Skocz do zawartości

meteo76

Użytkownicy
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Chełm

Osiągnięcia meteo76

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. kije są od borniaka te metalowe trojkątne
  2. kiełbasy na obu kijach były blade po wewnętrznej stronie pętka
  3. tak, kije były też od siebie oddalone
  4. Podkreślam że kiełbasa się nie stykała i była rozwieszona bardzo luźno !!!!! Zewnętrzna strona kiełbasy jest podpieczona a wewnętrza jest blada, gdzie po powieszeniu na kiju wewnętrzne strony są od siebie oddalone o kilkanaście cm. spokojnie dłoń wchodzi pomiędzy kiełbasy. tego właśnie nie wiem i próbuję ustalić co jest nie tak, wszystko robię tak samo, a za pierwszym razem wsad był dużo większy
  5. @meteo76, Stonuj proszę Twoje wypowiedzi, w których pobrzmiewa nuta agresji i zniecierpliwienia. Doświadczona w wędzeniu koleżanka próbuje Ci pomóc i podpowiedzieć, gdzie leży przyczyna. Nawet, jeżeli czegoś nie doczytała, wypowiada się grzecznie i w dobrej wierze. Jeżeli będziesz niegrzeczny w swoich reakcjach, nikt nie zechce Ci pomóc. Może lepiej dać 4 kije i luźniej rozwieszone kiełbasy? Może w wędzarni jest za duży cug i dym wybiera łatwiejszą drogę (jak najmniejsze opory przepływu), omiata pętka tylko z zewnątrz? Wskazuje na to twarda skórka. Poza tym, może być wstępnie przesuszona i słabo łapie dym. Postudiuj mądralo przepływy gazów sam, skoro nie umiesz grzecznie dyskutować. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam, moim zdaniem to dziwne że producent podaje ok 16 kg wsadu kiełbasy, a ja ok 6 kg wędzę i jest źle, kiełbasa wisiała luźno nie stykała się, wcześniej wędziłem po 12 kilo i było tak samo, różnie ustawiałem przepływ powietrza i za każdym razem taki sam efekt, dlatego teraz zrobiłem tylko ok 6 kilo na próbę i rozwiesiłem bardzo luźno, powiem więcej uważam że nawet jeśli powieszę jedno pętko to jego wewnętrzna strona będzie blada, rozmawiałem z serwisem i powiedziano mi żeby zamknąć szyber w dymogeneratorze i komin otworzyć na maksa i też jest źle, dlatego pykam na forum może ktoś miał podobny problem. Z tym że kiełbasa może być wstępnie przesuszona trochę się ciężko zgodzić gdyż zewnętrzna strona łapie kolor a wewnątrz jest blada. dodam te że tace ociekową ustawiałem różnie na środku i przesunięta na maksa do tyłu i do przodu i za każdym razem tak samo. Moim zdaniem to wygląda jakby nie wędziło tylko piekło to kielbasę. Temperatura zadana 57 łapie do 62 mierzyłem innym termometrem i jest ok 1 stopnia różnicy, wodzarkę przed każdym wędzeniem zgodnie z zaleceniem sprzedającego kalibruje ustawiając na 80 st na godzinę.
  6. jak luźniej? po jednym kawałku mam wieszać? dwa kije kiełbas, 4 pętka w sumie ok 6 kg, producent podaje wsad ok 16 kg kiełbasy [Dodano: 08 paź 2022 - 21:47] umiesz czytać ze zrozumieniem? napisane jest jak byk dwa kije kiełbasy i żadna się nie stykała, wg ciebie mam wędzić po kilogramie i każdy kawałek wieszać oddzielnie
  7. Witam, taki o to problem kiełbasa jest z jednej strony biała nie uwędzona a z drugiej jest kolor ok ale jest tak jakby podpieczone nie schodzi skórka i skórka jest twarda, Wędzarnia Borniak uwd - 150, osadzanie ok 2 godziny, osuszanie ponad godzinę, kiełbasa sucha i ciepła w dotyku, temperatur zadana 57 na wyświetlaczu jest 60-61, komin otwarty na maksa, szyber w dymogeneratorze zamknięty, wsad to 2 kije kiełbasy ok 6 kg, zrębki olchowe. Wędzone 4 godziny. Biały kolor jest po wewnętrznej stronie petka. Pierwsze moje wędzenie na Borniaku było ok, później cały czas takie szopki. Pomocy
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.