Witam szanownych zadymiaczy Jako że jest to mój pierwszy post i w temacie wędzarni stawiam dopiero pierwsze kroki to proszę o wyrozumiałość Podepnę się pod ten temat gdyż jest on trochę zbliżony do mojego pytania: Jestem właśnie w trakcie budowy wędzarni murowanej, będzie to konstrukcja z kanałem dymowym. Powoli kończę murować palenisko i mam pytanie odnośnie stropu nad nim. Samo palenisko ma wymiar wewnętrzny około 80 x 50 cm, wysokość jeszcze nie wiem - 6 albo 7 rzędów cegieł (możecie doradzić, komora wędzarnicza będzie 80 x 80). Przechodząc do mojego pytania; wylałem sobie płytę z betonu Baumit B20 z Castoramy żeby przykryć to palenisko, płyta ma wymiar 100 x 60 x 4 cm i jest zbrojona prętami żebrowanymi fi 10. No i nie wiem czy pod wpływem wysokiej temperatury ta płyta wytrzyma próbę czasu. Mam też jeszcze jedno pytanko: kanał dymowy jest wykonany z rury ceramicznej fi 200 również z Castoramy przeznaczonej do systemów kominowych. Jako że będę też wędził zimą to radzilibyście ocieplić taką rurę jakąś wełną? Długość kanału to około 110 cm. Sama komora też będzie murowana, ale środek chciałbym wyłożyć drewnem, robiąc około 1 cm przerwy między murem a deskami, myślicie, że to wystarczy na wędzenie zimą? Jak skończę to wrzucę obszerną fotorelację Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam