i3anpr Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Witam wszystkich!Jestem nowy na forum i w ramach przywitania chciałem "pochwalić" się wytworem swoich rąk. Jak sugeruje temat budowa opierała się na materiałach z odzysku, uzyskanych po znajomości lub kupionych najtaniej jak się da Chcę przez to pokazać, że nie posiadając wielotysięcznych budżetów można dojść do dość dobrego (moim zdaniem) efektu wizualnego i funkcjonalnego. Od razu zaznaczam, że podczas budowy nie zachowałem wielu ścisłych reguł budowy tego typu konstrukcji ale funkcję swoją spełnia ona dobrze, wystarczająco jak na moje potrzeby. I wybaczcie uchybienia jeśli takowe zauważycie, nie jestem budowlańcem, pierwszy raz w życiu coś murowałem, jeśli są jakieś poważne uwagi to z chęcią ich wysłucham W relacji umieszczam zdjęcia już gotowej budowli, gdyż nie myślałem, że będę umieszczał tego typu opis na forum. Mam nadzieję, że wniesie on coś a być może pomoże mnie i innym Fundament wykonany z gotowej zaprawy cementowej, na głębokość ok. 30 cm (wiem, że próg przemarzania jest dużo głębiej ale niskobudżetowo to niskobudżetowo :P). Zbrojenie wykonane ze starych rurek i gruzu (z zasobów własnych). Po wylaniu schnięcie ok. tygodnia i następnie izolacja. Posiadałem resztki papy termoizolacyjnej, więc rozgrzałem nad ogniem i przykleiłem do betonu. Rozpoczęło się murowanie. Cegła czerwona z odzysku (z rozbiórki jednej ze ścian w domu, poniemiecki solidny wyrób). Po wymurowaniu ok. 8 warstw cegły wykonałem palenisko z cegieł i płytek szamotowych, oraz kanał dymny o długości 1m o kilkustopniowym nachyleniu ku górze w stronę komory (początkowo z powodu małej ilości szamotu wykonany z rury aluminiowej wentylacyjnej - całkowita klapa, wytrzymałość do 600 stopni ale nie gdy jest w kontakcie z cementem). Palenisko przykryte od góry blachą o grubości ok. 3 mm, drzwiczki żeliwne od pieca kaflowego (kupione na złomowcu) . W komorze wędzarniczej wylany strop na zbrojenie ze złomu (kawałki starej bramy), o grubości ok. 5 cm. W stanie zamkniętym prezentowało się to tak.https://imageshack.com/i/iq3jSdWKj Między ostatnią warstwą cegieł komory a cegłami budującymi komin wstawiłem pręty metalowe, co by wieszać na nich przyszłe wędzonki.https://imageshack.com/i/eyLMCwMCj Komora wędzarnicza wyłożona na spodzie płytkami szamotowymi (palenisko grilla) a między cegły włożony sztywny drut jako podpórka dla kratki grillowej (na kilku kondygnacjach). Widać że wylot kanału dymnego (przekrój ok. 20cm x 24 cm) jest z boku, wędzonki mogą nierównomiernie dojrzewać, aczkolwiek rozwiązaniem jest położenie na wylocie kanału polana drewna lub przysłonięcie kawałkiem blachy.https://imageshack.com/i/f0lxNc3OjZamiast tynkowania postanowiłem wykorzystać materiał drewniany, zrobiłem stelaż z kilku listewek i przykręciłem do tego okorowane półwałki świerkowe. Następnie pomalowane zostały olejem do drewna (polecam, trochę kosztuje jak na wyrób lakierowy ale daje ładny efekt i jest dość wydajny przy malowaniu powierzchni szlifowanych). Drzwi wędzarni wykonał znajomy stolarz a zawiasy użyłem od starej drewnianej bramy. https://imageshack.com/i/ipgAo7BujJako zadaszenie wykorzystałem gotowe, faliste daszki bitumiczne, przytwierdzone do lekkiej konstrukcji z kantówek o wymiarach 4x2. Nie zrobiłem wiatrownic, aczkolwiek może się okazać że nie będą potrzebne. https://imageshack.com/i/p2fXx1Mkjhttps://imageshack.com/i/exB9aMD8jBlat wykonany z kawałków płyt kamiennych, również od znajomego. Może stół to nie jest ale położyć coś na tym można lub przygotować coś do grilla. Polecam smarowanie kamiennych elementów zwykłym olejem jadalnym (tak polecił mi znajomy kamieniarz), mają wtedy ładny połysk. Po pewnym czasie olej wsiąka nieco w kamień a reszta tworzy powłoką na nim. https://imageshack.com/i/p5zBJ3JljOgólnie o zachodzie słońca wędzarnia prezentuje się tak https://imageshack.com/i/p4SxeJxoj No i jeśli chodzi o budżet to zamknąłem się w około 600zł (całkowicie budowa i wykończenie ciągnęło się przez dwa sezony). Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy i liczę na w miarę ciepłe przyjęcie :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10188-moja-niskobud%C5%BCetowa-grilo-w%C4%99dzarnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Albo aparat zawęża perspektywę albo wąziutka ta budowla.Wewnątrz komorę masz z cegły czy wyłożyłeś dechami ?? - poczytaj o tym po co drewno do środka i co to wygrzewanie.Drzwi do paleniska mogły by byś większe, poczytaj o wędzarniach i rozwiązaniach zastosowanych a zauważysz pewne niedociągnięcia - ale wszystko da się naprawić albo poprawić.Ładnie się prezentuje obudowa z pół okrąglaków. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10188-moja-niskobud%C5%BCetowa-grilo-w%C4%99dzarnia/#findComment-365137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 mam jedną uwage a mianowicie skoro blat masz po prawej stronie to poco drzwi do komory zrobiłeś prawe wyjmując wędliny z komory na stół i odwrotnie musisz okrążać drzwi niby to nie odległość ale będzie to upier..iwe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10188-moja-niskobud%C5%BCetowa-grilo-w%C4%99dzarnia/#findComment-365143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
