Jacek Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Września 2007 Jesienią grzyby potrafią zaskoczyć. Wpadasz na chwilę do lasu - dwa wiadra grzybów i co dalej, ano tylko suszenie. Jednak suszenie na sznurkach nie przynosi pożądanych efektów (długo schną nie zawsze sie udają) suszarka domowa nienadąża z przerobem, pozostaje tylko jakaś dobra metoda suszenia pozwalająca wysuszyć grzyby z dnia na dzień. Rozwiązanie stosowane w lubuskim kuchnia (piec kuchenny) tzw westwalka (ustawiona na dworze pod daszkiem) na płycie warstwa cegieł szamotowych i piasek (trzeba zrobic obudowę z blachy żeby piasek się nie wysypał) na tym postawiona suszarka - szafka wewnąt półki - ramki z drutu obciągnięte siatką. Czy z wędzarni jesteśmy w stanie zrobić suszarnię? Może ktoś ma już gotowy patent a może trzeba trochę poteoretyzować Czekam na wasze pomysły Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Września 2007 Witam Jak jeździłem na Mazury na grzyby (min 3 dni) to miałem składaną suszarkę metalową. Z blachy zrobiony prostopadłościan np (100 cm x 60 cm x 60 cm) na dole wycięty otwór wielkość dostosowana do tzw farelki ( np 2 biegowej - grzałki o różnej mocy), od góry kładłem tkaninę ( jak przy wędzeniu w beczce), wewnątrz nadziewałem na druty grzyby i wieszałem naprzemiennie tak żeby ciepłe powietrze miało przeszkodę i opływało wszystkie grzyby. Tym sposobem przez jedną noc mogłem wysuszyć co najmniej wiadro grzybów, a ewentualnie w domu dosuszyć przy większych kawałkach. Suszenie powinno odbywać się w temperaturze do 70 st C. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/#findComment-18208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Września 2007 Ostatnio dorwałem suszarnię do ubrań roboczych z PKP - mało używana, a podobno grzyby w niej też suszyli.Może kto reflektuje, chętnie sprzedam, bo mi nie jest potrzebna, szkoda mi się jej zrobiło jak dowiedziałem się, że ma iśc na złom.Swoją drogą wędzarnia z niej by piękna była. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/#findComment-18213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Września 2007 dorwałem suszarnię do ubrań roboczych z PKP To PKP już się wysprzedaje ? A ja się naczytałem tyle pochlebnych artykułów na temat szybkich kolei i remontów dworców przed EURO 2012 . Dobra......biorę Jak się zabraliśmy za organizację mistrzostw, to możemy zacząć od szafki z PKP :tongue: pomyślmy - z szafki możemy zrobić komorę " wytrzeźwiałkową" lub " antypromilową" w celu np. odnowy biologicznej upierdliwych kiboli. jewo wysyłaj ( adres podam na PW ) tylko ładnie zapakuj, co by się nie odrapała Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/#findComment-18219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Września 2007 Jak już jesteśmy przy grzybach to poradźcie: co zrobić z nadmiarem kani. To bardzo smaczny grzyb, a w tym roku jest go bardzo dużo. Nie wiem czy można je mrozić (chodzi o całe kapelusze) tak aby później można było je zrobić "a'la schabowy". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/#findComment-18223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Września 2007 co zrobić z nadmiarem kani.Proponuję ususzyć a następnie pokruszyć. Większość w trakcie suszenia sama się pokruszy. Taki susz to bardzo dobra przyprawa do potraw, szczególnie zup. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/#findComment-18225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Września 2007 dokładnie. suszone kanie pokruszone w drobny pył są idelnym dodatkiem do zup i sosów. A co do suszarni to niestety musiałbyś w wędzarni mieć zamontowane np. grzejniki od centaralnego które nagrzałyby szafę do temp. ok 70 stopni (powyżej 80 grzyby zrobią się czarne i niesmaczne) i jakiś wentylatorek włączający się co jakiś czas do wyciągnięcia wilgoci. można kupić używabne maszyny do suszenia makaronu albo podpatrzeć jak są zbudowane.Kiedyś nawet myślałem o takim ogrzewaniu wędzarni... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/#findComment-18285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszczak Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Października 2007 co zrobić z nadmiarem kani.My mamy taki sposób oczyszczamy je (praktycznie to za dużo nie ma z czego) i kapelusze w woreczki i do zamrażarki, w zimie jak znalazł tylko nie mogą być mokre, sprawdzone Cytuj mariano Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/#findComment-18406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Października 2007 co zrobić z nadmiarem kani.Wysłać do Małgoś :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/#findComment-18410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 1 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Października 2007 Mój znajomy robi tak:Kapelusze oddziela, dokładnie myje, podsusza i do zamrażarki.Po odmrożeniu płucze w mleku, panierka i na patelnię.Smakują podobno jak świeże. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1016-suszarnia-grzyb%C3%B3w/#findComment-18413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.