Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bo jest to mój pierwszy post dlatego też proszę o wyrozumiałość

Od bardzo długiego czasu zamierzam wybudowac swoją pierwszą i jedyną wędzarnie

Jeżeli chodzi o wędzenie moje doświadczenie sięga dwadzieścia lat do tyłu natomiast wybudowanie wędzarni jest to pierwsze wyzwanie tego typu

Budownictwo nie jest dla mnie problemem i mam zamiar wszystko wykonac samodzielnie

Ale do rzeczy choć właśnei chcę napisać jak najwęcej szczegułów aby dostać jak najbardziej precyzyjną odpowiedź

Myślałem najpierw o samej wędzarni no ale to żadne wyzwanie dlatego pomyślałem o czymś co można nazwać kombajnem czyli wszystko w jednym zestawie i chciałbym osiągnąc z jednego paleniska i wędzarnie ,grill, podgrzewacz czy osuszacz do tego schowki i miejsce na drzewo

Była jeszcze myśl o wstawieniu fajerek ale to juz chyba za dużo

Wychodząc z założenia że nie trzeba kupować browaru aby napić się piwa moje pytania sa następujące

jaki materiał jest najodpowiedniejszy?

najczęsciej popełniane błędy czyli czego nie robić ?   - no to akurat to brzmi jak post: )

może na co zwrócić uwagę typu ktoś kto buduje pierwszy raz wedzarnie dopiero potem dostrzega jakieś mankamenty których nei przewidział na początku

posiadam na to dużo miejsca wiec jakieś podpowiedzi mile widziane

do czego będe używał ?

kilka razy w roku uwedzić wedzonki typu kielbasy i miesko

kilkanaście razy w roku wedzenie ryb i slonin

no i grilowanie całoroczne

Poki co mam problem bo nei wiem czy drzwiczki powinny byc zeliwne ,stalowe czy drewniane?

Tak ze piszcie jak dla laika jesli mozecie a za wszystkie ewentualne rady z góry dziekuje

Natomiast jezeli macie pisac o wyszukiwarce i wujku google to zachowajcie energie na potem

Pozdrawiam i ciesze sie ze tu trafilem 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/

Witaj kolego bo od przywitania na naszym forum zaczynamy. Nikt nie będzie odsylal do wujka ani do gogela, trafiłeś dobrze tematy które poruszasz walkowane razy już kilkanaście, popatrz i poczytaj tutaj się wszystkiego dowiesz, są porady jak zbudować maszynerie jaka Ciebie interesuje zaczniesz swój projekt przedstaw na forum, pomożemy podpowiemy czego nie robić a jakie rozwiązanie najlepsze,  są tutaj fotorelacje kolegów co budują i wybudowali. Powodzenia :thumbsup:

Pozdrawiam Andrzej
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-373449

animus,mnie się wydaje że kolega pietro się grzecznie przywitał!!??chyba że się mylę;))

A teraz do rzeczy kolego pietro jest na tym zacnym forum bardzo wiele tematów o które pytasz,wystarczy poświęcić bardzo dużo wolnego twojego czasu na poszukanie i poczytanie;)))a odpowiedzi znajdziesz na pewno...pozdrowionka:)

Edytowane przez morfeusz300
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-373461

No to żeby nie było witam wszystkich pięknie w ten niedzielny poranek a właściwie przedpoludnie :)

Przepraszam za swoją może i opryskliwość ale bardzo częśto na forum jest tak że pyta człek o coś a potem czyta że mogłeś wpisac w przeglądarke itd itd

Dziękuje wszytskim za wyrozumiałość

Przepraszam za brak szcegułów ale pomysł mimo noszony kilka lat w głowie nadal tylko tam sie znajduje a teraz z powodu zmiany otoczenia i duzo wolnego miejsca postanowiłem go odkurzyć i przez okres jesienno zimowy zgromadzić materiały ale najpierw wszystko dokładnie przeanalizować i dopracować

Myślałem o czymś co faktycznie się widzi nie zdając sobie sprawy z wielu rzeczy jak utrata ciepła czy wytr ącanie się wilgoci

Kiedyś korzystając z samoróbek zbijanych z desek nie bylo takiego problemu

I owszem juz troche poczytalem i niestety juz moje plany pierwotne legły w gruzach bo myślałem o palenisku szamotowym i rurze stalowej bądź ceramicznej do dorowadzenia dymu  a miejsce wedzarnicze z cegły czerwonej ewentualnie klinkieru

Kochani a myśleliście o zrobieniu właśnie takiej listy czego nie powinno się robić a zastosowanie czegoś daje najlepsze rezultaty powiedzmy takie 10 przykazań budowniczego wedzarke ?

