puszka Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Witam wszystkich. Chciałbym się dziś pochwalić moją drugą kiełbasą (pierwszą nie było się co chwalić).Przepis wymyśliłem sam. Skład: 4kg szynki - zmieliłem w maszynce na oczku 8mm0,5kg słoniny mielonej320ml wodygłówka czosnku - dość duża oczywiście obrana i drobno posiekana72g peklosoli1łyżka grubo zmielonego pieprzu3 łyżki majeranku1łyżeczka cukru1łyżka kolendry w ziarnkach1łyżka gorczycy w ziarnkach Rano wszystko dokładnie wymieszałem (ok 10minut) i do lodówki.Wieczorem do jelit i rozwiesiłem w piwnicy (ok 7stC)Na drugi dzień z rana rozgrzałem wędzarnie a następnie wędziłem w temp ok 45stC (około 4 godziny) drzewem ze śliwki.Następnie wbiłem sondę termometru w jedną z kiełbas i podwyższyłem znacznie temperaturę (ok 90stC)do otrzymania w środku kiełbasy temp72sC.Po tym wszystkim kiełbasa ponownie trafiła do piwnicy. Dla mnie i rodziny wyśmienita. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10825-kie%C5%82basa-d%C4%85browska-pieczona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.