Skocz do zawartości

Czosnek marynowany


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak znajdę( i przetłumaczę) to opublikuję przepis ukraiński dostałemze Lwowa.

Pozdrawiam

PS. Które okolice?

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1033-czosnek-marynowany/#findComment-18831
Udostępnij na innych stronach

Nie do Dęblina to jeszcze kawałek, mam tam dalszą rodzinę

A wracając do tematu to wrzucę przepisy które mi się udało wygrzebać.

 

Składniki:

- 10 ząbków czosnku

- suche zioła (tymianek lub oregano)

- olej słonecznikowy

- 1 mały słoiczek

 

Sposób przyrządzania:

 

Piekarnik nagrzewamy do 120°C. 1/4 szklanki oleju mieszamy z ziołami. Czosnek obsmażamy na złoto na oleju, przekładamy do słoiczka, zalewamy olejem z ziołami, solimy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Podajemy jako małą przekąskę.

 

 

Czosnek w oliwie

Składniki:

- 4 główki czosnku

- 3/4 l oliwy z oliwek

- 5 listków laurowych

- 8 gałązek tymianku

- 1

- 5 łyżki świeżo zmielonego pieprzu

 

Sposób przyrządzania:

 

Rozdziel ząbki czosnku, ale nie obieraj ich z osłonek. Następnie włóż je do garnka i zalej oliwą. Dodaj liście laurowe, tymianek i pieprz. Garnek ustaw na średnim ogniu i podgrzewaj przez 20 minut. Oliwa musi być gorąca, ale nie może się zagotować. Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia, następnie przełóż do wcześniej przygotowanych słoików. Marynowany czosnek możesz przechowywać w lodówce około miesiąca

 

 

 

Czosnek marynowany

Składniki:

- 20 główek czosnku,

- 2 szklanki octu winnego (może być spirytusowy 10% ale w odpowiednio mniejszej ilości),

- 125g cukru,

- 2 łyżki soli,

- liść laurowy,

- gorczyca,

- zioła prowansalskie.

 

Jak przyrządzić?

Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Następnie sparzyć wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie.

 

Zalewa:

Z 1,5 szklanki wody, cuktu, soli i octu ugotować zalewę. Wlać do słoików, zamknąć, pasteryzować 20 min.

 

Uwagi:

Najbardziej pracochłonne jest obieranie czosnku można spróbować z całymi główkami.

Zioła prowansalskie (nie więcej niż płaska łyżeczka na słoiczek 300 ml ponieważ są mocno aromatyczne i pęcznieją).

 

 

Czosnek marynowany

Składniki:

- 50 dag czosnku

- 0,5 litra wody

- 5 łyżek octu 6-proc.

- po 2 łyżki soli i cukru

 

 

Wykonanie:

Ząbki czosnku starannie obierz z łupinek i ułóż w małych słoikach o pojemności 0,25 I. Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę z octem, dodaj sól i cukier, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i zagotuj. Uprzednio przestudzoną zalewą zalej czosnek (2 cm poniżej brzegów słoika); słoiki zamknij nakrętkami i pasteryzuj przez 10 minut. Po wystudzeniu przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.

 

 

 

Czosnek marynowany

 

Składniki:

1 kg czosnku, sól

Na zalewę: 1 szkl. octu, 1 szkl. wody, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe

 

Przygotowanie:

Czosnek podzielić na ząbki, obrać ,sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie. Z podanych składników ugotować zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć.

 

No co ja mam wybrać? :mellow:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1033-czosnek-marynowany/#findComment-18837
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.