Skocz do zawartości

Żeberka


Rekomendowane odpowiedzi

Żeberka BBQ (z piekarnika)

składniki:

2 kg wieprzowych żeberek

1/2 główki drobno usiekanego czosnku

2 łyżki majeranku

2 łyżki tymianku

4 łyżki słodkiej mielonej papryki

1 litr czystego warzywnego bulionu

1 szklanka sosu BBQ (przepis poniżej)

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:

 

http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ01.jpg

Płaty żeberek podzielić na połowę, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką i czosnkiem, szczelnie przykryć i włożyć na kilka godzin (może być na noc) do lodówki.

 

http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ02.jpg

Wrzucić do wrzącego bulionu i parzyć przez 20 minut (żeberka w całości muszą być przykryte bulionem).

 

http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ03.jpg

Nagrzać piekarnik do 150*C, bulion z parzenia wlać do brytwanny, żeberka ułożyć w brytwannie na stojaku aby nie dotykały bulionu. Piec około 2 godzin podlewając bulionem. Pod koniec pieczenia grubo wysmarować sosem BBQ.

 

Smacznego.

 

sos BBQ Jack

składniki:

1 szklanka przecieru pomidorowego

2 kieliszki Jack Daniel's (100g)

2 łyżki oliwy

1 łyżka sosu Worcestershire

2 łyżki czerwonego winnego octu

1 łyżka musztardy

1 łyżka syropu klonowego (może być płynny miód)

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki bazylii

1/2 łyżeczki czombru

1/2 łyżeczki świeżo mielonego wielokolorowego pieprzu

1/2 łyżeczki sosu jalapeno (może być tabasco)

sól do smaku

sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno blenderem. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając podsmażamy aż do zeszklenia, następnie wrzucamy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i wszystko razem chwilę dusimy (około 3 minuty od zagotowania). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (prócz Jacka), dokładnie cały czas mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut do zgęstnienia sosu. Około 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy Jack Daniel's.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1011-%C5%BCeberka/
Udostępnij na innych stronach

Kurna :devil: Podajesz przepis o godzinę za późno, bo żeberka się pieką na dzisiejszy obiad. A tak byłyby na jutro po zamarynowaniu wg Twojego przepisu. Tylko nie wiem skąd bym "Jacka" wytrzasnął. :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1011-%C5%BCeberka/#findComment-17867
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie wiem skąd bym "Jacka" wytrzasnął.

można Jacka zastąpić " Czarem Pegieeru " lub " Białym misiem ", potrawa będzie bardziej swojska . :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1011-%C5%BCeberka/#findComment-17869
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.