Jako że to mój pierwszy post to witam wszystkich sympatyków i zarazem chylę czoła przed większością z was za wiedzę. Zarejestrowałem się na forum chwilę temu i tak sobie czytam i myślę nad własną wędzarnią. Chcę żeby moja wędzarnia znajdowała się pod zamkniętą altaną i miała też funkcję grilla. Z drugiej strony dowiedziałem się że dym najlepiej żeby wychodził po bokach a jako że to zamknięta altana to pewnie wchodziłby w grę jeden otwór podłączony do komina, rozumiem że komin umieszczony centralnie nad komorą wędzarniczą to zły pomysł? (czy ewentualnie ociekacz który wyłapie skropliny załatwił by sprawę?) Może ktoś podrzuci jakiś konkretny projekt lub cenne wskazówki. Nie chciałbym popełnić błędów podczas budowy. Budował będę prawdopodobnie z cegły i z tego co dało mi forum to raczej palenisko pośrednie centralnie pod komorą. I jeszcze to marzenie żeby też był grill.