Witam serdecznie, przeszukałem forum i nie znalazłem nic na ten temat. Chodzi mi o piec do pieczenia mięsa, a konkretnie np prosiaków, niewielkich dzików, albo połówki sporego dzika. Całość ułożona w dużej brytwannie. Tak jak to robią w piekarniach na zamówienie. Mam w rodzinie kogoś kto się zajmuje specjalistycznie obrówką matali pod każdym względem. Chodzi mi o projekt takiego pieca. Widziałem kiedys na wyjeździe cos takiego. Było to wyspawane na takiej zasadzie, że na dole było palenisko a nad nim komora (w której znajdował się dzik) oddzielona prętami od zewnętrznej powłoki. Coś na zasadzie płaszcza. Ogien z dołu nagrzewał przestrzeń między dwoma warstwami blachy. Wujek stwierdził, że jest mi w stanie wyspawać wszystko ale potrzebuje jakiś projekt. Czy ktos z Państwa może pomóc w tej sprawie. Nie mam pojęcia o murowaniu pieców chlebowych, a skoro mam w rodzinie kogoś kto by coś takiego ze stali, to żal nie skorzystać. Myślę, że taki piec po odpowiednim dostosowaniu mógłby też pełnic roli wędzarni, ale zależy mi głównie na pieczeniu. Będę wdzięczny za każdą pomoc