Skocz do zawartości

rataffia

Użytkownicy
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Miejscowość
    łódz

Osiągnięcia rataffia

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No z ciastem to lekki problem bo robię na tzw. Oko . Generalnie ciasto na jajku ,mące i albo na piwie , lub( jeśli nieletni w rodzinie lubią takie grzybki) na gazowanej wodzie mineralnej ,sól ,pieprz do smaku , i kilka kropel spirytusu , ciasto bardziej gęste niż na naleśniki , musi być płynne ,ale gęste , z grzybka nie może spływać , powinno kapać pomału w kroplach . Po dodaniu piwa lub wody szybko smażyć w dobrze nagrzanym oleju , po usmażeniu odsączyć szybko z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kurcze na potrzeby tego forum przetestuję dokładnie co i ile na to ciasto dodaję ;/.. Takie grzyby w cieście jem od dziecka , zawsze są pyszne , ale przepisu takiego typowego nigdy nie miałam , u mnie zawsze i prababcia i babcia i mama gotowały na oko . Inna sprawa ,że przepisy po mojej prababci wyglądają tak: np. na babę muślinową zaczynały się od słów : Wziąć kopę jaj i sześć sielnych dziewek kuchennych" . Sądzę ,że dalsze pokolenia poszczególne przepisy przerobiły na swoje możliwości i potrzeby . Ale może kiedyś , uda mi się "wziąć sześć sielnych dziewek kuchennych" i odtworzyć tamte stare przepisy pewnie smaku nie odtworzę ,ale moze choć się do niego zbliżę Pozdrawiam serdecznie rataffia
  2. Witam. Grzyby suszone i w cieście ,lub panierowane w bułce tartej jada się u mnie na wigilie . Grzyby ,całe kapelusze ,ale młode nie stare, np. "borowiki z białym spodem". moczę w zimnej wodzie ,można nawet przez całą noc , tak jest najlepiej , następnie wodę z moczenia przecedzam i grzyby obgotowuję ok 10 min ,( wywar dodaję do zupy grzybowej , lub czerwonego barszczu) . Kapelusze ,dobrze odsączam ,na sicie ,czasem też przez ręcznik papierowy ,jeśli grzyby są starsze . Póżniej solę , pieprzę , i panieruję jak kotlety schabowe , lub , robię ciasto i ciasto doprawiam do smaku solą i pieprzem i dodaję odrobinę ,parę kropel spirytusu ,(ciasto tak nie chłonie tłuszczu ),w tym obtaczam grzyby i smażę ,tyle ,że do tego smażenia dodaję trochę więcej oleju ,wtedy ciasto fajnie się wypieka .
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.