lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Kwas na wywarze od gotowania golonki. Składniki: 1 - 1.5 l wywaru po gotowaniu golonki ( jeśli wywar jest zbyt tęgi to dolać przegotowanej wody) 1/2 szklanki śmietany 1 - 2 łyżek cukru 1 - 2 łyżeczek czubatych mąki. 1 laska kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej ( może być boczek) Majeranek Pieprz Ziemniaki 1 łyżka okrasy. Wykonanie: Wywar wlewamy do garnka , dodajemy podsmażoną pokrojoną jak kto lubi wędlinę i wszystko zagotowujemy. Zaciągamy zaklepką z mąki i śmietany i doprawiamy przyprawami do smaku. Oddzielnie gotujemy ziemniaki i dukamy z dodatkiem okrasy. Podajemy ziemniaki włożone do zupy lub na oddzielnym talerzu. Dawniej w moim regionie ziemniaki gotowano w mundurkach i kładziono pokrojone do miski a polewano je roztopioną okrasą i dopiero na nie wlewano zupę. Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych. Inna nazwa to Bioły borszcz na girze. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10914-kuchnia-pa%C5%82ucka-kwas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych. Inna nazwa to Bioły borszcz na girze.Myślałam ,że w przepisie bedzie jakiś "kwas" bo w moim regionie bioły borszcz zawiera "kwas" czyli zakwas (żurek) z mąki żytniej ew. pszennej . Chyba ,że to ma być ten wywar z golonki gotowanej w kwasie z kapusty kiszonej o czym pisałeś w innym wątku ale z przepisu zamieszczonego powyżej tak nie wynika więc to tylko moje domysły .Choć podajesz ,że kwas robiono też na wywarze z innych elementów więc nadal nie wiem czemu nazwa zupy -"kwas". Edytowane 15 Stycznia 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10914-kuchnia-pa%C5%82ucka-kwas/#findComment-397242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Witam jest napisane wywar po gotowaniu golonki...a w poprzednim przepisie wspomniałem o tej zupie. No to piszę jeszcze raz aby wszyscy zrozumieli to jest zupa po ugotowaniu golonki w kwasie z kiszonej kapusty. Sorki. A jeśli nie gotujemy golonki w kwasie to wtedy dodajemy kwas z kiszonej kapusty dodatkowo aby zakwasić. Taki barszcz zakwaszają też ocetem. Zupa na zakwasie z mąki to u nas jest żur Edytowane 16 Stycznia 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10914-kuchnia-pa%C5%82ucka-kwas/#findComment-397426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi