moletto Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Witam.Znalazłem stary przepis na kiełbasę wędzoną na zimno, wędziłem 2 godz.dziennie przez 5 dni wyszła w kolorku ładnym ale jakaś taka miękka w dotyku czy taka ma być?Kiełabasa wędzona tylko dymem z dymogeneratora. Cytuj moletto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Witaj W takim razie... to w stylu ''dojrzewających'' będzie... i jak na zimno wędzona , to raczej jest surowa ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moletto Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2014 No to mam problem,może mi coś poradzisz co z tym fantem zrobić. Cytuj moletto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Możesz sparzyć tego fanta. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez EAnna ort Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2014 No to mam problem,może mi coś poradzisz co z tym fantem zrobić. trochę krótko wędziłeś, ja na zimno wędzę 2x12 godzin, a ty w sumie tylko 10, ja bym dowędził jeszcze np. dzisiaj ale przez 10-12 godzin non stop,potem zjadasz na surowo, możesz podsuszyć i na kanapeczki, nigdy nie parze wyrobów wędzonych na zimno, bo wychodzą pyszne surowe, i szkoda czasu i zabawy w zimne wędzenie jak zamierzasz potem sparzyć,poniżej fotka z mojego ostatniego wędzenia na zimno (sobota, tydzień temu) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Witam.Znalazłem stary przepis na kiełbasę wędzoną na zimno, wędziłem 2 godz.dziennie przez 5 dni wyszła w kolorku ładnym ale jakaś taka miękka w dotyku czy taka ma być?Kolego czas wędzenia zimnego do konsystencji ma się nijak Czy wedzisz 2 czy 25 godzin to wyrób tak i tak jest surowy tyle że wędzony Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moletto Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Witam.Nie dało mi i przekroiłem, fakt jest surowa w środku.Jak to podsuszyć żebym się nie otruł zjadając,bo w przepisie jest że tak wędzona to na dłuższe przechowywanie.Ale nie jest napisane jak przechowywać.To mój pierwszy taki wyrób i nie wiem jak dalej postępować.Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj moletto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Podaj tan przepis bo póki nie wiemy co i jak robiłeś to grom jeden wie co można by z tym dalej podziałać Drogi są trzy albo zakończenie obróbki termicznej czyli parzenie lub pieczenie albo dojrzewanie albo podsuszanie ktora będzie lepsza nie powiem póki wiecej się nie dowiem Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moletto Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2014 8,5 kg. łopatka,1.5 podgardle,13 dkg peklosól ,3 ząbki czosnkupieprz i ziele do smaku1/3 mięsa mielona na sitku 3mm reszta krajanka w drobna kostkęMięso mieszane i posolone odstawiam na 12h.Następnie zioła i czosnek i w jelita oczywiście wyrobione,obsuszanie 2 dni - kiełbasa wisiała w zimnym garażu i wędzenie w chłodnym dymie przez 5 dni po 2 godzinki, ja wędziłem w zimnym - dym tylko z dymogeneratora. Cytuj moletto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2014 13dkg na 10kg mięsa to bardzo niska dawka -wyroby takie są zagrożone zepsuciem przy dłuższym przetrzymywaniu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2014 jakaś taka miękka w dotyku w dotyku musi byc twarda, spróbuj zorganizować jej warunki a'la:jakaś skrzynia, 11 stopni C, jakies miski z wodą i lekki ruch powietrza ( jestem tak dokładny jak Twój przepis) i za 3 tygodnie sprawdź jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Grudnia 2014 13 dkg peklosól Przy tak małej dawce soli ja piekłbym tą kiełbasę i to szybko do uzyskania wewnatrz 68st C, ona nie nadaje się ani do podsuszania ani do dojrzewania. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moletto Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Żeby pozbyć się kłopotu postanowiłem sparzyć , bedzie ok? Cytuj moletto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Ok będzie ale jeszcze mniej słona Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Może lepiej niech podpiecze w piekarniku ?! Mniej na sloności straci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Może lepiej niech podpiecze w piekarniku ?! Mniej na sloności straci.Zawsze może wodę posolić, to zawsze coś naciągnie. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Grudnia 2014 ja bym suszył Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Grudnia 2014 ja bym suszył mankotom - pisało już kilka osób czym grozi długotrwałe przetrzymywanie kiełbasy o tak niskie dawce soli. Policzyłes ile dał jej moletto na kg farszu? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Grudnia 2014 13 gr na 1kg czym grozi długotrwałe przetrzymywanie kiełbasy o tak niskie dawce soli zależy gdzie ją przetrzymywali nie upieram się, jednak szedłbym drogą zgodną z ideą przepisu może efekty pokazałyby jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Grudnia 2014 szedłbym drogą zgodną z ideą przepisu może efekty pokazałyby jak jest Pytanie kto był autorem tej idei i kto ryzykowałby zespucie się 10 kg miesa ale skoro moletto zrobił od razu taką ilość to niech On tłumaczy się Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Grudnia 2014 autor pisze: obsuszanie 2 dni - kiełbasa wisiała w zimnym garażu i wędzenie w chłodnym dymie przez 5 dni po 2 godzinki, ja wędziłem w zimnym - dym tylko z dymogenerator co wg mnie implikuje suszenie oraz wyszła w kolorku ładnym ale jakaś taka miękka w dotyku a może ta kiełbasa taka ma być ... może to jest finalna postać? who knows? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Grudnia 2014 a może ta kiełbasa taka ma być ... może to jest finalna postać? A może to jest kolejny bzdet z kolejnej pięknej, kolorowej książki typu łatwo miło i przyjemnie 'babcia lusia robi wędliny"? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Grudnia 2014 zobaczymy .... albo i nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-388916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moletto Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Bzdet nie.Przepis pochodzi z książki z 1960 roku.Dziękuje za pomocProszę o przeniesienie tematu do kosza. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez moletto Cytuj moletto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-389093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Przepis pochodzi z książki z 1960 roku. A to tego nie napisałeś/nie doczytałem. Dziękuje za pomoc Czyli co zrobiłeś w końcu z tą kiełbasa? Proszę o przeniesienie tematu do kosza. Nie wiem czy wiesz, ale akurat kosz jest najbardziej poczytnym działem na tym forum Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10699-w%C4%99dzenie-zimnym-dymem/#findComment-389112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.