Skocz do zawartości

KKK123

Użytkownicy
  • Postów

    22
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zebrzydowice

Ostatnie wizyty

233 wyświetleń profilu

Osiągnięcia KKK123

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Cieszę się, że moje skromne doświadczenia mogą przyczynić się do podjęcia przez Pana decyzji. Przepraszam, za moje lakoniczne poprzednie wpisy. To chyba skrzywienie zawodowe (umysł ścisły i techniczny). Moje roczne zużycie niewiele odbiega od pańskiego (in minus). Jednak w mojej ocenie zużycie energii to jedno - nawet gdyby to było 10 zł./1 wędzenie a komfort nieporównywalny. Warto zainwestować w porządne ocieplenie + folia paroprzepuszczalna w warstwie zewnętrznej ocieplenia (ma to szczególne znacznie w okresach zimowych) oraz polecam sterownik PID nie dwustanowy. Różnica będzie kolosalna. W razie dodatkowych pytań jak będę potrafił to pomogę. Pozdrawiam
  2. OK. Zwracam honor. Nie założyłem, że kolega przeczytał wszystkie posty. W swoim wpisie nie zaznaczył Pan, jaką chce zbudować wędzarnie, więc uważam, że odpisałem uczciwie. Jeżeli ma Pan na myśli moją konkretną to służę informacją. 1. Nieco zmodyfikowałem wymiary. Komora wewnątrz ma 55x55x130. 2. Deska z obu stron 25 mm (pióro i wpust) zamiast boazeryjnej 3. Reszta bez większych znaczących zmian. Ostatnie wędzenie 01.07. 2023 - 4 godz. + suszenie 1 godz. wsad 6,3 kg - 0,8 kWh. Jednakże było bardzo ciepło. W chłodne dni należy liczyć się z nieco większym zużyciem tak do 2 kWh. Przy dużej wilgotności zwłaszcza wczesną wiosną i późną jesienią dojdzie jeszcze czas na wygrzewanie i osuszanie wędzarni. Porą zimową trzeba zabezpieczyć, by sterownik miał dodatnią temp. (wystarczy +1 st.C) inaczej nie ruszy i pokaże błąd. To ważne (chyba nawet w DTR podana temp. pracy) Jako, że wędzarnia jest na zewnątrz i narażona na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych całość zabezpieczona jest bezpiecznikami nadprądowymi oraz róznicoprądowym. Okablowanie 3 x 2,5mm2 silikon 180 st.C.. Pozdrawiam.
  3. Szanowny Moderatorze. Pytanie kolegi o zużycie prądu nie jest jak Pani to ujęła ani konkretne ani jednoznaczne. Wpływ na zużycie prądu mają m.in. wielkość wyrażona w litrach (pojemność) wędzarni, sposób jej wykonania (użyte materiały), rodzaj zastosowanej izolacji(lub bez) podwójne obicie, czy pojedyncze, moc grzałki, rodzaj sterownika itp. Pytający nie sprecyzował jaką ma wędzarnię, nie wie nic o mojej więc nie będzie miał żadnego punktu odniesienia. Na użyte przez Niego określenie dużą kanałową dałem najlepszą uczciwą odpowiedź - mniej niż 550 zł. i wyjaśniłem, że zależy to od wielu czynników. - z całym szacunkiem - nic mnie nie gryzie. Chyba wystarczająco wyjaśniłem. Dokładnie - i będzie one bardzo różne dla ww. czynników. To chyba jasne i zrozumiałe. A kol. Pacan Wojciech niech wyciągnie wnioski ze swoich wpisów a swoimi wrażeniami nie musi się ze mną dzielić. Pozdrawiam
  4. A jakież to pytanie zadałeś? O to pytanie Ci chodzi?
  5. Nie kolego. Świadomie napisałem, że mniej niż 550 zł. a ile? to już indywidualna sprawa zależna od bardzo wielu czynników. Nie dam się wmanewrować w kolejne jałowe dyskusje, bo zaraz znajdą się chętni do komentowania, nie mając żadnych podstaw ku temu. Na tak sformułowane pytanie nie da się rzeczowo odpowiedzieć. Pozdrawiam.
  6. Mniej niż 550 zł. ale z opłatą dystrybucyjną.
  7. Pełna zgoda. i tyle w temacie.
  8. Sorry ale dyskusja robi się jałowa. Cena całego układu sterującego wędzarnią jest wypadkową elementów w niej zastosowanych. i to determinuje cenę jak i jakość. Byłeś uprzejmy napisać, że nie składałem czegoś takiego więc nie podam kosztorysu. Wrzucę jednak zdjęcia mojej wędzarni. Jest na niej widoczny m.in. sterownik. Pozdrawiam.
  9. Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że " widać, że nie składałem..." Raczej odwrotnie. Zgadzam się z kol. Sverige2, że nie każdy jest jak to nazwał "politechniczny" jak i z kol. SIVON, że lepszy PID. Rekapitulując. Można kupić coś takiego i spełni swoją rolę lub wydać 300 zł. i samemu wykonać sterowanie wędzarni opartej na sterowniku PID, z odpowiednimi zabezpieczeniami itp. Można wybierać.
  10. Sterownik 300 zł. ?. W mojej ocenie to prosty regulator temp. dwustanowy w cenie 30-40 zł. zainstalowany w obudowie z wyprowadzeniami do podłączenia pompki, grzałki i wentylatora. Co do reszty to zgoda. Sprzedawca nie informuje czy zastosował jakieś zabezpieczenia, podejrzewam, że nie. Dlatego podtrzymuję to co napisałem w poście poprzednim.
  11. Nie warty tych pieniędzy
  12. Po prostu estetyki. Nie wiem, czy można by zastosować trzecią blachę jako tackę ociekającą jak sugerował kolega Atrax i Rafal 78 , ale wymiarowo zbliżoną do wymiarów komory minus np. 5 - 7 cm z każdej strony. Czy nie będzie to zaburzać procesu wędzenia. Nie mam doświadczenia stąd moje pytania, dla niektórych być może wydające się głupie. Jak mawiał klasyk "nie ma głupich pytań, głupie są tylko odpowiedzi". Chcę temat zgłębić aby potem nie poprawiać i usłyszeć, że to czy to zrobiłem źle, że nie tak, że trzeba było to i to zrobić tak. Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość
  13. Czy zamiast tej 3 blachy czy jak? Może jakieś zdjęcie lub rys. Pozdrawiam
  14. Ale problem skapującego tłuszczu pozostaje. Będzie się w konsekwencji gromadził na dnie wędzarni. Oglądałem na rosyjskich stronach wędzarnie, gdzie grzałka + wentylator z termoobiegu umieszczone są na bocznej ścianie. Wygląda to bardzo ciekawie. Kapiący tłuszcz gromadzi się na wyjmowanej blaszce (korytku). Nie wiem tylko jak to jest w praktyce. Generalnie Oni wszyscy tak robią. Oglądałem kilka ich projektów wszyscy tak robią. Ale ciężko coś powiedzieć jak to się spisuje. Bariera językowa nie pozwala na dyskusję czy wymianę poglądów. Może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z tym tematem i potrafi coś więcej powiedzieć. Widać na filmach, że to rozwiązanie ma 2 pozytywne aspekty. 1. równomierny rozpływ ciepłego powietrza w wędzarni a 2. to możliwość osuszania bez dodatkowego wentylatora no i rozwiązany problem z kapiącym tłuszczem. Zapraszam do dyskusji. [Dodano: 19 sty 2022 - 21:51] Dla zainteresowanych dyskusją mogę podesłać linki do stron
  15. Ok. dziękuję.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.