Witam. Zabieram się do budowy wędzarni. Chciałbym o pare wskazówek ( może przydadzą się też innym) Zacząłem juz od wymurowania podstawy pod wędzarnie grill i piec do chleba. Załacznik a.jpg Pytania brzmia: 1. Palenisko (1) - jakiej wielkosci palenisko - cz wystarczy obłożyc całość szamotem z kazdej strony - drzwiczki robic podwójne - zrobić w srodku ruszt na którym bedzię sie palic a na dól przelatywał popiół 2. Komin (2) - pod jakim kątem rure zrobić - czy rura 150 wystarczy do połączenia wedzarni z paleniskiem - czy rura musi obłożona otulina lub czyms innym ( chciałem zalać cała rure cementem odpornym na temporatury tak ok 5cm tak na w-razie w gdyby się przepaliła zostanie cos w stylu komina ) - jaka jest obowiązkowa minimalna długosc rury 3. Wędzarnia (3) - jakiej wielkosci wedzarnia - czy rura od paleniska musi wchodzic na srodku wedzarni 4. Komin (6) - czy mogę połączyc wedzarnie jednym kominem z grillem i piecem do chleba - czy robić od tyłu drzwiczki do czyszczenia 5. Daszek (7) - czy musze robić drzwiczki od tyłu do czyszczenia rury czy wystarczy zdjać daszek i przeczyscic w strone paleniska Proszę o wyrozumiałość nie miałem nigdy stycznosci z budowa czego kolwiek tym bardziej wedzarni. Całośc zamierzam obłożyc kamieniem.