OK. Zwracam honor. Nie założyłem, że kolega przeczytał wszystkie posty. W swoim wpisie nie zaznaczył Pan, jaką chce zbudować wędzarnie, więc uważam, że odpisałem uczciwie. Jeżeli ma Pan na myśli moją konkretną to służę informacją. 1. Nieco zmodyfikowałem wymiary. Komora wewnątrz ma 55x55x130. 2. Deska z obu stron 25 mm (pióro i wpust) zamiast boazeryjnej 3. Reszta bez większych znaczących zmian. Ostatnie wędzenie 01.07. 2023 - 4 godz. + suszenie 1 godz. wsad 6,3 kg - 0,8 kWh. Jednakże było bardzo ciepło. W chłodne dni należy liczyć się z nieco większym zużyciem tak do 2 kWh. Przy dużej wilgotności zwłaszcza wczesną wiosną i późną jesienią dojdzie jeszcze czas na wygrzewanie i osuszanie wędzarni. Porą zimową trzeba zabezpieczyć, by sterownik miał dodatnią temp. (wystarczy +1 st.C) inaczej nie ruszy i pokaże błąd. To ważne (chyba nawet w DTR podana temp. pracy) Jako, że wędzarnia jest na zewnątrz i narażona na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych całość zabezpieczona jest bezpiecznikami nadprądowymi oraz róznicoprądowym. Okablowanie 3 x 2,5mm2 silikon 180 st.C.. Pozdrawiam.