Muszę poprzeglądać Wasze projekty i wówczas może mając większe rozeznanie będe umiał zformułować konkretne już fachowe pytanie

Póki co miłej niedzieli

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-373692

Kochani a myśleliście o zrobieniu właśnie takiej listy czego nie powinno się robić a zastosowanie czegoś daje najlepsze rezultaty powiedzmy takie 10 przykazań budowniczego wedzarke ?

Zapewne przykazanie nr 1 brzmiało by:

1. Nie stosuj szamotu, jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad opalaniem wędzarni.

Ciężko to zebrać do kupy. Pomimo tego, że dopiero zaczynam budowę, to może spróbuję wymienić te rzeczy, o których sam nie wiedziałem, a o których dowiedziałem się z forum i wcielam teraz w życie przy pierwszych etapach budowy GW.

1. Żadnego szamotu w palenisku bezpośrednim i w grillu - zamiast tego stosujemy cegłę pełną paloną. Kamienie też lepiej odpuścić, gdyż ciężko je wygrzać przed wędzeniem.

2. Aby mieć święty spokój z fundamentem, należy go zazbroić, wylewając na uprzednio dobrze ubitym podłożu. Dobrze jest odpowiednio go odizolować, aby mury paleniska nie ciągnęły z niego wilgoci - na wierzch papa lub Dysperbit, ew. do betonu szkło wodne.

3. Wymuruj "podłogę" w palenisku bezpośrednim z cegieł. Drzwiczki osadź na tejże podłodze - brak "progu" od zewnątrz upraszcza wygarnianie żaru/popiołu.

4. Trzymaj się optymalnych wymiarów paleniska - wymiar zewnętrzny ~100x100, wysokość wewnętrzna = 3/4 szerokości wewnętrznej.

To tylko mały zalążek wiedzy, ale wierzę, że mnie pozwoliło to uchronić się od błędów, które potem wychodzą podczas eksploatacji.

Najwięcej informacji tak naprawdę znalazłem tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem i nikogo nie wprowadzam w błąd :)

Edytowane przez ThoriN
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-373701

No i co da się przyjacielu;))życzę powodzenia przy budowie,relacja z przebiegu budowy mile widziana,każdy napewno podpowie co i jak,pozdrawiam..
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-373702

No i jak miałem budować takie "centrum dowodzenia i obżarstwa" :) to właśnie czytam i czytam i dochodzę do wniosku że nigdy nei ma nic łatwo i albo można wybudowac coś co ładnie wygląda albo coś praktycznego typu jak to nazywacie "kibelek"

Chciałbym połączyć właśnie zdrową kuchnie i wędzenie z tym fajnym wyglądem i dużą funkcjonalnością bo bez sensu jest budować wedzarnie w której będe wędził i drugą dla ozdoby

Na pewno swoje pomysły będe udostępniał a w neiktórych kwestiach budowlanych mogę pomóc bo jak czytam to sam widze ze nie raz budowane są na prawde super wędzarnie ale w taki sposób z "obawami" ze tak to nazwię

Widzę ze jest tu dużo fajnych ludzi i pozytywnie nastawionych dlatego ciesze sie ze tu trafilem

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-373718

tutaj masz 133 wędzarnie przejrzyj zobacz która ci sie podoba która pasuje do twojego otoczenia i architektury twojej działki pokaż ją a my ci pomożemy co zrobić bez zmian a co poprawić a i sam wykonawca jeśli jest jeszcze aktywny na forum podpowie ci co by zmienił po tym czasie użytkowania

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-373891

Dziękuje  gosmanowi  za link

Byłem przeglądałem i...... no chyba Was nie rozczaruje jak powiem że i owszem mamy jakieś typy ale.... : )

Najbardziej podoba mi się /no właśnie "podoba"/ wedzarnia Adama i wedzarnia Jacka z Tanzanii

Chodzi o duży narożnik tak to nawie

W obu podanych przypadkach jest rozwiązanie paleniska pod wędzarką

Zastanawia mnie fakt czy nie lepiej przesunąć palenisko może do wędzenia będzie potzrebne więcej drewna ale za to uzyskuje chyba lepsze panowanie nad temperaturą i druga rzecz wówczas otrzymuje nad paleniskiem komore do dopiekania po zimnym dymie