i3anpr Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Artur Dor - zdjęcia się popsuły po obróceniu ich już po przesłaniu na serwer imageshack. Tutaj można pobrać w normalnych rozmiarach i jakości.https://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDRDliVmZWU3JqSFk/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDT1lxYXR0dGlGVE0/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDUnJlakZXbHNwQjQ/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDVEdPay0td0QxbHM/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDVTAzYkVwZ0hlNUU/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDVnpfU0V1ZV9hbUE/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDWFpHcjNJaXBtVzA/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDa0NyNGNrekFCQkU/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDbDRvMW9nNllrZDg/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDcS0wSGhVSjBEZkE/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDdU9Fdm9WMHgyaTA/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDeTlqSWdNVXZibXM/edit?usp=sharinghttps://drive.google.com/file/d/0B1zMgFumVpwDeWxWM0VxT1hGT0E/edit?usp=sharing W komorze nic oprócz cegieł nie ma, a o drewnie poczytam Apropos sztuki wędzenia to też dopiero się uczę, jutro szykuje się moje trzecie wędzenie. gosman- masz rację, nieprzemyślane i tyle, narazie jeszcze nie zdążyło mi to uprzykrzyć życia. Może w przyszłości zdecyduje się na poprawkę, ale póki co dość remontów czas na wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10188-moja-niskobud%C5%BCetowa-grilo-w%C4%99dzarnia/#findComment-365148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Poczytaj po co większość wykłada drewnem wnętrze komory (lub inną izolacją termiczną), szyber na dolocie i wylocie, zwróć uwagę na skropliny z komina - w zimie to może być problem.To jako lektury do poduszki a reszta przyjdzie sama.Dodatkowo poczytaj o samym wędzeniu : opalanie, osusaszanie, wędzenie, podpiekanie - sam znajdziesz bardziej utkwi w pamięci - i po wędzeniu poczytaj o parzeniu i o termometrach - jakie termometry i gdzie powinny się znajdować.Możesz zrobić najprostszy stojak na kije w wędlinami - coś jak 2 "kobyłki" - przynosisz z domu na kijach wieszasz na kije na kobyłkach otwierasz drzwi i ......... . Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10188-moja-niskobud%C5%BCetowa-grilo-w%C4%99dzarnia/#findComment-365187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
i3anpr Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Ok,, dzięki za poradę, ale czy nie będzie problemu jeśli komora będzie wyłożona drewnem tylko od pewnej wysokości? (przypominam że ta sama komora służy jako grill więc u samego dołu temperatury są zbyt wysokie by stosować tam drewno).Szyber na kominie jest, na dolocie nie. Najlepiej spalanie reguluje mi się po prostu stopniem uchylenia drzwiczek od komory spalania. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez i3anpr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10188-moja-niskobud%C5%BCetowa-grilo-w%C4%99dzarnia/#findComment-365315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Napiszę tak -- tylko proszę bez obrażania się -- jak coś jest do wszystkiego to jest ................Wyłożenie komory wędzarniczej izolatorami (drewno, wełna mineralna i blacha - lub podobne) ma celu łatwe i ekonomiczne wygrzanie komory - było o tym pisane na forum kilka naście razy (jak nie kilkadziesiąt).Proponuje abyś teraz przemyślał jak logistycznie podejść do tematu wyłożenia deskami całej komory wędzarniczej - tylko przemyślenia a czy będziesz robił to pokaże zima.W trakcie zimy może się okazać:że ściany się roszą, że kapie ze stropu, że kapie z komina, że temperatura jest niestabilna, że dym się nierówno rozkłada.To co opisałem (aby było nieprawdą i nikomu się przytrafiło) może zaistnieć przy różnicach temperatur w zimie.Aby tego uniknąć będziesz musiał dostarczyć bardzo dużo energii do wygrzania ceglanej komory - a to generuje koszty za opał.Dobra do samego dymu wystarczy deflektor - taki daszek na prętach o kopule większej niż otwór dolotowy dymu (wielkość i wysokość to już inna bajka)To tak przemyślenie do poduszki.To co piszę nie jest złośliwością tylko chce uczulić Cię na pewne tematy - abyś wiedział jaki jest czarny scenariusz.Kapanie (roszenie) daje bardzo specyficzny posmak wyrobom wędzonym - czego nie polecam do degustacji. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10188-moja-niskobud%C5%BCetowa-grilo-w%C4%99dzarnia/#findComment-365602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.