Rek1n82 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Grudnia 2014 WitamDziś i ja postanowiłem trochę powedzic. Mięsko peklowałem wg. tabeli Dziadka 6,8 kg na 7 dni. Wczoraj na szybko poskładałem wędzarnię z beczki i dzisiaj od rana zabrałem się do roboty. Oczywiście nie obyło się bez wpadek. Pierwsza to siatka która dostałem od ojca. Za chiny nie szło tam nic wcisnąć, wiec do 10 czekałem na otwarcie brico marche. Następne nieporozumienie to pogoda. Wiało, co chwile padało i ogólnie było nieprzyjemnie. Konstrukcja wędzarni też zostawiała wiele do życzenia (przerabiana do potrzeb w trakcie).Do pomocy wypożyczyłem sobie ojca, który jak pamiętam coś tam kiedyś wędził ale jak poprzeglądałem forum to szybko stwierdziłem ze niewiele to miało z wędzeniem wspólnego, oraz odwiedzał mnie syńciu z wielką chęcią pomocy i poznawania świata. Co do samego wędzenia to był problem z utrzymaniem temperatury. Raz bez ognia, gęsty dym i niska temp. a za chwile ogień i 90 na termometrze. Nie wiem czy drewno za suche czy za drobne. Mały problem był też z osuszeniem gdyż mięsko nie wisiało w domu przez noc na hakach z braku siatki tylko leżało w lodówce.Kilka zdjęć z przebiegu: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/60d86f43de3e.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a2f12bd7e15b.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2ce5dc579e74.jpghttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/e4586a8386bc.jpghttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/89e841417496.jpghttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/624b82d528ea.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/caf7a2223fb7.jpghttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/7ce75f387833.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cb28a4926cd4.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/128b6571daa7.jpgMój mały pomocnikhttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/ade0a3a0d5c8.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4f5ff9010c06.jpg Polędwicahttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/536e7a565dcc.jpgSzynkahttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e2bd57af0a4.jpgPierś Indykahttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/81ce5a56aa01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Duże brawa. Warto się jednak trochę pomęczyć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-392478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2014 No i pierwsze koty za płoty!! Rodzince na pewno będą smakować! a to najważniejsze...... od czasu jak ja zacząłem robić wyroby ( maj 2014) mój synek każdą wędlinę jaką ma zjeść wąch...... jak nie "czuje Dymu" to nie je czego i Tobie życzę Powodem różnych temperatur doszukiwał bym się w dużym rozdrobnieniu drewna do opały ( szybko się palą małe szczapki) oraz w braku ocieplenia beczki ( na wietrze i deszczu - bardzo szybko się będzie wychładzała)!Jednak wyroby jak widać na załączonych zdjęciach bardzo ładne i teraz dopracować wędzarnię i będzie Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-392481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Żubr jest dobry na wszysko jak widzę Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-392490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rek1n82 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) A mam takie pytanko dot. parzenia szynki po raz drugi. Obecne gotowałem 10 min a później parzylem do 67 stopni C wewnątrz i wyszła, soczysta ale moja piękniejsza połowa mówi że surowa i boi się dać małemu. Można ją jeszcze raz zaparzyć, tym razem do 70 stopni? Edytowane 22 Grudnia 2014 przez Rek1n82 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-392535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2014 No i dobrze, że żona dba o młode pokolenie zadymiarskie, nie ma takiej potrzeby coby jeszcze raz parzyć, pamiętaj też, że temperatura jeszcze w wewnątrz wzrosła o 1do 3 stopni więc jest dobrze.Wszelkie procesy w tym przypadku kończą się przy temperaturze 68 c mam na myśli nie pożądane. Gdyby to był drób to i owszem ale do 72. Smacznego i Wesołych Świąt Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-392537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rek1n82 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Pierś indyka owszem była parzona do 72C, polędwica do 60C a boczek ok 2,5h Edytowane 22 Grudnia 2014 przez Rek1n82 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-392538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Wszystko jest w jak najlepszym porządku. Żona pewnie wychowana na szyneczkach ze sklepu, więc niezbyt ufa prawdziwej soczystej szyneczce domowej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-392546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rek1n82 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Dzisiejsze wypociny Kiełbasa niestety kupna a ilość nieduża bo niedawno wedzil teściu i trochę pojedlismy. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez Rek1n82 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-532524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Bardzo ładnie wyglądają wyroby i pewnie jeszcze lepiej smakują Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-532528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Kiełbasa niestety kupna a ilość nieduża bo niedawno wedzil teściu i trochę pojedlismy. Jak się na dobre rozkręcisz to i kiełbaski już nie kupisz . :D Pozdrawiam Edytowane 21 Grudnia 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-532535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Tak jest. Już jesteś prawie na szczycie. Jeszcze tylko kilka kroków... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10783-pierwsze-dymy-za-p%C5%82oty-w%C4%99dzenie-trzech-pokole%C5%84/#findComment-532537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.