Nie wiem podstawowej rzeczy czy na taką budowlę potrzebne jest pozwolenie czy tylko ewentualne zgloszenie czy w ogóle nic bo te przepisy się tak zmieniają ze szok

Mam do zabudowania dośc pokaźny róg tarasu który jest zbudowany ok 80 cm nad poziomem trawnika 

całe lato praktycznie spędza sie na tarasie i pomyślałem aby właśnie nie stawiać gdzieś wedzarki z boku tylko zbudowac cały kompleks własnie na tarasie aby mozna bylo grilować wedzić a obok po prostu biesiadować

Mam o tyle dobrze ze owa budowla będzie jakby doklejona do tarasu co daje możliwosc np zbudowania paleniska ponizej poziomu tarasu ale tą opcje poki co rozwazam bo to świeża myśl a poczatkowo wszystko mialo być frontem do :) klienta

Pomijając jakieś pierdółki ozdobne i wygląd chciałbym przejść do rzeczy i zacząć pomału to projektować i stad kilka pitań

budując z klinkieru  palenisko od środka wymurować czerwoną cegła "zwykła"  ?

rure doprawadzająca  lepsza będzie kamionkowa czy stalowa ?

rure docieplać keramzytem ?

sama wedzarnia może być zrobiona z klinkieru czy wymurowywac wewnatrz tez cegła czerwoną a może  obłozyc deskami ?

macie jakies sposoby na drzwiczki z drewna tzn jak zrobic i odizolowac ?

Wiem ze to dość dużo pytan ale mając te dane znam wielkosci i można coś wstepnie projektowac

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-374014

Gość ArkoGdynia

Witaj!

Nie wiem podstawowej rzeczy czy na taką budowlę potrzebne jest pozwolenie czy tylko ewentualne zgłoszenie czy w ogóle nic bo te przepisy się tak zmieniają ze szok

Jeżeli chodzi o sprawy prawne to tutaj była dłuższa dyskusja https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1675-kwestie-prawne/

Jeżeli jednak chodzi o akty prawne to prawo budowlane http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-207-2016

Jednak jest jedno , ALE.... otóż wędzarnia czy chodź by grill nie jest określony jako "obiekt małej architektury"..... więc tutaj może być różnie....więc kieruje znowu do porad kolegów z wyżej wspomnianego wątku!

Ja musiałem w swojej realizacji zgłosić budowę altany i otrzymać "zgodę na wykonanie robót nie wymagających pozwolenia na budowę"  :frantics:  :w00t:  ale cóż :)

Mam do zabudowania dośc pokaźny róg tarasu

Jeżeli nie będzie to uciążliwe dla domowników a tym bardziej dla sąsiadów to OK.

budując z klinkieru  palenisko od środka wymurować czerwoną cegła "zwykła"  ?

Ja swoją realizację wykonałem w całości cegłą klinkierową ( pełną - paleniska i komory , dziurawka - pozostałe miejsca + komin) i nie mam żadnego problemu!

rure doprawadzająca  lepsza będzie kamionkowa czy stalowa

Główny ciąg kominowy mam z klinkieru a odprowadzenie z komory kolanem stalowym nastawnym, ale z doświadczenia nie zalecają koledzy i koleżanki dudy stalowej ponieważ powstaje duża ilość skroplin które spadając na wędzonki psują smak wędzonek oraz są niebezpieczne dla zdrowia! Więc raczej ceramika, cegła itp.

rure docieplać keramzytem ?

Oczywiście!! a jeżeli można to nawet i wełną i keramzytem!

sama wedzarnia może być zrobiona z klinkieru czy wymurowywac wewnatrz tez cegła czerwoną a może  obłozyc deskami ?

Murowana komora wyłożona deskami.... dużo o tym na forum! Mi też się po "uszach dostało" w tym temacie  :thumbsup:

macie jakies sposoby na drzwiczki z drewna tzn jak zrobic i odizolowac ?

Mamy.... każdy swój pomysł :laugh:  w każdej realizacji jest troszeczkę inaczej..... polecam podpatrzeć i wybrać dla siebie najlepszy pomysł!

Powodzenia w projektowaniu!

