Skladniki : na 1 kg:
700 gr karczek,łopatka,szynka 300 gr boczek
5- 10 gr czosnek drobno posiekany
16- 20 gr sól
3- 5 gr pieprz grubo mielony, zmiażdżony..
2- 3 gr cukier
100 ml zimna woda
Wykonanie:
Boczek mielimy na sitku fi 6 ,
mięso chude fi 8- 10,
farsz dokładnie wyrobić, zdecydowanie najlepiej ręcznie.
Jelita nie nabijamy ściśle
Wędzenie:
wkładamy wsad do dobrze wygrzanej wędzarni tak ponad 100C
Wedzimy w temperaturze 90 stopni, 2- 2,5 godz
Uważać aby nie spękala Bedzie słychać szelest ,niczym runa leśnego , kiełbasę wyciągamy
Zamiast wody można dodać wywar z gotowania golonki lub nóżek wieprzowych, wtedy będzie z galaretką