Skocz do zawartości

Wujek_Karol

Użytkownicy
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rybnik

Osiągnięcia Wujek_Karol

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Mógłbyś Januszu łaskawie wskazać, w którym to poście Cie obraziłem? Nie jestem zadufany w sobie, chciałbym jeszcze tylko zwrócić uwagę na to, że przyszedłem tutaj z pytaniem, o strop paleniska i ocieplenie kanału dymowego, a nie z pytaniem jaki rodzaj wędzarni mam budować... Pozdrawiam serdecznie ... ...Święte słowa
  2. Możecie mi w takim razie wyjaśnić dlaczego prawie w każdym poradniku (poza tym forum) o budowie wędzarni można przeczytać, że długość kanału dymnego powinna mieć długość między 1m a 1,5m i nachylenie takie i takie. Przecież nikt sobie tego nie wymyślił dla hecy, a z czegoś to musi wynikać.
  3. Nooo, dzięki Wojciechu za podbudowanie Kanał jest wykonany z czterech takich rur sklejonych rudokitem i taśmą aluminiową. W takim razie ocieple ją jeszcze wełną. Sam kanał będzie schowany w całej konstrukcji i nie będzie wystawiony na deszcz itp. Strop paleniska robiłem sam, niestety już na grubość 4 cm, ale porządnie go uzbroiłem. Maćku nie wydaję ot tak kilku tysięcy złotych na 5 lat Wędzarnia powstaje na ogródku działkowym, który za 5 lat będę sprzedawał i ma ona podnieść wartość tejże działki. Przy okazji nauczę się wędzić i jak już będę stawiał wędzarnie w domu będę wiedział co i jak Pozdrawiam
  4. No ale jak zwalony? Ta wędzarnia ma działać około 5 lat, więc myślę, że da radę. Rura nie będzie miała bezpośredniego kontaktu z ogniem, bo po pierwsze mam duże palenisko, a po drugie będzie jeszcze pokryta zaprawą ogniotrwałą. Nie dobijajcie mnie Przecież takie wędzarnie też działają
  5. Jako że dłużej w tym siedzicie to pewnie i macie rację, ale jako że buduję na RODOSie, a nie w domu, to jeśli nie będzie działało jak należy to w domu wybuduję pewnie według Waszych zaleceń Ten projekt dokończę już do końca, chciałbym tylko wiedzieć, czy jeśli będę chciał wędzić zimą to lepiej ocieplić ten kanał wełną czy nie trzeba?
  6. No wiesz, kanał będzie mi służył temu, żeby dymek sobie nim wędrował od paleniska do komory Mam rozumieć, że jak zbuduję wędzarnię z kanałem to nie uwędzę w niej nic dobrego/zdrowego czy będę musiał się bardziej napracować żeby takie wędzonki mi tam wyszły? Jak teraz zacznę wyburzać i zmieniać wszystko to mnie żona z domu pogoni
  7. Hej, dzięki za odpowiedź. Nie mam absolutnie żadnego doświadczenia z jakimikolwiek wędzarniami, buduję wędzarnie kanałową gdyż po pierwsze ma to być wędzarnia z grillem i zlewem , po drugie decydując się na taką wędzarnię nie miałem jeszcze pojęcia, że są też inne (wiem, słabe podejście), a po trzecie jestem już na takim etapie budowy, że nie ma już innej opcji
  8. Witam szanownych zadymiaczy Jako że jest to mój pierwszy post i w temacie wędzarni stawiam dopiero pierwsze kroki to proszę o wyrozumiałość Podepnę się pod ten temat gdyż jest on trochę zbliżony do mojego pytania: Jestem właśnie w trakcie budowy wędzarni murowanej, będzie to konstrukcja z kanałem dymowym. Powoli kończę murować palenisko i mam pytanie odnośnie stropu nad nim. Samo palenisko ma wymiar wewnętrzny około 80 x 50 cm, wysokość jeszcze nie wiem - 6 albo 7 rzędów cegieł (możecie doradzić, komora wędzarnicza będzie 80 x 80). Przechodząc do mojego pytania; wylałem sobie płytę z betonu Baumit B20 z Castoramy żeby przykryć to palenisko, płyta ma wymiar 100 x 60 x 4 cm i jest zbrojona prętami żebrowanymi fi 10. No i nie wiem czy pod wpływem wysokiej temperatury ta płyta wytrzyma próbę czasu. Mam też jeszcze jedno pytanko: kanał dymowy jest wykonany z rury ceramicznej fi 200 również z Castoramy przeznaczonej do systemów kominowych. Jako że będę też wędził zimą to radzilibyście ocieplić taką rurę jakąś wełną? Długość kanału to około 110 cm. Sama komora też będzie murowana, ale środek chciałbym wyłożyć drewnem, robiąc około 1 cm przerwy między murem a deskami, myślicie, że to wystarczy na wędzenie zimą? Jak skończę to wrzucę obszerną fotorelację Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.