Z Dymnym pozdrowieniem......  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-374024

No i właśnie link który podałeś to dwa posty przepisów a reszta szkoda czasu na przekomarzanie  i pisanie o niczym

Ale dzieki bo codziennie czytam i wyciągam wnioski niestety nad szafą tez siedziałem i rysowałem a teraz wiem co bym poprawił ale to szczególy a główną funkcjonalność udało mi sie zachować i mam nadzieje ze i tutaj tak będzie

Jezeli chodzi o dymienie to mieszkam w miare spokojnej okolicy ale jak wiadomo wszedzie znajdzie sie ten jeden któremu nic nie pasuje:)

Wszyscy teraz starają sie jeść zdrowo i dbać o zdrowie ale kurna do pieca to wrzucają co maja łącznie z butelkami pet itd mimo iż za śmieci i tak i tak musza zaplacic i tego nei jestem w stanie zrozumiec tak samo jak nie rozumiem zazdrości o...w sumie o wszystko

Ale  odbiegłem od tematu atu garść kolejnych pytań

czy wysokość paleniska ma znaczenie w wędzeniu bo to ze za niskie jest nie dobre to juz wyczytalem ale co w przypadku wyższego?

jaką srednice powinna miec rura doprowadzjaca dym do wedzarki i czy jest to od czegoś zależne ?

z jakiego drzewa najlepiej zrobić srodek wedzarki i jakiej grubości deski?

biorąc pod uwage samą wedzarke musze miec regulacje

ilosci powietrza do paleniska

ilosci dymu miedzy paleniskiem a wedzarnia

regulator dymu w wedzarce czyli wywietrznik /górny regulowany/

czy o czymś zapomniałem ?

No i przeszla przez głowe kolejna myśl czy do tego wszystkiego nie dolozyc pieca chlebowego ale to mnie przerasta bo nigdy nie robilem ani takiego pieca ani nie pieklem chleba  ale .....moze kiedys musi byc ten pierwszy raz

Przepraszma ze męcze ale niestety jak się człek uczy to niestety tak to jest

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-374031

Gość ArkoGdynia

Przepraszma ze męcze ale niestety jak się człek uczy to niestety tak to jest

Spoko :thumbsup:  Wszyscy tutaj są po to aby się uczyć..... każdy od każdego :)

Ja również jestem świeżak, więc tyle co wiem to podpowiem!  ;)

czy wysokość paleniska ma znaczenie w wędzeniu bo to ze za niskie jest nie dobre to juz wyczytalem ale co w przypadku wyższego?

przez znawców tematu ( w tym AndyAndy) OPTYMALNA wysokość paleniska to 2/3 szerokości podstawy.... nie pisali o tym żeby większe proporcje zaburzały w jakimś znaczącym stopniu proces spalania ( pewnie po prostu więcej będziesz musiał drewna spalić), co innego o zbyt małym palenisku.... tutaj nastąpi stłumienie i niedostateczna ilość ciepła i dymu będzie

jaką srednice powinna miec rura doprowadzjaca dym do wedzarki i czy jest to od czegoś zależne ?

Z wszelkich opisów wynikało że optymalny przekrój to Fi 200, stalowa czarna ( nie ocynk broń Boże!!) lub ceramiczna. Pewnie jest to związane ze swobodnym przepływem dymu i nie tłumieniu ( dopalaniu) go w palenisku.

z jakiego drzewa najlepiej zrobić srodek wedzarki i jakiej grubości deski?

Tutaj to ja miałem zagwozdkę..... problem z dostępnością odpowiedniego drewna w marketach i składach budowlanych.... :hmm: 

Więc najlepsze będzie z drzew liściastych - odżywiczone i wysezonowane - co za tym idzie drogie!!! 

Jednak nie było problemu jak pytałem się o deski świerkowe ale suszone - boazeria- tutaj ludzie mówili że są OK ale wiadomo .... liściaste będą najlepsze :rolleyes: 

biorąc pod uwage samą wedzarke musze miec regulacje ilosci powietrza do paleniska ilosci dymu miedzy paleniskiem a wedzarnia regulator dymu w wedzarce czyli wywietrznik /górny regulowany/ czy o czymś zapomniałem ?

Nie o niczym nie zapomniałeś  :thumbsup: 

No i przeszla przez głowe kolejna myśl czy do tego wszystkiego nie dolozyc pieca chlebowego ale to mnie przerasta bo nigdy nie robilem ani takiego pieca ani nie pieklem chleba  ale .....

Chyba lepiej dać sobie z tym piecem chlebowym spokój..... najpierw popróbuj w domowym piekarniku, wgryź się w chlebowy temat a dopiero później buduj piec chlebowy..... ja już parę naście chlebków upiekłem i nie cisnąłem się z piecem chlebowym.... chodź nie powiem że mnie nie korciło  ;)

Z Dymnym pozdrowieniem.....

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10405-w%C4%99dzarnia-i-nie-tylko/#findComment-374237