Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Znalazłem stary przepis na kiełbasę wędzoną na zimno, wędziłem 2 godz.dziennie przez 5 dni wyszła w kolorku ładnym ale jakaś taka miękka w dotyku czy taka ma być?Kiełabasa wędzona tylko dymem z dymogeneratora.

moletto
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/
Udostępnij na innych stronach

Witaj :)  W takim razie...  to w stylu ''dojrzewających'' będzie... i jak na zimno wędzona , to raczej jest surowa ...

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388353
Udostępnij na innych stronach

No to mam problem,może mi coś poradzisz co z tym fantem zrobić.

 

trochę krótko wędziłeś, ja na zimno wędzę 2x12 godzin, a ty w sumie tylko 10, ja bym dowędził jeszcze np. dzisiaj ale przez 10-12 godzin non stop,

potem zjadasz na surowo, możesz podsuszyć i na kanapeczki, nigdy nie parze wyrobów wędzonych na zimno, bo wychodzą pyszne surowe, i szkoda czasu i zabawy w zimne wędzenie jak zamierzasz potem sparzyć,

poniżej fotka z mojego ostatniego wędzenia na zimno (sobota, tydzień temu)

post-54427-0-84143500-1417938186_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388490
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Znalazłem stary przepis na kiełbasę wędzoną na zimno, wędziłem 2 godz.dziennie przez 5 dni wyszła w kolorku ładnym ale jakaś taka miękka w dotyku czy taka ma być?

Kolego czas wędzenia zimnego do konsystencji ma się nijak :(

Czy wedzisz 2 czy 25 godzin to wyrób tak i tak jest surowy tyle że wędzony ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388492
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Nie dało mi i przekroiłem, fakt jest surowa w środku.Jak to podsuszyć żebym się nie otruł zjadając,bo w przepisie jest że tak wędzona to na dłuższe przechowywanie.Ale nie jest napisane jak przechowywać.To mój pierwszy taki wyrób i nie wiem jak dalej postępować.

Dziękuję za odpowiedzi.

moletto
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388584
Udostępnij na innych stronach

Podaj tan przepis bo póki nie wiemy co i jak robiłeś to grom jeden wie co można by z tym dalej podziałać :(

Drogi są trzy albo zakończenie obróbki termicznej czyli parzenie lub pieczenie albo dojrzewanie albo podsuszanie ktora będzie lepsza nie powiem póki wiecej się nie dowiem :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388598
Udostępnij na innych stronach

8,5 kg. łopatka,

1.5 podgardle,

13 dkg peklosól ,

3 ząbki czosnku

pieprz i ziele do smaku

1/3 mięsa mielona na sitku 3mm reszta krajanka w drobna kostkę

Mięso mieszane i posolone odstawiam na 12h.

Następnie zioła i czosnek i w jelita oczywiście wyrobione,obsuszanie 2 dni - kiełbasa wisiała w zimnym garażu i wędzenie w chłodnym dymie   przez 5 dni po 2 godzinki, ja wędziłem w zimnym - dym tylko z dymogeneratora.

moletto
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388604
Udostępnij na innych stronach

13dkg na 10kg mięsa to bardzo niska dawka -wyroby  takie są zagrożone zepsuciem przy dłuższym przetrzymywaniu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388638
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakaś taka miękka w dotyku

w dotyku musi byc twarda, spróbuj zorganizować jej warunki a'la:

jakaś skrzynia, 11 stopni C, jakies miski z wodą i lekki ruch powietrza ( :) jestem tak dokładny jak Twój przepis) i za 3 tygodnie sprawdź jak jest

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388640
Udostępnij na innych stronach

 

 

13 dkg peklosól

 

Przy tak małej dawce soli ja piekłbym tą kiełbasę i to szybko do uzyskania wewnatrz 68st C, ona nie nadaje się ani do podsuszania ani do dojrzewania. ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388671
Udostępnij na innych stronach

Ok będzie ale jeszcze mniej słona ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388837
Udostępnij na innych stronach

Może lepiej niech podpiecze w piekarniku ?! Mniej na sloności straci.

Zawsze może wodę posolić, to zawsze coś naciągnie.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388875
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja bym suszył :)

mankotom - pisało już kilka osób  czym grozi długotrwałe przetrzymywanie kiełbasy o tak niskie dawce soli. Policzyłes ile dał jej moletto na kg farszu?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388910
Udostępnij na innych stronach

13 gr na 1kg

 

 

 

czym grozi długotrwałe przetrzymywanie kiełbasy o tak niskie dawce soli

zależy gdzie ją przetrzymywali

 

nie upieram się, jednak szedłbym drogą zgodną z ideą przepisu może efekty pokazałyby jak jest

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388911
Udostępnij na innych stronach

 

 

szedłbym drogą zgodną z ideą przepisu może efekty pokazałyby jak jest

Pytanie kto był autorem tej idei  i kto ryzykowałby zespucie się 10 kg miesa ale skoro moletto zrobił od razu taką ilość to niech On tłumaczy się :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388912
Udostępnij na innych stronach

autor pisze:

 

obsuszanie 2 dni - kiełbasa wisiała w zimnym garażu i wędzenie w chłodnym dymie przez 5 dni po 2 godzinki, ja wędziłem w zimnym - dym tylko z dymogenerator

 

co wg mnie implikuje suszenie

 

oraz

 

 

wyszła w kolorku ładnym ale jakaś taka miękka w dotyku

 

a może ta kiełbasa taka ma być ... może to jest finalna postać?

 

who knows?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388913
Udostępnij na innych stronach

 

 

a może ta kiełbasa taka ma być ... może to jest finalna postać?

A może to jest kolejny bzdet z kolejnej pięknej, kolorowej książki typu łatwo miło i przyjemnie 'babcia lusia robi wędliny"?  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388914
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis pochodzi z książki z 1960 roku.

A to tego nie napisałeś/nie doczytałem. :(

 

 

Dziękuje za pomoc

Czyli co zrobiłeś w końcu z tą kiełbasa?

 

 

Proszę o przeniesienie tematu do kosza.
 

Nie wiem czy wiesz, ale akurat kosz jest najbardziej poczytnym działem na tym forum :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-389112
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.