idę w tym kierunku. Chcę mieć możliwość regulacji komór poprzez pionową podziałkę z blachy 1mm. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
  3. Witajcie, Witam wszystkich i przechodzę do mojej rozterki. Przymierzam się do budowy elektrycznej wędzarni (beczka drewniana zaliczona), ale ma kilka wątpliwości. Chciałem pogodzić swoje wszystkie potrzeby i mam mały mętlik po przeczytaniu sporej ilości wątków. Ponieważ będę wędził standardowo, więc funkcja wędzarni jest najważniejsza, ale zależy mi na osiągnięciu również temperatur w okolicach 150 stopni pod BBQ low and slow. Pojawia się pytanie jaka powinna być konstrukcja, aby jej nie spalić. Niby sama blacha najbezpieczniej, ale bez ocieplania kiepsko będzie z osiągnięcie temperatury. Znów szkielet drewniany od wewnątrz czarna blach, potem wełna i deski, pytanie czy temperatura nie zagrozi konstrukcji, a może szkielet stalowy od wewnątrz blacha itd. Low and slow czasami zajmuje mi 12 godzin w temperaturze 120-130 stopni, więc automat elektryczny będzie wygodny, znów nie planuje sporej komory bo jej nagrzanie i utrzymanie temperatury przez 12 godzin może mnie słono kosztować. Wstępnie planowałem i już nawet rozpocząłem budowę wędzarni na bazie szafki metalowej, gdzie wewnętrzna regulowana przegroda miała ograniczyć przestrzeń pod BBQ, ale zanim zbuduję coś co nie będzie działać wolę się spytać o wasze doświadczenia w takim projekcie. To co jest pewnikiem to grzałka 2kW, regulator mocy i temperatury, dymbox. Im dłużej czytam forum tym ogarnia mnie więcej pytań bo jak blacha to zagrożenie parolizą, jak drewno to wysoka temperatura nie idzie w parze z temperaturą, jak grzałka to problemy z nagrzaniem itd itd. Aktualnie najbliższe mi jest zbudowanie lekkiej konstrukcji z profili zamkniętych od środka (max 60x40x100) blacha + wełna + deski. Zgrabna bryła na wzór gotowych elektryków, ale nie zadurza, aby te 2kW dały radę. Moje doświadczenie dotychczasowe to beczka drewniana plus rura 1m i koza. Wszystko dziurawe i pięknie szło, a teraz czytam, że im szczelniej tym gorzej, uffff :-)
  4. Witam. Czy ten kabel zasilający grzałkę który wejdzie w podłogę lub ściankę nie jest zagrożony temperaturą np. gdy wędzarka osiągnie ponad 100 stopni? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
  5. Witam wszystkich jako nowy użytkownik tego forum. Ja też interesuję się BBQ I do tej pory robiłem je na grilu gazowym z paczuszkami mokrych drewienek. Temperatura zalecana do low and slow to 250 F czyli 120 stopni i tyle wystarczy. Teraz kombinuję z wędzarko grilem, takim aby móc zmniejszyć komorę na czas grilowania w celu podniesienia temperatury kosztem miejsca. Pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.