Skladniki : na 1 kg:
 
	 
 
	700 gr karczek,łopatka,szynka 300 gr boczek
 
	5- 10 gr czosnek drobno posiekany 
 
	16- 20 gr sól 
 
	3- 5 gr pieprz grubo mielony, zmiażdżony.. 
 
	2- 3 gr cukier 
 
	100 ml zimna woda
 
	 
 
	Wykonanie:
 
	Boczek mielimy na sitku fi 6 ,
 
	mięso chude fi 8- 10,
 
	farsz dokładnie wyrobić, zdecydowanie najlepiej ręcznie.
 
	Jelita nie nabijamy ściśle
 
	 
 
	Wędzenie:
 
	wkładamy wsad do dobrze wygrzanej wędzarni tak ponad 100C
 
	Wedzimy w temperaturze 90 stopni, 2- 2,5 godz
 
	Uważać aby nie spękala Bedzie słychać szelest ,niczym runa leśnego  , kiełbasę wyciągamy
 
	Zamiast wody można dodać wywar z gotowania golonki lub nóżek wieprzowych, wtedy będzie z galaretką