Skocz do zawartości

bogdan koszalin

Użytkownicy
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    CHAŁUPY

Osiągnięcia bogdan koszalin

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Ocieplenie od środka nie wchodzi w grę z powodu posiadania rusztów wzdłuż i w poprzek (używanych w zależności od potrzeb) oraz kilkunastoletniego używania wędzarni i związanych z tym osadów. Do tej pory wędziłem tradycyjnie ale pomimo zalet i wad oraz wrodzonego wygodnictwa chciałbym przejść na elektryka. Wszystko zaplanowałem, poza tym, że mogę nie otrzymać zadanej temperatury.
  2. Witam, zastanawiam się nad możliwością przerobienia wędzarni tradycyjnej, murowanej z klinkieru o wymiarach komory wewn. 180x80x50 na wędzarnię elektryczną. Do tej pory zakupiłem generator dymu Thermowind, sterownik temperatury. Na forum wyczytałem, że może być problem dogrzania komory tylko grzałką elektryczną. Niestety, nie brałem tego pod uwagę, myśląc, że mogę potraktować komorę jako ocieploną. Zastanawiam się nad możliwością dogrzania przy pomocy prądu lub gazu, ew. system kombinowany prąd/gaz. Czy ktokolwiek przerabiał ten temat?
  3. ok, dzięki
  4. https://gastroprofit.pl/Uszczelka-do-nadziewarki-7l-Hendi-282090-HENDI-p66518 szukałem, znalazłem kilka, m.in. u Mira. Problem leży w tym, że średnica zewn. uszczelki to 135 mm.
  5. witam, kupiłem na ebay 7 litrową "hendowatą" w październiku 2018. Przerobiłem na elektryka przy pomocy sposobu opisanego na forum WB (silnik od wspomagania clio). Mogę szczerze powiedzieć, że przerobiłem ze sto kg kiełbas, od krakowskiej do kabanosa i jestem z niej mega zadowolony. Jednak ostatnio przy tych ostatnich stwierdziłem lekkie uszkodzenie uszczelki. Nie mogę znaleźć zapasowej. Na razie uszczelkę wzmocniłem sznurkiem ale to rozwiązanie do kiełbas w jelitach od 24-26 mm. Gdzie można kupić uszczelkę?
  6. Super. Rano również zamówiłem DG tej firmy. Mam do przerobienia 15-letnią wędzarnię murowaną z kanałem dymnym. Dlatego też jestem zainteresowany tematem. Super fotki i porady.
  7. super to wygląda, dzięki
  8. grzałka prostokątna? [Dodano: 21 lut 2021 - 13:06] grzałka prostokątna? z rury spiro zrezygnowałeś?
  9. Raf78, wentylator od termoobiegu? Moc grzałki wystarczająca? Do jakiej temp. max? Kiełbaski wyglądają znakomicie.
  10. Raf78, fachowo to wygląda. Tylko zastanawiam się czy zamontowałeś wiatrak do grzałki, którą masz pod deflegmatorem. Chodzi mi o rozkład temperatury w czasie zapiekania. Pisałeś, że nie ma potrzeby dodawania wiatraka, bo TG ma własny. Rozwiązuje to problem zadymiania w czasie wędzenia na zimno...
  11. I jak efekty?
  12. witam serdecznie, produkuje Pan DG? albo może kogoś polecić?
  13. witam, robi ktoś aktualnie DG z dolną rurą dymną i rusztem?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.