Marek_ Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Października 2007 Nosze się z zamiarem zarobienia, przepisów moc, ale nie wiem, który wybrać.Może ktoś ma sprawdzony, godny polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1033-czosnek-marynowany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Października 2007 WitamJak znajdę( i przetłumaczę) to opublikuję przepis ukraiński dostałemze Lwowa.PozdrawiamPS. Które okolice? Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1033-czosnek-marynowany/#findComment-18831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 9 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Października 2007 W takim razie czkam na przepis.P.S. Kierunek Warszawa. A dokładnie Garbów.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1033-czosnek-marynowany/#findComment-18833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Października 2007 Często kupujemy na targu, lub w sklepie.Ale, nie ma to jak swój wyrób.SMORODINA czekamy na przepis :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1033-czosnek-marynowany/#findComment-18834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Października 2007 Marek_, Czy to w okolicach Dęblina? Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1033-czosnek-marynowany/#findComment-18835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 9 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Października 2007 Nie do Dęblina to jeszcze kawałek, mam tam dalszą rodzinęA wracając do tematu to wrzucę przepisy które mi się udało wygrzebać. Składniki:- 10 ząbków czosnku- suche zioła (tymianek lub oregano)- olej słonecznikowy- 1 mały słoiczek Sposób przyrządzania: Piekarnik nagrzewamy do 120°C. 1/4 szklanki oleju mieszamy z ziołami. Czosnek obsmażamy na złoto na oleju, przekładamy do słoiczka, zalewamy olejem z ziołami, solimy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Podajemy jako małą przekąskę. Czosnek w oliwie Składniki:- 4 główki czosnku- 3/4 l oliwy z oliwek- 5 listków laurowych- 8 gałązek tymianku- 1- 5 łyżki świeżo zmielonego pieprzu Sposób przyrządzania: Rozdziel ząbki czosnku, ale nie obieraj ich z osłonek. Następnie włóż je do garnka i zalej oliwą. Dodaj liście laurowe, tymianek i pieprz. Garnek ustaw na średnim ogniu i podgrzewaj przez 20 minut. Oliwa musi być gorąca, ale nie może się zagotować. Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia, następnie przełóż do wcześniej przygotowanych słoików. Marynowany czosnek możesz przechowywać w lodówce około miesiąca Czosnek marynowany Składniki:- 20 główek czosnku,- 2 szklanki octu winnego (może być spirytusowy 10% ale w odpowiednio mniejszej ilości),- 125g cukru,- 2 łyżki soli,- liść laurowy,- gorczyca,- zioła prowansalskie. Jak przyrządzić?Czosnek obrać, podzielić na ząbki. Następnie sparzyć wrzątkiem, osączyć i ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, gorczycę i zioła prowansalskie. Zalewa:Z 1,5 szklanki wody, cuktu, soli i octu ugotować zalewę. Wlać do słoików, zamknąć, pasteryzować 20 min. Uwagi:Najbardziej pracochłonne jest obieranie czosnku można spróbować z całymi główkami. Zioła prowansalskie (nie więcej niż płaska łyżeczka na słoiczek 300 ml ponieważ są mocno aromatyczne i pęcznieją). Czosnek marynowany Składniki:- 50 dag czosnku - 0,5 litra wody - 5 łyżek octu 6-proc. - po 2 łyżki soli i cukru Wykonanie:Ząbki czosnku starannie obierz z łupinek i ułóż w małych słoikach o pojemności 0,25 I. Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę z octem, dodaj sól i cukier, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i zagotuj. Uprzednio przestudzoną zalewą zalej czosnek (2 cm poniżej brzegów słoika); słoiki zamknij nakrętkami i pasteryzuj przez 10 minut. Po wystudzeniu przechowuj w suchym, chłodnym miejscu. Czosnek marynowany Składniki:1 kg czosnku, sólNa zalewę: 1 szkl. octu, 1 szkl. wody, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie:Czosnek podzielić na ząbki, obrać ,sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie. Z podanych składników ugotować zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć. No co ja mam wybrać? :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1033-czosnek-marynowany/#findComment-18837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Października 2007 No co ja mam wybrać? Ja bym zaczął od przedostatniego i przetestował wszystkie :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1033-czosnek-marynowany/#findComment-18839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.