Gość ChefPaul Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Września 2007 Żeberka BBQ (z piekarnika) składniki: 2 kg wieprzowych żeberek 1/2 główki drobno usiekanego czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku 4 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 litr czystego warzywnego bulionu 1 szklanka sosu BBQ (przepis poniżej) sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ01.jpg Płaty żeberek podzielić na połowę, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką i czosnkiem, szczelnie przykryć i włożyć na kilka godzin (może być na noc) do lodówki. http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ02.jpg Wrzucić do wrzącego bulionu i parzyć przez 20 minut (żeberka w całości muszą być przykryte bulionem). http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ03.jpg Nagrzać piekarnik do 150*C, bulion z parzenia wlać do brytwanny, żeberka ułożyć w brytwannie na stojaku aby nie dotykały bulionu. Piec około 2 godzin podlewając bulionem. Pod koniec pieczenia grubo wysmarować sosem BBQ. Smacznego. sos BBQ Jack składniki: 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 kieliszki Jack Daniel's (100g) 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżki czerwonego winnego octu 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu klonowego (może być płynny miód) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki czombru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego wielokolorowego pieprzu 1/2 łyżeczki sosu jalapeno (może być tabasco) sól do smaku sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno blenderem. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając podsmażamy aż do zeszklenia, następnie wrzucamy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i wszystko razem chwilę dusimy (około 3 minuty od zagotowania). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (prócz Jacka), dokładnie cały czas mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut do zgęstnienia sosu. Około 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy Jack Daniel's. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1011-%C5%BCeberka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Września 2007 Kurna :devil: Podajesz przepis o godzinę za późno, bo żeberka się pieką na dzisiejszy obiad. A tak byłyby na jutro po zamarynowaniu wg Twojego przepisu. Tylko nie wiem skąd bym "Jacka" wytrzasnął. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1011-%C5%BCeberka/#findComment-17867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Września 2007 Tylko nie wiem skąd bym "Jacka" wytrzasnął. można Jacka zastąpić " Czarem Pegieeru " lub " Białym misiem ", potrawa będzie bardziej swojska . :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1011-%C5%BCeberka/#findComment-17869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.